כיכר השבת

מחקר מגלה

מיעוט נדבקים מדביקים; כך ינצחו את הנגיף

פרופסור זיינפ טופקצ'י מביאה שלל דוגמאות מהתפשטות הקורונה ברחבי העולם, ובמאמר מקצועי שפרסמה, מסבירה מדוע חשוב להימנע מהתקהלויות ואיך לחקור נשאים (קורונה)

| 18 |
מיעוט נדבקים מדביקים; כך ינצחו את הנגיף
(צילום: שאטרסטוק)

חוקרת החברה זיינפ טופקצ'י, פרופסור לסוציולוגיה, מסבירה במאמר שפרסמה כיצד ניתן, באמצעות שינוי בחקירת הנשאים, להתגבר על התפשטות נגיף הקורונה.

מחקרים רבים שנערכו ברחבי העולם, מגלים כי רוב מוחלט של נשאי הקורונה אינם מדביקים אנשים אחרים, וכי מיעוט הנשאים אחראים למרבית ההדבקות.

גם בישראל אגב, הביא פרופ' רן בליצר, חבר הצוות לטיפול במגפות של משרד הבריאות את הנתון הבא: 20% מהנדבקים מייצרים 80% מההדבקות.

זו הסיבה מדוע חשוב כל כך להימנע מהתקהלויות בימים אלו. במקרה ויש מפיץ על בשטח סגור, מרבית השוהים באותו מרחב לצידו, יידבקו בנגיף.

בכך, ניתן להסביר מדוע ישנם מדינות בהם הקורונה התפשטה מאוחר יותר ובצורה קלה יותר, שכן היו באותה מדינה פחות נשאים מדביקים.

העובדה שעשרים אחוז מהנדבקים מדביקים, אינה מחייבת כי מתוך כל מאה חולי קורונה, יש עשרים שידביקו. ייתכן שישנם מקומות בהם אין מדביקים כלל, ומקומות בהם כל הנשאים מדביקים.

עוד היא טוענת במאמר, כי הסיפורים על חולי קורונה שהיו עם מסכות ולא הדביקו אחרים, אינם מוכיחים כי עם מסכה ניתן לאפשר לחולים להסתובב, אלא כי אותם חולים ספציפית משתייכים למרבית הנשאים, שאינם מפיצים את הנגיף הלאה.

כדי לגבור על הנגיף, מציעה טופקצ'י לאמץ את המודל שכה הצליח ביפן. שם אמר לה חבר בכוח המשימה הלאומי כי במדינות המערב, מרוב עצים, לא רואים את האשכולות.

ביפן, כדי לנצח את התפשטות הנגיף, לא הטילו כלל סגר, המסעדות נותרו פתוחות, אבל את החקירות האפידמיולוגיות ערכו בצורה שונה. במקום לבדוק ולזהות נדבקים, התמקדו במדינה בבדיקת האירוע בו נדבק הנשא. כלומר: במקום לבדוק קדימה, בדקו אחורנית.

לפי החוקרת, אין צורך לנסות לבדוק עם מי נפגש הנשא מאז נדבק, אלא לבדוק באיזה אירוע הוא נדבק - וכך לזהות מי הדביק ומי היה באותו אירוע ועליו להיכנס לבידוד, שכן אותו נשא, בין כה ככל הנראה לא ימשיך את שרשרת ההדבקה.

במילים אחרות: אם נדבקתי בקורונה, מרבית הסיכויים הם כי לא אדביק את אף אחד, אך באירוע בו נדבקתי - נדבקו נוספים. לכן, חשוב למקד את המאמץ בכיוון הזה.

בנוסף היא מציעה לעבור לבדיקות קורונה מהירות יותר, על מנת להגיע במהירות האפשרית לאירוע ההדבקה, ולהצליח לעצור את השרשרת בזמן.

לכן היא ממליצה כמובן לא להתקהל, וודאי שלא במקומות סגורים; לערוך בדיקות מהירות, ולשנות את כיוון החקירות האפידמיולוגיות - וכך, לחזור מהר יותר ככל הניתן לשגרת החיים.

18 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
11
טפשות מוחלטת 1. כיום מי שנחשף לחולה בדרך כלל הולך להיבדק. ולא יאומן... כשליש מחרדים מתגלים כנושאים של הנגיף 2. תמיס ניסו לגלות את "חולה ה-0" שייצר את ההדבקה. אבל כמעט אף פעם לא מצליחים. 3. 40% ממחויבי בידוד מפירים את זה. נתון התפרסם היום. אז תדעי לך שגם ה20% מסתובבים חופשי בחוץ ומדביקים אחרים 4. לא
10
נשמע מאוד הגינוי. לבדוק אחורה ולא לבדוק קדימה, למרות שהרבה יותר קשה לזהות מאיפה נדבקת,
9
מאוד מעניין

הצגת כל התגובות

8
כמו"כ 20 אחוז מהחרדים אחראים על 80 אחוז מההדבקות, שהם בעצם 80 אחוז מ20 האחוזים המדביקים. בקשר לשאלת רבים מהמגיבים איך יש הדבקה במשפחות לפי הנ"ל. התשובה היא שיש בזה יחסיות הדבקתית ודי למבין בבחינת תן לחכם ויחכם עוד. בברכה פרופ' לבלבולי מילים בלי להבין כלום בקור
7
בדרך כלל כל מי שנדבק הדביק בקלות את כל משפחתו
6
לך תסביר את זה לרוקח (קורח?) ועדתו
5
נשמע לי הגיוני לפי הנתונים שמלא מלא משפחות יש אחד או שתים חולים ושאר המשפחה שלילים
מעל 60% מההדבקות זה בתוך הבית, מה שאומר שהרוב כן מדבקים ולא כמו שהיא אומרת. ראיה נוספת מאיכוני השב״כ, מעל 40% מהחולים (בגל הזה, לא זוכר במדויק את הנתון מהקודם אבל אחוזים דומים) התגלו דרך השבכ מה שאומר שוב שהרוב מדבקים. אולי ביפן מבחינה גנטית זה שונה, פה בארץ היא טועה
4
שי. העונה למספר 6. אתה האדיוט. נדבקים לא נבדקים. דיסלקט.
3
זה לא מסביר למה יש הדבקות בתוך משפחות. כמעט לא מצוי שיש משפחות שאחד נדבק ולא הדביק לפחות חלק מבני הבית
זה מראה על אי ידיעתך הרבה בנושא יש הרבה שאחד מבני המשפחה נדבק בעבודה או במקום אחר וכל המשפחה כולל כולם יצאו שלילי למרות הצפיפות בדירות קטנות ובקהילות וכו' כל החרטא כך להגיד שלא מצוי בזמן שזה מצוי ביותר יכול רק אוטיסט לגמרי
2
9000 נדבקים ביום ומספרים גדלים מידי יום, קהילות גדולות וצפופות, לא ניתן לדעתי ליישם בדיקות אפדימיולוגיות יעילות במצב הנוכחי. צריך להוריד את מספרי נדבקים, רק אז יש סיכוי לאיזו שיטה
אתה ממש הדיוט.מה הקשר להוריד את מספר הנבדקים אם יהיו חולים לא ידועים (זה כמו להגיד לא להיבדק כלל). ואם המספר גדול יש לקחת מדגם מסויים מסך הגבוה ולהתמקד יותר בו, ובשאר הנדבקים פחות (ולכה"פ ידעו שהם חולים ויהיו בבידוד ותחת מעקב משטרתי). אגב ברור זה מה שהם עושים. יש מעלה עצומה במספר רב של נבדקים ליצירת
1
שלום חברים, אני בחור בן 27, חילוני, חיי בתל-אביב. קראתי על אמירות האדמ״ור בעיתון הארץ ואמרתי לעצמי ״לא יכול להיות שבן-אדם שאחראי על כל כך הרבה אנשים מוכן ככה לסכן אותם״ אז כדי להבין אני לא רוצה לפנות למקורות תקשורת, אני פונה אליכם, בבקשה תסבירו לי מה קורה כרגע בציבור החרדי? האם באמת ישנה התעלמות מהנ
אנסה לשקף את מה אני חושב שהציבור רוצה ישנו רצון הולך וגובר להגיע לחסינות עדר למה המחירים שהסגר וההגבלות גורמים עולה על הסכנה לאוכלוסייה החרדית שהיא מאוד צעירה זאת בנוסף לקושי של החברה החרדית עם ההגבלות בשל אורח חיים מאוד קהילתי דוגמא אלעד נכון להבוקר 4355 נדבקים 0 מתים ביתר עילית נכון להבוקר
שלום ברק, האדמ"ור מנדבורנה נתן היום הוראה לסגור את בתי הכנסת של החסידות בכל רחבי הארץ ולבטל את אירועי שמחת בית השואבה בלילות חג הסוכות ואת ההקפות שניות בשמחת תורה. אם לא תשמע על כך בתקשרות הכללית תוכל להבין בעצמך את המגמה.
אם חסידות תולדות אהרן הודיעו כי השנה לא יתקיימו אירועי שמחות בית השואבה כמידי ערב בבית המדרש של החסידות בשכונת מאה שערים בירושלים המושכים אליה אלפי אנשים מכל רחבי הארץ, אז מה בכלל השאלה?
הלן ברק. במקום לשפוך את כל הדיו על הנושא אכתוב לך בכמה מילים: אין ספק שהקורונה הינו וירוס שיכול לגרום (במיעוט ניכר) למחלה קשה ולתמותה. השאלה מה לעשות בשביל זה וכמה אפשר להקריב לזה. גם אתה מסכים איתי שא"א להגיד לאנשים להכין לחם בבית ולאכול לחם צר ומים לחץ כדי למנוע את ההדבקה לגמרי וכך יהיה ניתן להצ
קורונה - כל המידע בכיכר השבת