הקפידו על ארוחת בוקר
בגלל הקימה המאוחרת בחופש, למשפחות רבות יש נטייה לדלג על ארוחת הבוקר. זוהי שגיאה בריאותית. שכן, ארוחת הבוקר היא הארוחה החשובה ביותר לבריאות. כשם שמכונית זקוקה לטעינת דלק לפני נסיעה ארוכה, כך הגוף זקוק לארוחת בוקר לפני יום פעילות. ארוחת בוקר מאפשרת את חידוש מאגרי האנרגיה הזמינה, מגבירה את יכולת הריכוז והחשיבה, ואפילו משפרת את מצב הרוח. היא גם מסייעת לחיזוק מערכת החיסון, עוזרת לבניית השרירים וחיזוק העצמות, וחשובה לגדילה והתפתחות. מחקרים רבים מהשנים האחרונות מראים שאצל ילדים צעירים -דילוג על ארוחת בוקר משפיע לרעה על יכולת הריכוז, על ההתנהגות ועל הבריאות. ומניסיון- ילדים רבים עצבניים במשך היום כי דילגו על ארוחת הבוקר.
הרבו בהגשה יצירתית
מי מאתנו לא מתלהב מאוכל המוגש בצורה אסתטית? קל וחומר ילדים צעירים שהתיאבון שלהם מוחלש. ילדים אוכלים עם העיניים! לכן הגישו את הארוחה בצורה מושכת ויצירתית. חתכו את הירקות בצורות שונות ומגוונות, קשטו את הצלחת ועצבו פרצופים, פרחים, וכו'. הגשה כזו מלהיבה את הילדים וכך התיאבון נפתח.
שתפו את הילדים בהכנת האוכל
החופש הוא זמן מצוין לשתף את הילדים בהכנת האוכל, בסידור השולחן לארוחה, בחיתוך הירקות והפירות ובהגשת המנות לשולחן. ילדים מתפתים יותר לטעום מאכלים שהם בישלו או עזרו בהכנתם, ההכנה ביחד גם מרגשת ומהנה ומזמנת זמן איכות בין ההורים לילדים.
התאימו את התנאים לילדים
גם בבית הילדים זקוקים לתנאים מתאימים לאכילה. שימו לב שהתנאים מתאימים גם לילדים הגדולים וגם לקטנים. למשל, זמן הארוחה צריך להתאים לכולם. לעיתים הארוחה נמשכת לתוך שעות הלילה המאוחרות, אז הילדים הקטנים עייפים ועצבניים ולכן הם לא אוכלים. גם הסכו"ם צריך להיות מתאים ונוח לאחיזה וכלי האוכל והכיסא צריכים להתאים לגודל הילד. שימו לב שהילד מגיע לגובה השולחן בקלות.
שימו לב לבחירת המזון
בחופש יש נטייה להתבסס על אוכל מתועש ו"ג'נק פוד' אך כדאי לשים לב שילדים זקוקים בכל ארוחה למנה מאוזנת המורכבת מכל קבוצות המזון, לדוגמא: פחמימה מורכבת, כגון, כריך מלחם דגנים מלא/ לחמנייה/פיתה מלאה/ דגני בוקר ללא סוכר /דייסה משיבולת שועל; חלבון איכותי כגון, ביצה/חביתה/גבינות/קוטג'/יוגורט/חומוס/טונה/סרדינים; שומנים בריאים, כגון, אבוקדו/זיתים/ טחינה/ ממרח בוטנים ללא סוכר; ירקות טריים מגוונים חתוכים בסלט או בנפרד ופירות מגוונים כמו כן, מומלץ להקפיד על אכילת חמישה פירות וירקות ביום לפחות, ובצבעים שונים.
הקפידו על שתייה מרובה
בגן נהוג להקצות זמנים קבועים לשתייה ותזכורת לילדים להרבות בשתייה. בבית אין שגרה מסודרת ולכן חשוב להזכיר לילדים כל הזמן לשתות. במיוחד כשיוצאים מהבית לשמש הקופחת.
למדו את הילדים הרגלי אכילה
נצלו את ההזדמנות בה אתם יושבים יחד עם הילדים לארוחה, כדי ללמד אותם בשעת מעשה הרגלי אכילה נאותים. שבו יחד עם הילדים ולמדו אותם לאכול בדרך ארץ. להשתמש במפית, לשתוק כשיש אוכל בפה, וכו'. ילדים לומדים מחיקוי! הם מחקים את הבעות הפנים שלנו, את טון הדיבור, וגם את הרגלי האכילה שלנו. לכן חשוב גם שתראו הנאה מהאוכל והילדים יתלהבו גם כן ויאכלו בתאבון. תטעמו מאכלים חדשים ודרבנו גם את הילדים לטעום. אתם יכולים לנצל גם את זמן האוכל לספר על חשיבות אכילה בריאה, דרך סיפורים על ילדים שאכלו בריא ונהיו חזקים ובריאים.
הרבו בארוחות תכופות
חשוב לזכור שלא כמו המבוגרים, ילדים זקוקים להשלמה תזונתית על ידי ארוחות ביניים וחטיפים. אלו מתאימים לחילוף החומרים הנמרץ ולקוצר הרוח של הילדים. ילדים בגיל הרך נוטים לאכול כמות שונה ומאכלים שונים במהלך הארוחות, אך בסיכומו של יום צריכת האנרגיה הסופית היא קבועה. מומלץ לתת לילד ארוחות תכופות, ארבע עד שש פעמים ביום. אמנם, כל אמא שואפת שילדיה יאכלו רק אוכל בריא אך מניעה מוחלטת של ממתקים עלולה ליצור אצלם תחושת קיפוח ועצבנות. לכן בין שלל הממתקים נסו למצוא את הממתקים המוצלחים ולכוון את הילד לאכול את המזון הטעים והבריא ביותר, מבלי שירגישו מקופחים.
רק בריאות וחופשה נעימה!