כפי שכתוב בשורות מעלה, הדעה הראשונה קובעת שמותר לטפל באדם סיעודי בשבת משום שאין בכך עבודת יצירה. הדעה השנייה טוענת שאסור לתת מענה מסוג כזה משום שהוא מהווה בעצם מעשה של יצירתיות.
אדם שהגיע לנקודה בחיים בה הוא לא מסוגל לעבוד, לתפקד או אפילו להסתובב באופן עצמאי יכול לפעמים להתקשות לשמור שבת. למשל, אם הוא גר לבד, בישול בשבת עלול להיות קשה מדי עבורו. אם בית אבות הוא מצב המגורים שלו, כמות הסיוע הדרושה לאדם סיעודי עשויה להקשות על קיום מצוות השבת.
מיהו אדם סיעודי - הגדרה?
אדם הזקוק לטיפול סיעודי הוא אדם שלמעשה צריך לעזרה בטיפול האישי שלו, כגון רחצה והלבשה, שימוש בשירותים, התניידות, הכנת אוכל ואכילה. טיפול סיעודי נקרא גם "סיעוד מיומן" או "שירותי סיעוד".
טיפול במקרה סיעודי יכול להינתן על ידי אחיות או אנשי מקצוע אחרים במגוון מסגרות. זה עשוי להינתן על בסיס אשפוז בבית חולים או במתקן סיעודי מיומן, כחלק משירותי בריאות ביתיים, או כחלק מטיפול בהוספיס.
טיפול סיעודי כולל הערכה ומעקב אחר מצבו הגופני של המטופל, סיוע בפעילויות המקדמות עצמאות. מתן תמיכה רגשית לחולים ובני משפחותיהם, וללמד מטופלים כיצד לנהל את מצבי הבריאות שלהם.
מה קורה במידה והאדם הסיעודי נמצא במצב בלתי הפיך?
במידה ואדם נמצא במצב בלתי הפיך וכבר לא יכול לטפל בצרכיו הבסיסיים בכוחות עצמו, יש צורך לדאוג למטפל סיעודי צמוד שיעניק לו טיפול מתאים. בהתאם לנסיבות, פירוש הדבר יכול להיות שכירת מטפל/ת, התקשרות בהסכם סיעוד עם מוסד כמו דיור מוגן או בית אבות, או הסדרת קרוב משפחה כאפוטרופוס (אחראי) החוקי.
איך בכל זאת נמנעים מעבירות חילול שבת?
השבת היא יום מנוחה. כל יהודי באשר הוא אסור לו לעשות כל סוג של עבודה ביום שבת. חוק זה חל על כל המקרים פרט לאלה הנמצאים בטיפול סיעודי בהם אדם עלול להיתקל במצב בו הוא זקוק לעזרה אך אינו יכול למצוא מטפלים קרובים שיעזרו לו.
במקרה של מצבים סיעודיים, קיימות שאלות שונות ביהדות כמו:
האם מותר לאדם במצב סיעודי להגיע לבית כנסת בעזרת כסא גלגלים חשמלי?
אסור לאדם במצב סיעודי לעלות על רמפה ניידת חשמלית בשבת אלא אם כן הרמפה היא לשימוש עצמי. אפשר לעבור על איסור זה אם הרמפה נבנתה לפני השבת. מכיוון שכסא גלגלים חשמלי אינו מיועד לנשיאה, לא ניתן להוביל אותו בשבת בחוץ ויש להשאירו בבניין או במקום אחר, כגון רכב.
האם לפי ההלכה מותר ליהודי לנסוע ברכב על מנת להגיע למחוז חפצו?
ההלכה היהודית היא סדרה של כללים מורכבים המכסים את כל תחומי החיים. כלל אחד שנדון בו הוא: האם יהודים יכולים לנסוע ברכב בשבת כדי להסיע אדם סיעודי, שכן מותר רק כשהוא במצב של פיקוח נפש שדוחה את השבת (הכוונה למצב של חיים ומוות).
איך אפשר לקבל הכרה במצב סיעודי?
רוב הזמן, אנשים מסוגלים להתאושש מפציעות שנגרמו להם. עם זאת, ישנם אנשים הסובלים מנכות קבועה שעלולה להוביל לאובדן הכנסה ואיכות חיים.
חשוב שתדעו את החוק - גמלת סיעוד
הזכות לגמלת סיעוד מתקבלת על ידי חוות דעת רפואית ובעקבות מסמכים רפואיים המציגים את הקושי של מגיש המסמכים בתפקוד השוטף.
אילו הגדרות נחוצות לקבלת זכאות לסיעוד?
כדי שאדם יהיה מוכר כסיעודי ברשויות עליו להיות ב-2 מהמצבים הבאים:
1. מצב בריאות ותפקוד ירודים של המבוטח כתוצאה ממחלה, תאונה או ליקוי בריאותי, אשר בגינו הוא אינו מסוגל לבצע בכוחות עצמו חלק מהותי (לפחות 50% מהפעולה) של לפחות מספר מסוים של פעולות, הקבוע בפוליסה, מתוך הפעולות הבאות:
-
לקום ולשכב
-
להתלבש ולהתפשט
-
להתרחץ
-
לאכול ולשתות
-
לשלוט על סוגרים
-
ניידות
2. מצב בריאות ותפקוד ירודים של מבוטח עקב "תשישות נפש" שנקבעה על ידי רופא מומחה בתחום.
לא אחת פונה המבוטח או משפחתו, ביום בו הוא הופך לסעודי, לקופת חולים או ישירות לחברת הביטוח ואז נתקל "בחומה בצורה" באין ספור קשיים (גרירת רגליים) ובסיכומו של דבר בתום בירור ארוך מייגע ואף משפיל נדחות התביעות והתובע ומשפחתו נותרים בפני "שוקת שבורה" לאחר שהשחיתו זמן ארוך וחיוני.
יש לא מעט מקרים בהם אחד עובד/ת נפגעים במהלך עבודתם או בדרכם לעבודתם ונקלעים לסיטואציה מסובכת המקשה על המשך אורך חייהם התקין והמוכר. במקרים כאלה יש צורך בייעוץ עם עורך דין תאונות עבודה על מנת לקבוע האם קיימת אפשרות לזכאות להגדרת אדם סיעודי בעקבות תאונת עבודה.
עו”ד יוליה שנקר מסייעת ללקוחות רבים להגיש בקשה לקבלת הכרה במצב הסיעודי שלהם או של בני המשפחה בהצלחה רבה מזה שנים רבות. המשרד עוסק בתחום מזה שני עשורים ויוכל לעזור לך בכל שאלה שתהיה לך לגבי המקרה שלך.