
הטרנד הרווח בפוליטיקה הישראלית הוא להתאחד. ש"ס, התאחדה תחת שלושה מנהיגים, הליכוד וישראל ביתנו התאחדו למפלגה אחת, מפלגות הימין מדברות על איחוד וגם המרכז-שמאל במפה הפוליטית שוקלים להתאחד.
לא כך הדבר בסיעת 'יהדות התורה', כאשר הפילוג בין 'דגל התורה' לפלג הירושלמי ומפלגת 'נצח' נראה קרוב מתמיד, קם יו"ר סיעת 'דגל התורה', ח"כ משה גפני, ומזהיר מפני מפלגות שאין להם סיכוי לעבור את אחוז החסימה.
בראיון לבצלאל קהאן ב'יומן הצהריים' ברדיו 'קול חי', נשאל גפני אודות האפשרות לאיחוד של 'יהדות התורה' ותנועת ש"ס, ואמר: "באשר לש"ס ויהדות התורה, אנחנו פעלנו בשיתוף פעולה בקדנציה הנוכחית. אני גם קורא לש"ס, אני לא יודע בדיוק איך תראה ההנהגה שלה לאחר הבחירות, אבל אני קורא לה גם אחרי הבחירות לשתף פעולה בדברים החשובים לכולנו, אין בעניין הזה ספק כפי שהיה עד היום ואני מקווה שיהיה גם בעתיד".
"אבל אי-אפשר להתחמק מהעניין הזה ולברוח מהעובדה שיש הבדל בין ש"ס ליהדות התורה", מוסיף גפני. "אנחנו יותר מקפידים על הנושא של מערכת החינוך, על הליב"ה, על המיצב, אפילו בנושאים שהם מאוד עקרוניים אצלנו, אפילו בנושא של הגיור ובנושאים רבים אחרים, שיתפנו פעולה אבל העמדות שלנו שונות, אנחנו אלא בדיוק באותם עמדות כמו ש"ס ואני לא מחדש בזה שום דבר".
ריצה עם ש"ס? "מכל הבחינות לא נרוויח מזה"
גפני המשיך והסביר למה לדעתו איחוד כזה לא כדאי שיצא אל הפועל: "השאלה היא האם איחוד יתרום לעניין או לא יתרום. איחוד בין ש"ס לבין יהדות התורה, יכול להביא פחות קולות, יהיו כאלו שלא ירצו להצביע לש"ס ביהדות התורה, ויהיו כאלו בש"ס שלא ירצו להצביע ליהדות התורה, אולי אפילו הרבה יותר, מכיוון שלש"ס מצביעים אנשים מסורתיים שהמכנה המשותף שלהם זה המוצא, זה העדה, זה העובדה שהם מצביעים למפלגה ספרדית".
"זאת אומרת, גם מבחינה השקפתית, גם מבחינת הבדלי העמדות בנושאים השונים - ויש הבדלים, וגם באופן פרקטי, לא מרוויחים מזה, אז צריך רק לפעול בשיתוף פעולה".
וכאן, בחר גפני לדבר נגד המפלגות שעשויות לגרום לנזק ולאיבוד אלפי קולות, כאשר בין השורות קל להבין כי הוא מכוון בעצם לאיומים של הפלג הירושלמי לרוץ בנפרד עם מפלגת "נצח".
"על דבר אחד ודאי שאסור יהיה לעשות", אמר גפני, "אנחנו יכולים לדון וללכת בנפרד על מי שבוודאי עובר את אחוז החסימה. אם מישהו לא עובר את אחוז החסימה, הדבר הזה הוא חמור מאוד הוא הפסד קולות שהוא נורא ואיום".
כראיה, הביא גפני את מה שאירע לימין בשנת תשנ"ב. "לווינגר הלך ברשימה לבד, לא עבר את אחוז החסימה, 'התחיה' הייתה יפת נפש והעלתה את אחוז החסימה לאחוז וחצי בניגוד לדעתנו, בסופו של דבר זה השאיר את התחיה בחוץ עם עשרות אלפי קלות. 60 אלף קולות אבדו לימין, ולא רק שרבין עלה לשלטון הוא הביא אז את הסכמי אוסלו שהימין נלחם נגד זה, ומי שגרם לכך שבדבר הכי חשוב לימין, בהסכמי אוסלו, גרמו לכך אלה שהלכו ברשימות קיקיוניות שבסופו של דבר לא עברו את אחוז החסימה ולחלקם לא היה שום סיכוי".
"מפלגות שיאבדו קולות זה חמור מאוד"
"אחוז החסימה עומד היום על קרוב ל-70 אלף קולות, 67 אלף קולות", המשיך גפני, "אם מדברים על ש"ס ויהדות התורה כל אחד הולך בנפרד וצריך לפעול אחרי זה במשותף בדברים העקרוניים, אבל אם מדובר על המפלגות שהם רק יאבדו קולות, אז זה דבר נורא ואיום, חמור ואסור לעשות את זה".
ואתה מתכוון למי? תהה בעדינות המראיין בצלאל קאהן. "אני לא מתכוון לאף אחד, דברתי על תשנ"ב", השיב גפני בהתחמקות.
בתחילת הראיון, התייחס גפני לאיחוד בין הליכוד וישראל ביתנו, וטען כי זה לא מהלך דרמטי מבחינת הגושים. "זה נכון שמבחינת היהדות החרדית העובדה שתהיה עכשיו מפלגה חילונית מאוד גודלה זה יוצר בעיה שאנחנו צריכים לחזק את כוחנו אל מול הדבר הזה", אמר גפני.
באשר לאחדות השורה על הפוליטיקה, אמר גפני כי "זה לא רציני. אני לא חושב שיש כאן מחשבה רצינית, זה טרנד, זו האווירה, ההלך רוח הוא כזה אז אנשים רצים אחרי התופעה הזו. אני אפילו חושב שזה יוריד מנדטים לגוש הזה, מכיוון שיהיו כאלו בישראל ביתנו שלא ירצו להצביע לליכוד, ובליכוד יהיו שלא ירצו להצביע ליברמן".
גפני הוסיף ופרשן כי נתניהו אולי בא בחשיבה של לבסס את שלטונו ולהבטיח את העובדה שהוא זה שירכיב את הממשלה הבאה. "ההערכה היא שבכל מקרה זה עומד לקרות אם לא יהיו שינויים דרמטיים. יש טוענים שהוא רוצה למנוע מליברמן ללכת לכל מיני מקומות אחרים והוא חושש קצת ובזה הוא מסנדל את זה, אבל זו ספקולציה", הוסיף גפני.
"השאלה היא אם לגבינו יש משמעות רבה", הוסיף גפני, "אני לא בטוח. יכול להיות שכן אבל אני לא בטוח".
"ישראל ביתנו הייתה הכי רעה"
גפני התייחס להצלחות של יהדות התורה לבלום את הניסיונות השונים לרדיפת הדת, והתייחס לאמירה של שר החוץ אביגדור ליברמן כי הם לא נגד הדת אלא נגד העסקנות.
"אני אוהב את האמירה הזו, אני שומע אותה הרבה פעמים מכאלה שהם אנטי דתיים והם לא רוצים להיראות כאלה", אמר גפני, "מה זאת אומרת שהוא נגד העסקנים, מה אנחנו עושים שם? אנחנו באים לשם כדי לדבר על פסטיבלים? אנחנו נמצאים לייצג את הציבור, אתה עמדות ואת ההשקפות של יהדות התורה והמסורת היהודית. אז הוא נגדנו, בסדר. מעניין שהוא דווקא חבר שלנו. אז עם איזה חלק יש לו בעיה? עם מה שאנחנו מייצגים. אז זה בסדר. במקום שידבר נגד הדת עדיף שידבר נגדנו".
"ישראל ביתנו הייתה המפלגה הכי רעה בנושאי דת ומדינה", אמר גפני, "אם אני צריך למפות בכנסת הנוכחית, מי היה הכי גרוע מבחינת התורה והיהדות, הם היו הכי גרועים. כעת, כדי להתמודד עם לפיד ושי פירון הם היו צריכים להביע עמדות אנטי דתיות מובהקות, יכול להיות שכשהם יהיו בתוך הליכוד, וליברמן צופה את העתיד שאולי הוא יעמוד בראשות הליכוד, אז יכול להיות שהוא ימתן את עמדותיו. אני לא יודע. אנחנו לא לקוחים סיכון".
הצגת כל התגובות