בכל שנה בערב פורים, חייב כל מבוגר בישראל לתת את מחצית השקל לזכר המנהג שהיה קיים בזמן בית המקדש. בזמן שבית המקדש היה קיים בכסף זה נקנו קרבנות הציבור. כיום, נוהג המנהג לתת מחצית השקל לצדקה בערב פורים, לזכר אותם ימים, ולהמשך קיום מנהגי ישראל.
כמה נוהגים לתת?
לבני עדות ספרד - מגיל 13 ומעלה אדם נותן גם עבורו ועבור אישתו וכמובן שגם עבור בניו ובנותיו הקטנים. במידה והאישה הרה, ייתן גם עבור העובר שברחמה. הטעם לכך, "לכפר על נפשותיכם".
22 שקלים הוא הסכום שצריך לתת בימינו, מעובר ועד גדול.
לבני עדות אשכנז - נוהגים לתת 3 חצאי שקלים או 3 חצאי דולרים (כנגד מה שכתוב "תרומה" ). המנהג הוא לתת עבור כל בני הבית. מי שקשה לו לתת עבור כל ילדיו, ייתן עבור הבוגרים עד גיל 20.
אין לתת מחצית השקל מכספי מעשר – לא נותנים לדבר של חובה מכספי מעשר, לכן כיוון שמחצית השקל נחשב כחיוב מצווה, צריך להפריש מכספו.
מי שנותן עבור בניו ובנותיו ורוצה להוסיף עוד יכול, בחור אחרי גיל מצוות, אם ההוריו לא נותנים בעבורו ייתן בעצמו.
למי נותנים?
את הכסף יש לתת לצדקה , עבור ישיבות, כוללים, אברכים, עניים, כל אחד יחליט עבור מי חשוב לו לתת את הצדקה הזו.
מתי נותנים את מחצית השקל?
צריך לתת בערב פורים, בתפילת המנחה. מלכתחילה, מי שחושב שישכח לתת ערב יום הפורים יקדים וייתן. עיקר המצווה היא לתת מחצית השקל לצדקה בערב יום הפורים.
פרשת זכור
הקריאה היחידה שנצטווינו עליה מדאורייתא. כולם חיבים לכוון לצאת ידי חובה בקריאה. השליח ציבור יאמר "הריני מכוון גם בברכות על מנת להוציא ידי חובה את הקהל הקדוש הזה".
צריך לקרוא מילה במילה ובו זמנית להקשיב לשליח הציבור.
הפוסקים נחלקו האם נשים פטורות מקריאת פרשת זכור? בגלל העובדה שמדובר במחלוקת, ראוי לאישה לעשות מאמץ ולהגיע לקריאה. אם לא יכולה תקרא מתוך חומש. גם חולה או אדם שנאנס מלהגיע לבית הכנסת ולשמוע קריאת פרשת זכור יקרא מתוך החומש ובדיעבד יוצא ידי חובה.
כל יהודי ויהודיה ישמעו את הקריאה מלכתחילה לפי מנהג עדתם. במידה ושמעו שלא כמנהג עדתם יצאו בדיעבד לידי חובה.
הדברים נלקחו מתוך ספרו של הרה"ג אופיר מלכא שליט"א
]]>