אפשר לומר שהשאלה הרווחת ביותר של הורים הבאים לייעוץ היא: איך מפסיקים את המריבות הללו?
אז לפני שנלמד איך להפסיק את המריבות, בואו ננסה להבין איך נוכל להביא את ילדינו לכך שפחות יריבו, ושמלכתחילה יחיו בשלום יחסי.
1. דאגו לכך שביתכם יהיה בית של שלום, דברו, אתם, ההורים, ביניכם בצורה מכבדת, העירו זה לזה בקול נעים, ערכו את ויכוחיכם בחדר סגור, דאגו לסגור חשבון זה עם זה באותו לילה. אם אתם מתפוצצים בוויכוח עם בן הזוג – הם, הצעירים, לוקחים מכם את העוצמה ואינם שולטים כמוכם.
2. בדקו איך אתם מגיבים כלפי הילדים על התנהגותם. האם אתם אגרסיביים בתגובתכם? האם אתם מרימים את קולכם? האם אתם פוגעים בהם תוך כדי תגובה? אל תתפלאו אם תשמעו את הילד פונה לאחיו בקול הזה, שלכם.
3. את המילה: "מכה" אנחנו, ההורים בוחרים. לפעמים אנחנו מתחילים לשאול את הילד 'למה אתה מכה?' הרבה לפני שהוא יודע מה פירושה של המילה: מכה! כל ילד שנולד לו אח קטן, תינוק, מנסה לגעת בו, ועושה זאת בחוזק רב מדי, כאן בשלב זה אתם יכולים להפוך אותו לאח המרביץ, המכה, הרשע, ואתם יכולים לבחור להפוך את מה שעשה לליטוף ולהרעפת אהבה. אם תאמרו לו בקול כועס: 'למה את עושה לו את זה? לא להרביץ לאחיך!'– הוא יתחיל להבין שהוא יודע להכות וגם שמתייחסים אליו בשל כך. לעומת זאת, אם תורידו את ידו ברכות ותאמרו: 'בוא ואראה לך איך מלטפים אותו!' הוא לא ייכנס בכלל לנושא המכות. למכה, בתחילת הדרך, אפשר לקרוא 'מכה'ולהתחיל לפשר בינו לבין אחיו מגיל 0, ואפשר לקרוא לה:'לטיפה', השאלה במה אתם בוחרים, לא במה הילד בוחר.
4. עצרו מריבה בטרם תתחיל. הקדימו רפואה למכה. פעמים רבות ניתנת לכם האפשרות לדעת מראש מה שהולך לקרות. אתם רואים שהילד חזר עצבני מבית הספר ואתם כבר מכירים את ההמשך... אתם שומעים שהקול של ילדכם כרגע אינו מבשר טוב, עשו משהו לפני שהאש מתלקחת. קחו את הילד הזועם והרגיעו אותו באופן כלשהו, או שלחו את הילד השני לאיזו שליחות.
5. הילד מגיע ומלשין על אחיו? – אל תבטלו את הדברים כלאחר יד. אל תאמרו: 'אני לא רוצה לשמוע', כי אם לא יספר את צרותיו לכם, למי יספרן? הקשיבו למה שאומר, כדי שתדעו מה מתחולל במציאות וגם מה קורה בליבו פנימה. זה שידבר על הדברים שקרו ושתהיה לו אזן קשבת- יגרום לו שלא להוציא את הקיטור על האח. לטפו את פניו. אל תנסו לפתור את כל בעיותיו, אבל בפירוש היו הכותל עבורו.
6. אל תתיימרו להיות שופטים כשמעולם לא הוסמכתם לכך. ברגע שתנקטו עמדה – יתחילו המריבות. בתחילה הם רק מתווכחים ביניהם, אם תשכילו לגשר ולפשר – הצלחתם. אם לא - הפרידו כוחות, שלחו כל אחד לכוון אחר והעבירו נושא.
7. דברו עם ילדיכם על השלום. תנו להם להבין כמה נחמד לחיות בבית של שלום וכמה נהדר שסולחים זה לזה ואוהבים זה את זה. אתם אומרים קריאת שמע עם ילדיכם הקטנים? הכניסו לתוך התפילה הקצרה שאתם מתפללים עמם את המילים, שעל פי רוב משמיטים כשקוראים עם ילדים: 'הריני מוחל לכל מי שהכעיס אותי...'ילדים שילמדו למחול – פחות יריבו'. הם גם יבינו שבמקרה שרבו, יש לסגור חשבון באותו לילה.
8. ילדיכם חיבקו זה את זה כך פתאום?- הביאו מצלמה וצלמו. התמונות היפות ביותר והמרגשות ביותר שבכל בית הן אלו של ילדים מחובקים. משום מה זה מסתיים בילדים בני שלש. עודדו זאת אצלכם בגיל גדול יותר, תלו על קירות חדר הילדים קישוטים ותמונות שמראות אהבה ושלום, את הילדים שלכם מחובקים, עוזרים זה לזה, או מתלחשים בחן.
9. אל תתנו למריבות ילדיכם מדרך כף בדיבורכם. אל תאמרו משפטים כאלו לשכנה לפני הילדים: 'אוף, למה אצלך הם כל כך שקטים? אצלי כל היום רבים!'–אם תאמרו זאת, ילדכם יוכיחו לכם שאתם צודקים.
10. בבית נותנים לכל ילד מה שצריך, מצד שני, אל תגרמו לילד אחד לקנא בחברו. אל תיקחו אתכם לנסיעה באופן קבוע ילד אחד, אל תרשו לילד אחד משהו שלשני אינכם מרשים, אל תתנו לילד אחד דבר טוב, גם אם מגיע לו, כשאחרים רואים ומקנאים.
11. סדרו את הבית באופן שיתאים לכל הילדים הנמצאים בו. אל תושיבו את בן ה- 5 לשחק במשחק קופסא על הרצפה, כשבן השנתיים מסתובב שם. אל תקציבו לשלשה ילדים שלחן כתיבה קטן אחד מבלי שתעזרו להם לחלק ביניהם את הזמן. מצאו חדרון קטן פנוי לבת העשרה שמביאה חברות הביתה, אם לא – אל תתפלאו שהיא כל הזמן רוטנת ומסלקת את אחותה בכוח מהחדר.
12. הבאתם חברים של הילדים לביתכם? עקבו וראו איך הם מתנהגים ואיך הם מתייחסים. אם אתם רואים שהם רבים ומדברים לא יפה, אמרו לילדיכם שלא להזמינם בפעם הבאה. תנו לילדיכם להבין שבביתכם שורר שלום וכך אתם מעוניינים שיימשך. אל תדברו נגד הילדים שבאו, אלא נגד התנהגותם. אם ישנו את התנהגותם, הם מוזמנים ככל האדם.
כך תחדירו בביתכם את חשיבות השלום.
שורה אחרונה: עבודת המניעה היא עבודה קשה ולפעמים צריך להשקיע בה מעל ומעבר, אבל אם בסופו של דבר נמנעות בביתכם מריבות, כי אז תרוויחו חיי שלום,ולא תצטרכו לשאול את השאלה הבאה: 'איך גורמים להם להפסיק לריב?'
מנוחה פוקס סופרת ויועצת זוגית ומשפחתית.
]]>