מכירת גולן טלקום תחסל את התחרות? הכוונה של גולן טלקום למכור את החברה לחברת סלקום, מעוררת סערה גדולה בזירה הפוליטית והתקשורתית.
למהפכת הסלולר, שהורידה את מחירי הסלולר עד מאות אחוזים בחודש, אחראיים מספר גורמים. בינהם חברת גולן טלקום שזכתה להטבות ולהקלות בקנה מידה משמעותי מהרגולטור - משרד התקשורת.
אלא שהיום נפל דבר, חודשים ספורים לאחר שהודיעה חברת גולן טלקום כי היא בוחנת את האפשרות למכירתה לידי חברת סלולר אחרת, נחשף הבוקר ב"כלכליסט" כי חברת הסלולר גולן טלקום נמכרה אמש לחברת סלקום, אותה חברה שספגה הפסדים של עשרות מיליוני שקלים בעקבות כניסתה של גולן טלקום לשוק התקשורת הישראלי.
בחברת גולן טלקום דאגו להבהיר הבוקר, כי החברה תשמור על עצמאותה ותפעל כמותג מוזל לצד חברת סלקום באופן שלא יפגע בכ-900,000 לקוחות החברה. אלא שהמכירה קרוב לוודאי תגרום מכה חסרת תקדים לאחת הרפורמות החשובות ביותר במשק הישראלי.
מכירת גולן טלקום מצטרפת לשורה של רכישות שביצעו שלשת החברות הגדולות - אורנג', סלקום ופלאפון, שכולם כיום מחזיקות ב'מותגים מוזלים'. אורנג' מחזיקה במאה אחוזים של חברת 012, פלאפון רכשה לאחרונה את חברת יופון, וסלקום רוכשת כעת את חברת גולן טלקום.
אלא שבניגוד לאחרות, רכישת גולן טלקום מהווה לראשונה מכה אמתית לליבת הרפורמה רפורמה - רכישת חברת סלולר 'אמיתית' ולא מפעילה וירטואלית, שלמעשה שינתה את כללי המשחק בשוק הסלולר.
מאז פרסום הידיעה, במערכת הפוליטית והרגולטורית נשמעים יותר ויותר קולות נגד המכירה, כשהגורמים השונים מתרעמים על העובדה כי חברת גולן טלקום זכתה במשך שנים להטבות והקלות משמעותיות ביותר ממשרד התקשורת, בעקבות נוהל 'הגנת ינוקא', שנועד לאפשר אי אכיפה נגד החברה על מנת לפתח את התחרות בתחום.
במשרד התקשורת הודיעו הבוקר כי "משרד התקשורת טרם קיבל לידיו את מסמכי העסקה שנערכה בין חברת "סלקום" לחברת "גולן טלקום". לאחר שהמסמכים הרשמיים יגיעו לידינו, אנשי המקצוע במשרד התקשורת יבחנו בשיתוף פעולה מלא עם אנשי הרשות להגבלים עסקיים את מסמכי העסקה ויקבלו את ההחלטה המושכלת בנדון".
מי שהביע התנגדות נחרצת למהלך, הוא שר האוצר משה כחלון, שהיה אחראי כשר התקשורת לרפורמה בסלולר, בהודעה שפרסם נאמר: "משרד האוצר מתנגד לאישור העסקה ומתריע כי מתן אישור לרכישה זו יהווה פגיעה חמורה בתחרות בשוק הסלולר ויביא לעליית מחירים. אין לאשר לגולן טלקום ע"י מפעיל קיים ולגרום לקיומה של חברת סלולר עם נתח שוק של קרוב ל-40% תוך פגיעה אנושה בתחרות הקיימת בשוק".
כחלון הוסיף ותקף את המהלך: "הפגיעה בתחרות בשוק הסלולר תהיה בכייה לדורות. המיזוג של גולן וסלקום הוא טעות חמורה. מחירי השיחות יאמירו לרמה של מאות שקלים לחודש במקום עשרות שקלים שהציבור משלם כיום. אישור המיזוג יחזיר אותנו לימים של חוסר תחרות והצרכנים יהפכו לקורבנות של המהלך".
"כניסתה של גולן טלקום לשוק התאפשרה הודות למכרז בו ניתנו תנאים מרחיקי לכת לטובת עידוד כניסת מפעילים חדשים ועידוד התחרות בשוק. הודות לכניסתה של גולן טלקום ירדו הוצאות משקי הבית על הסלולר במאות שקלים בחודש כאשר הידע והטכנולוגיה מגיעים לכל שכבות האוכלוסייה במחירים נוחים ובאיכות גבוהה".
"בעת האחרונה ערכו הגורמים המקצועיים במשרדי סקירה נרחבת הבוחנת את ההיבטים הכלכליים של רכישת גולן טלקום ע"י מפעיל קיים. אני סבור כי הדבר הנכון עבור המשק והצרכנים הינו כי גולן טלקום תישאר בשוק כמפעיל עצמאי שאינו בבעלות של מפעיל קיים. אבקש כי תקיימו פגישות מקצועיות עם אנשי משרד טרם גיבוש עמדתכם", כתב כחלון.
גם שר התקשורת לשעבר גלעד ארדן תקף הבוקר את העסקה, וכתב למנכ"ל משרד התקשורת כי "הרפורמה נועדה להכניס 'שחקנים חדשים' לשוק הסלולר בכדי להגדיל את התחרות ולהביא לירידת המחירים, דבר שאכן קרה. החברות החדשות, שזכו בתדרים שפורסמו, קיבלו תנאים חסרי תקדים, לעומת החברות הוותיקות והכל כדי שהן יכניסו תחרות אגרסיבית לשוק שסבל מריכוזיות וממחירים גבוהים במיוחד שהכבידו על הציבור".
"אם גולן טלקום, שמשרד התקשורת עשה כל שביכולתו כדי להקל על פעילות, אינה עומדת בתנאי המכרז ובעלי החברה המשקיעים מיליארדי יורו במדינות אחרות, אינם מוכנים להשקיע בה כדי לעמוד בדרישות שהתחייבו עליהם, הדרך הנכונה אינה לתת לחברה פרס ולהימכר ברווח גדול לאחת מהחברות הקיימות".
"ההחלטה הראויה תהיה להשית על גולן טלקום קנסות גדולים במיוחד ולשקול את נטילת רשיונה ומכירתו לחברת סלולר שתיכנס לשוק במקומה. גם אם יוחלט לאשר לגולן טלקום להימכר למפעיל אחר, איני רואה שום סיבה לאשר לה להימכר לחברת סלולר קיימת, אלא אך ורק למפעיל חדש".
בתוך כך, יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ איתן כבל, הודיע כי יכנס דיון דחוף בוועדה בנושא.
יצוין כי במהלך החודשים האחרונים החליטה חברת גולן טלקום לפרק את האנטנות שברשותה, ללא אישור ממשרד התקשורת, כחלק ממהלך איחוד רשתות עם חברת סלקום. מהלך האיחוד נפסל פעמיים על ידי משרד התקשורת בגלל כשלים משמעותיים והפרות כבדות של תנאי הרישיון של חברת גולן טלקום. למרות זאת, חברת גולן שאמורה הייתה לספוג קנס כבד על הפרה משמעותית ביותר של הרישיון, לא ספגה את הקנס לאחר שאיימה כי קנס על החברה עלול לפגוע בתחרות.
למפרע מתברר כי מהלך איחוד הרשתות יהפוך את עסקת המכירה לנוחה בהרבה, כשכחלק מעסקת הענק ששוויה עומד על כ-1.2 מיליארדי שקלים, כוללת גם מחיקת חובות לסלקום, חובות שנצברו משימוש ברשתות ובתשתיות של סלקום.
עובדי חברת גולן טלקום, הודיעו על התנגדותם למהלך, וועד העובדים הכריזו על שביתה: "במשך ה-3 שנים האחרונות הבאנו את החברה להצלחה חסרת תקדים וגיוס של מעל 850 אלף לקוחות. בזכות הנאמנות, המסירות והמחויבות של עובדי החברה, חוללנו ביחד מהפכה אמיתית בתקשורת בישראל. לצערנו הרב, הנהלת החברה בוחרת להתייחס אלינו העובדים כסחורה שניתן להעביר מיד ליד וכעובדים שניתן לפגוע בתנאיהם ואף בזכויותיהם להתאגד. מיכאל גולן - גם העובדים לא פרייארים".
"ועד עובדי גולן טלקום וההסתדרות הלאומית מכריזים על שביתה כללית בחברה. החל מיום שישי (הקרוב) ה 6.11.15, ועד להודעה חדשה, כולנו מפסיקים להגיע לעבודה. מכירות, טכני, שירות לקוחות טלפוני. לא משנה אם הגשתם משמרות או לא הגשתם. כולם מפסיקים להגיע לעבודה".