הנקה מוכרת באופן נרחב כשיטה האופטימלית להאכלת תינוקות. היכן שנסתובב נשמע על החשיבות של ההנקה, אם זה בבית חולים לאחר הלידה, בטיפת חלב וסתם לצד משפחה ומכרות. אישה שתבחר לא להניק (גם אם מחוסר ברירה) תעמוד תחת מסד לחצים נרחב ותקבל טיפים רבים לתחזוק ההנקה. הגיעה הזמן להבין את יתרונות ההנקה לעומק:
יתרונות ההנקה עבור התינוק
תזונה אופטימלית:
חלב אם הוא המזון האידיאלי לתינוקות, המכיל את האיזון המושלם של חומרים מזינים הנחוצים לגדילה והתפתחות של התינוק. הוא כולל חלבונים, שומנים, ויטמינים ומינרלים בפרופורציות שקל לתינוק לעכל.
מערכת חיסון משופרת:
חלב אם עשיר בנוגדנים ותאי דם לבנים המסייעים בחיזוק המערכת החיסונית של התינוק, בהגנה מפני זיהומים ומחלות נפוצות. תינוקות יונקים נוטים פחות לסבול מדלקות אוזניים, מחלות בדרכי הנשימה ושלשולים.
התפתחות קוגניטיבית:
מחקרים הראו שתינוקות יונקים נוטים לקבל ציוני IQ גבוהים יותר ומגלים התפתחות קוגניטיבית טובה יותר. חומצות השומן הקיימות בחלב אם, במיוחד DHA (חומצה דוקוסהקסאנואית), ממלאות תפקיד מרכזי בהתפתחות המוח.
סיכון נמוך יותר למחלות כרוניות:
הנקה נקשרה לסיכון מופחת לפתח מחלות כרוניות בשלב מאוחר יותר בחיים, כגון השמנת יתר, סוכרת מסוג 2 וסוגים מסוימים של סרטן.
קשר רגשי:
הקרבה הפיזית וקשר העין במהלך ההנקה מסייעים בחיזוק הקשר הרגשי בין האם לילד, ומטפחים תחושת ביטחון ונוחות לתינוק.
ואם עד עכשיו לא השתכנעתם- היתרונות קשורים גם בכן האימהות:
יתרונות ההנקה עבור האם
החלמה מהירה לאחר לידה:
הנקה מעוררת שחרור של אוקסיטוצין, הורמון המסייע לרחם להתכווץ ולחזור לגודלה המקורי מהר יותר.
שריפת קלוריות:
ייצור חלב אם דורש אנרגיה, כך מסייע לאימהות לשרוף קלוריות נוספות ומזרז ירידה במשקל לאחר הלידה.
נוחות וחסכון:
חלב אם זמין תמיד, בטמפרטורה הנכונה, ובחינם, מה שיכול להוות הקלה כלכלית משמעותית בהשוואה לעלות האכלה בפורמולה.
הקשיים בהנקה- אתן לא לבד!
היתרונות משכנעים וברורים- מי לא רוצה את טובת הילד? אך עם כל הרצון הטוב, אימהות רבות משתפות על קושי ממשי בהנקה, קושי שרק גובר ומתסכל כשהסביבה מסבירה שחייבים להניק. א' משתפת: אחרי הלידה הראשונה קיבלתי הלם מוחלט מההנקה, בכל החלומות הוורודים דמיינתי את עצמי מניקה ואז משהו לא הצליח, היו לי כאבים, חתכים. מצאתי את עצמי בוכה בבית חולים מאכזבה וכאב. כל כמה שעות נכנסה לחדר יועצת הנקה בחיוכים. היא שכנעה כמה חשוב הנקה, אך לא מצאה פתרון. השיח סביב זה רק הוסיף על הסכול והלחץ מההנקה. אחרי כמה ימים הצלחתי קצת להניק, אך נתקלתי בבעיה אחרת- בגודש שהסתבך לדלקת קשה וכך גמרתי את ההנקה. ללידה השנייה הגעתי סקפטית לגבי ההנקה. שוב התחילו הכאבים והקושי בחיבור, אבל אז חברה המליצה על פטמות הנקה והכל הסתדר על מקומו בשלום- הצלחתי להניק שנה ותהיתי לעצמי איפה הייתי עם הפתרון הפשוט בלידה הראשונה".
כמוה יש רבות הנתקלות בקשיים בהנקה ועל אף הידע הרחב בנושא לא מוצאות את המענה לבעיה הספציפית שלהם- מלבד שכנועים כמה כדאי להשקיע בהנקה. אז הנה כמה אתגרים נפוצים ופתרונם. ולפני הכל- בעת קושי להתייעץ עם יועצת הנקה מקצועית וסבלנית!
אתגרים נפוצים בהנקה ופתרונות לאימהות טריות
חיבור נכון:
אימהות רבות חוות קושי בחיבור והיצמדות פה התינוק לפטמה. בקשנה עזרה מיועצת הנקה שיכולה לספק עזרה מעשית עם טכניקות מיקום והיצמדות. סבלנות ותרגול הם המפתח, שכן גם האם וגם התינוק זקוקים לזמן כדי ללמוד.
פטמות כואבות:
הקפידו על נעילה נכונה כדי להפחית את כאבי הפטמות. השתמשו בקרם לנולין או ברפידות הידרוג'ל כדי להרגיע ולרפא פטמות כואבות. יבשו את הפטמות לאחר האכלה למניעת גירוי. לעיתים פטמת סיליקון יכולה להקל על על הכאב.
אספקת חלב נמוכה:
הנקה או שאיבה תכופה יכולים לעזור להמריץ את ייצור החלב. שתי הרבה, שמרי על תזונה מאוזנת ושקלי תוספי הנקה לאחר התייעצות עם יועצת הנקה או רוקחת.
גודש:
את יכולה לשאוב בכדי להקל על הגודש, למרוח קומפרסים חמים לפני האכלה וקומפרסים קרים לאחר מכן כדי להפחית את הנפיחות.
דלקת:
הרגעת הכאבים היא כמו שהזכרנו במצב גודש. המשיכי להניק גם אם יש לך דלקת, מכיוון שזה עוזר לנקות את הזיהום. נוחי והתייעצי עם רופא לקבלת טיפול מתאים, שעשוי לכלול אנטיביוטיקה. במקרה של חשש לדלקת מהרי לפנות לרופא, לעיתים יש צורך בפעולה כירוגית.
חזרה לעבודה:
פעמים רבות ההנקה נגמרת עם החזרה לעבודה וההיפרדות מהתינוק לשעות מרובות. תכננו מראש שגרה עם שאיבות, השקיעו במשאבת חלב איכותית ושוחחו על תמיכה בהנקה עם המעסיק שלכם, כמו זמני הפסקה ומרחב פרטי לשאיבה.
הנקה קלה ורק בריאות!