הגרון של הילד כואב? דרכי מניעה וטיפול

כאב גרון בילדים הוא עניין שכיח, בו נתקל כל הורה לילדים. לרוב, הכאב נובע מזיהום חיידקי או וויראלי. מה הם הגורמים לו? מתי כדאי לגלות עירנות? ואיך מקלים? הפעם ננסה לסייע לכם להבין את הסיבות השכיחות לכאב גרון בילדים, דרכי האבחון, אפשרויות הטיפול והפחתת הכאב ואופן המניעה של זיהום זה.

|
1
| כיכר השבת |

כאב גרון בילדים הוא עניין שכיח, בו נתקל כל הורה לילדים. לרוב, הכאב נובע מזיהום חיידקי או וויראלי. הפעם ננסה לסייע לכם להבין את הסיבות השכיחות לכאב גרון בילדים, דרכי האבחון, אפשרויות הטיפול והפחתת הכאב ואופן המניעה של זיהום זה.

לכאב גרון הנגרם מזיהום וויראלי יכולות להתלוות תלונות נוספות כגון: אודם בעיניים, שיעול, צרידות, פריחה או שלשולים. גם בזיהומים וויראליים, ולא רק בזיהומים חיידקיים, לכאב יכול להתלוות חום גבוה והרגשה רעה.

סטרפטוקוק מקבוצה A הוא הגורם השכיח לזיהום חיידקי בגרון. חיידק זה הינו הגורם לזיהום גרון בכ-30 אחוז מכלל המקרים בילדים. זיהום בחיידק זה שכיח בעיקר בחורף ובאביב, ומופיע בעיקר בילדים בבית הספר אשר מדביקים בהמשך את אחיהם הקטנים.

לכאב גרון מזיהום בסטרפטוקוק נלווים לעיתים חום, כאב ראש, כאב בטן, בחילות והקאות.

קשה לרוב לאבחן האם הכאב נגרם מחיידק או נגיף על סמך סיפור המחלה בלבד, ויש צורך לעיתים קרובות בבדיקת הילד ובשליחת בדיקות מעבדה.

בבדיקת רופא ניתן למשש בלוטות לימפה מוגדלות בצוואר כמו נקודות לבנות או אדומות בגרון ונפיחות של השקדים. לרוב, בזיהום סטרפטוקוקלי, הילד לא יסבול משיעול או נזלת.

ישנן סיבות נוספות לכאב בגרון כגון: תגובה אלרגית, חשיפה לאוויר יבש, שאיפת גוף זר וסיבות רבות נוספות.

יש להתייעץ עם רופא בעת כאב גרון בכל מקרה של סימן המדאיג את ההורה אצל הילדה, ובייחוד חום מעל 38, כאב המופיע בחורף ובאביב, ילדים בגיל 5-15, חשיפה לילד עם זיהום בסטרפטוקוק, קושי בבליעה ובנשימה, דיבור עמום, קושי בפתיחת הפה או קשיון עורף, סימני התייבשות או כל סימן מדאיג אחר.

במידה והרופא חושד כי הזיהום בגרון עלול להתאים לזיהום בסטרפטוקוק, ניתן לשלוח משטח גרון. השיטה השכיחה לזיהוי החיידק היא תרבית ממשטח גרון, כאשר תשובה מתקבלת תוך מספר ימים. כיום, נכנס לשימוש משטחים עם תשובה מהירה, כאשר לרוב רק תשובה חיובית נחשבת מהימנה.

לרוב, דלקת גרון סטרפטוקוקלית מטופלת באנטיביוטיקה כדוגמת RAFAPEN או MOXYPEN, ובמקרים מיוחדים ניתן לטפל בזריקת פניצילין חד פעמית. לאחר 24 שעות של טיפול הילד לא מדבק, ויכול לחזור לבית הספר. ישנה חשיבות רבה להשלים טיפול מלא של 10 ימים. יש לזכור כי אי טיפול מלא בזיהום החיידקי, גם אם כאב הגרון חלף, יכול להביא לסיבוכים נוספים כדוגמת מחלות לב, כליה ואחרים.

בדרך כלל, השיפור יופיע תוך 1-2 ימים, ואם לא חל שיפור בפרק זמן זה יש לשוב לרופא להערכה מחודשת. יש לשים לב לסימני התייבשות אצל הילד במידה והוא ממעט לשתות ולאכול בשל כאב הגרון.

בכאב גרון על רקע וויראלי אין מטפלים באנטיביוטיקה אלא בתרופות המקלות על הכאב. ניתן לטפל בכאב באקמול או נורופן, לפי הגיל והמשקל. יש

להקפיד על שתייה מרובה. ישנן שיטות מסורתיות, אשר עוזרות בחלק מהמקרים כגון גרגור מי מלח, בילדים המסוגלים לכך. כמו גם שתית משקאות חמים כגון תה עם דבש, מרק עוף, משקאות קרים או אכילת גלידה יכולים לסייע בהפחתת הכאב.

טבליות מציצה להקלה על כאב גרון יכולות לעיתים להקל על הכאב, אך אסורות לשימוש מתחת לגיל 4, מחשש לחנק. הדרך היעילה ביותר למניעת זיהומים בגרון היא הקפדה על שטיפת ידיים, בייחוד לאחר מגע עם הפרשות מהפה והאף.

לסיכום, דלקת גרון הינה תלונה שכיחה בילדים. ישנן מספר אבחנות אפשריות, כאשר שילוב של סיפור המחלה, בדיקת הילד ושליחת משטח גרון יכולים לסייע באבחנה. בדלקת גרון חיידקית, יש לטפל באנטיביוטיקה, וקיימות מספר שיטות להקלת הכאב, וכמו תמיד, מניעה היא הדבר החשוב ביותר.

הכותב הוא רופא במחלקת הילדים של הדסה עין כרם. הכתבה מוגשת בשיתוף בית החולים הדסה עין כרם ואתר "מאמע".

המאמר מבוסס על מידע להורים באתר Up2date.

המידע המופיע לעיל אינו מהווה תחליף לבדיקת רופא.

תוכן שאסור לפספס

1 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

תוכן שאסור לפספס

Mame לאישה הדתית