מתברר כי הפציינטית שהגיעה למומחה בעקבות יבלות כואבות, סובלת כבר שנים מכאבי גב תחתון שהפריעו לה לעמוד ממושכות והקשו עליה בפעולות פשוטות כמו טאטוא רצפות והדחת כלים. כרבים אחרים, לא חלמה האישה, כי כאבי גבה קשורים לבעיות במנח כף הרגל והניחה כי הם תוצאה של עבודה מאומצת. כעת, לאחר שנעלה מדרסים שנרכשו בעקבות היבלות מהן סבלה, מרגישה שושנה כבנאדם חדש. ללא כאבי הגב הטורדניים היא מהדסת בקלילות, מצליחה סופסוף לעמוד ולתפקד בנוחות ובנינוחות.
אז מה קרה שם? כיצד קרה שמדרסים שיועדו ליבלות העלימו כאבי גב תחתון? ומה הקשר בין בעיות גב לכף הרגל? 80% מכלל האוכלוסייה הבוגרת, עונה מומחה האורטופדיה קורנפלד, סובלים מכאבי גב מטרידים אשר מקשים על פעילותם היומיומית.
הכאבים עלולים לנבוע ממגוון סיבות:
ישיבה ממושכת ללא הפסקות או מתיחות, הרמת משקל כבד בצורה לא נכונות, בעיות אנטומיות בעמוד השדרה ולא רבים יודעים, אך בעיות בכף הרגל כמו דורבן, גיד אכילס ופלטפוס, הן גורם עיקרי לכאבים אלו.
זיהוי מקור הכאב:
כשמטופל מגיע לאורטופד עם תלונה על כאבי גב, משתף קורנפלד, הוא מתבקש לחלוץ נעליו, כדי לבדוק אם הוא סובל מבעיות כף רגל שטוחה (פלטפוס). במידה ויתברר כי נשללו גורמים אחרים וכאבי הגב נובעים מבעיות רגליים, ניתן יהיה להתחיל בתהליך ההתאמה של המדרסים.
בשנים האחרונות נפוץ הטיפול במדרסים בשל יעילותם הרבה בפתרון בעיות אלו. המדרסים משפיעים באופן ישיר על היציבה של הגוף, מחלקים בצורה נכונה את העומס על מנח כף הרגל ויוצרים ויסות בחלוקת עומס שרירי הגב ומערכת היציבה כולה. בנוסף, משפרים המדרסים את יכולת בלימת הזעזועים העלולים לגרום לכאבי גב. את השיפור יראה המטופל תוך ימים ספורים מתחילת השימוש .
במידה והוכח הצורך במדרסים: חשוב מאד להימנע מרכישה של מדרסים גנריים או מרכישה של רפידות המיוצרות באופן המוני ותעשייתי, זאת משום שלכל אחד מאתנו ישנו מבנה אנטומי שונה וכל בעיה מצריכה התייחסות ייחודית מבחינה טיפולית. ההתאמה של המדרסים יכולה להתבצע במגוון שיטות וטכניקות, כמו שימוש בתבניות גבס, התאמה ע"י משטחי דריכה המצוידים בחיישני עומס, שמחוברים למערכות מחשב מתקדמות ועוד.
הקדימו רפואה למכה: מידי תקופה, ממליץ קורנפלד, הקפידו על בדיקה אורטופדית שגרתית. במהלך הבדיקה תוכלו לזהות בעיות שונות בכף הרגל העשויות להשפיע על הגב ולהתאים מדרסים שיחסכו לכם את הכאב. כשאתם יושבים, הקפידו על תמיכה טובה לגב התחתון. הקפידו על תרגילי מתיחה שיחזקו לכם את שרירי הגב התחתון.
החומר באדיבות מומחה האורטופדיה ר' יהודה קורנפלד, בסד אורטופדיה .
]]>