הפילוג הליטאי: הבחירות המתקרבות לרשויות המקומיות, שייערכו בעוד פחות משבועיים ימים, מחריפים את הפילוג בתוך הציבור הליטאי, אשר בשלוש ערים - ירושלים, בני ברק ומודיעין עילית, התפצל לשתי מפלגות, 'דגל התורה' הוותיקה והגדולה ו'בני תורה' של אנשי הגר"ש אויערבך.
בטאון 'דגל התורה', העיתון 'יתד נאמן', יוצא היום (רביעי) במאמר מערכת תקיף ולוחמני, ברמזים עבים וברורים נגד מפלגת "בני תורה".
תחת הכותרת "למען עתיד ילדינו", כותב העיתון את הדברים הבאים: "כ-ו-ל-ם כבר אמרו את דברם, בשלוש הכנסיות לשם שמים שבהן השתתפו כל מצביאי צבור היראים", כותב המאמר מפרט את שלושת הכינוסים שערכה 'דגל התורה' – מועצת גדולי התורה, אסיפת ראשי הישיבות ואסיפת רבני ירושלים, שקראו תמוך במפלגה הליטאית. "כ-ו-ל-ם באו כדי להתייצב מאחורי מרנן ורבנן עיני העדה שליט"א הנצבים בראש מערכה שלא ידענו דוגמתה".
בשלב זה מתייחס 'יתד נאמן' לעניין קבלת מרותם של מנהיגי הדור, מרן ראש הישיבה הגראי"ל שטיינמן ומרן הגר"ח קנייבסקי וכותב: "לכל תקופה על פני צוק העיתים, היו את הקברניטים שלה. מרנן ורבנן מאורי הדורות, ישבו ליד ההגה, שלטו על הדוושות. הם הורו מתי להתכופף מפני רוח, מתי להגביה ראש. הם היו הרמזור שכיוון את תנועת ההמונים. הם נתנו אור ירוק, הם האירו באדום את ה'עצור'”.
"מי שנטל מהם עצה, לא נכשל. הם היו קומץ מורמים מעם, שעיני הנץ שלהם ראו למרחקים ואיש לא העז להתערב. הלבטים כמו ההכרעות, היו שייכים רק לגדול הדור שבכל דור, לקברניט האוחז במפרש ספינתה של התקופה. רבים היו אנשי ה'קיבל'. אבל ה'מסרה' לא היה נחלת ההמון. להמון היה תפקיד אחד בלבד: לציית! - בבחינת נעשה ונשמע. כך בכל הדורות, החלוקה והסדר היו ברורים. אף אחד לא דחף מאחור. הדור, בכל דור, לא היה הפקר!", לקוראים ברור שהדברים החריפים באים כתגובה על טענות שנשמעו בכינוסי בני תורה כביכול הדור מתנהל ללא רועה וציטוטים דומים שנשמעו שם נגד הנהגת מרן הגראי”ל שטיינמן.
העיתון ממשיך ותוקף: "ההיררכיה הזו, היא המהות. זו דרך המסירה. אין דרך אחרת. מי שהתנער מהחד משמעיות הזו - ולא חשוב אם היו אלה אישים בודדים שניסו לייצג קו ושיטה או תנועות מורדים שקמו כמו ההשכלה, הרפורמה, המזרחי ואחרות, תמיד כל מי שכפר במציאות הזו, כשל. מהר מאוד הוא נפל כעלה יבש, בשולי דרכה של ההיסטוריה", כאשר ההשוואה בין אנשי "בני תורה" לרפורמים, שקראו שניהם תיגר על-כך, ברורה.
"השאלה היתה רק המחיר שזה גבה, גובה הנזק החינוכי שנגרם מהעובדה שהם לימדו את סביבתם, שהציות אינו מחייב. הבעיה היא בכך שהם הטמיעו בלב ההמון, שהציות הוא נייד ונתון לבחירה, ותמיד אפשר לבחור משהו אחר. אותן קבוצות הרסו באופן כזה גם את העתיד, כי הן הרסו את מקור הסמכות ולימדו את העם ש'ככל אשר יורוך' זו רק המלצה. אחר כך, כשהן תבעו ציות, הם מצאו המון שכבר הפנים לתודעתו את הפניית העורף! הן מיסדו אותה בלב שומעי לקחן. גם כשכותל המזרח התחלף, העיקרון - לא חייבים לציית - נשאר! כך כשלו אותן כתות וקבוצות, ופינו את מקומן מעל בימת ההיסטוריה", מוסיף העיתון בחריפות.
בשלב זה מתייחס העיתון למנהיגותו של מרן שר התורה הגר"ח קנייבסקי ומציין את העובדה כי חרג מהרגלו, כדי להשתתף בישיבת 'המועצת'. לדברי העיתון, "מעולם לא השתתף בכינוס מסוג זה, ומפני גודל המערכה וחשיבותה, שינה ממנהגו - והארץ נרעדה. כי כאשר ייסד רבינו הגדול מרן ראש הישיבה הגרא"מ שך זצוק"ל את "דגל התורה", הוא נשא דברים בכינוס בחירות ברחובה של העיר בני ברק (וזרח השמש 221): 'יושבים כאן גדולי ישראל, תלמידי חכמים גאונים וצדיקים, ואני רק נטפל אליהם לדבר מצווה'. בהתייחסו למרן הגר"ח קניבסקי שליט"א שהיה נוכח, זעק מרן זצוק"ל מנהמת לבו: 'יושב כאן אדם גדול, אולי הגדול ביותר שיש בעולם בהלכה ובכל דבר כאמרם ז"ל: איזהו תלמיד חכם? ששואלים אותו דבר הלכה בכל מקום ואומרה. 'דרך ארץ' שיהיה להמון בפניו!', כך זעק מרן זצוק"ל קבל עם ועדה".
המאמר ממשיך ומצטט את ההספד שנשא הגראמ"מ שך זיע"א על מרן בעל ה'קהילות יעקב' שהכריז "הניח בן כמותו" וכי "יש מי שיורה לנו הלכה", כשהוא מכוון לגר"ח קנייבסקי.
"ומרן הגר"ח קניבסקי שליט"א - 'הבן כמותו', זה שמרן הגרא"מ שך הכריז עליו 'אולי הגדול ביותר שיש בעולם בהלכה ובכל דבר. 'דרך ארץ' שיהיה להמון בפניו', הגיע לאספת המועצג"ת כדי לחזק את 'דגל התורה', כדי לחזק את סמכות מנהיג הדור שליט"א. זה מה שפינה את דקותיו היקרות של מרן הגר"ח שליט"א, שבא כדי לחזק את הקריאה הכל כך חשובה ש'הדור לא הפקר', בשעה שיש המבקשים להשקיט את הזעקה הזו ולסכור את הד קולה", מסיים המאמר, במה שנראה כסימון יעד ברור על הנהגת הדור.
הצגת כל התגובות