לאחר שפעת העופות, מאיימת מגיפה חדשה על תרנגולי ותרנגולות ארצנו. מחלת ניוקאסל פרצה בישראל בדצמבר, ועלתה בינתיים בהשמדתם של יותר מ-500 אלף עופות - נזק של יותר מ-8 מיליוני שקל.
מחלת העופות הקטלנית ניוקאסל אינה פוגעת בבני אדם, למעט מקרים קלים מאוד של דלקת עיניים.
עם זאת, ברמה הכלכלית יש למחלה זו השלכות חמורות: כאשר נדבקת תרנגולת אחת בלול במחלה - מחייב החוק את בעל הלול להשמיד את כל העופות והביצים בלול. כמו כן, כל לול הנמצא 3 קילומטרים רבועים מהמקום הנגוע נכנס להסגר ואינו יכול לשווק ביצים או עופות, עד לבדיקה של משרד החקלאות.
אתמול דווח על שתי התפרצויות חדשות של המחלה - במושב מישר ליד גדרה ובמושב עדנים בשרון. בקרבת גדרה נמצאים גם לולי חברת גליקסמן, אחת מיצרניות הביצים הגדולות בישראל. אם ייפגעו הלולים הללו, ייתכן מחסור בביצים בישראל.
על תהליכי ההשמדה, ההסגר ותגבור החיסונים אחראית יחידת הפצו"ח (פיקוח צומח וחי) של השירותים הווטרינריים במשרד החקלאות, שהיא יחידה בעלת סמכויות משטרתיות.
ואולם, חקלאים ורופאים המומחים למחלה טוענים כי משרד החקלאות אינו נוקט די צעדים לטיפול במגיפה. לדברי המקטרגים, המשרד אינו מפקח היטב על ההשמדה של הסחורה ועל חיטוי הלולים לאחר ההשמדה, וכן אינו מפקח די הצורך על חיסון התרנגולות נגד המחלה, המחויב על-פי חוק (ישנם לולים המעדיפים לא לחסן משיקולי כשרות ומשיקולים כלכליים ובריאותיים).
במשרד החקלאות שללו את הטענות מכל וכל, וטענו כי ננקטים כל הצעדים הדרושים. "המשרד פעיל מאוד בשטח כדי לוודא כי ההנחיות אכן מתקיימות", נאמר.
בינתיים, ישנם גם מיעוט קטן מן החקלאים המנצלים את המצב כדי לעשות רווח אישי. ל"גלובס" נודע כי מספר חקלאים דיווחו על התפרצות המחלה אצלם במשק, אך במקום להשמידה הבריחו אותה באישון לילה מן הלולים ומכרו אותה בשוק השחור, בעיקר לשווקים ואטליזים פרטיים.
החקלאים הללו גם מכרו סחורה שיכולה להדביק עופות נוספים (אם כי אין בה סכנה לבני אדם), וגם קיבלו מקופת המדינה פיצוי על השמדת העופות.
ממשרד החקלאות נמסר: "יש לזכור כי מגדל עופות אשר במשקו או בקרבת משקו מתגלה המחלה, סובל מעובדת הטלת הסגרים על תנועת בעלי כנף ומגבלות נוספות. לפיכך, למגדלים אינטרס ברור להקפיד על טיפול מונע מתאים".
(גלובס)