לא במקרה נותנת הפרשה פירוט מדויק איזה שמן היו צריכים בני ישראל להביא לאהרון: שמן זית זך כתית. רק השמן הטוב ביותר, הטהור ביותר התאים למטרה הנעלה. המזל הגדול של בני ישראל שהדרישה הזאת נכתבה במשפט שלא משתמע לשתי פנים, ואהרון עם בניו לא למדו את תורת ההתייעלות והפקת הרווח. כי למה בעצם לבזבז שמן יקר כשניתן להגיע לאותה עוצמת בעירה גם בעזרת שמן פשוט וזול? ובטח אף אחד לא ישים לב אם ידללו אותו מעט...
האחראים על ה"בעירה השכלית" שלנו היום כבר הרבה יותר מתוחכמים מאשר בני ישראל התמימים של תקופת המשכן. השמן שממנו ניזונה ה"בעירה השכלית" שלנו מזכיר הרבה יותר תערובת שמנים זולה ותעשייתית מאשר שמן זית זך. מידע רב ומגוון באיכות ירודה, פרטים לא רלוונטים ומעמיסים, לכלוך וקצף צהבהב רב מעל הכול... כששופכים את התמיסה למדורה, האש בוערת והשיחות מבעבעות. לכאורה התוצאה מושגת.
ואף שהפיזיקאים כנראה לא יסכימו אתי, יש הבדל בין אש לאש, בין בעירה לבעירה. דכאון ועייפות, עומס רב של מידע ומחסור בידע... האם לכל אלה אין קשר לשמן המלוכלך ומדולל שאנו שופכים ל"מנורות" שלנו?
לא קל להפיק שמן זית זך. לא קל גם לספק "שמן" איכותי לבעירה המחשבתית. בתור צעד ראשון בדרך הארוכה הזאת אני מציעה לרכוש שמן איכותי למאכל ולהכין גבינת פטה מתובלת ושמן נהדר לתיבול הסלטים שאולי יעזור לנו למצוא גם "שמן" איכותי להזנת הנפש.
גבינת פטה מתובלת
200 גר' גבינת פטה
1.5 כוס שמן זית באיכות גבוהה
10 שיני שום פרוסים
2 פלפלי צ'ילי קטנים פרוסים לטבעות
5 גרגרירי פלפל אנגלי
10 גרגירי פלפל שחור
חופן עלי רזמריןף טימין ואורגנו מיובשים
מערבבים פרוסות של שום, טבעות פלפלים ותבלינים. חותכים את הגבינה לריבועים בוגדל של 2X2X2 ס"מ בערך. מכניסים לצנצנת שכבה של ריבועי גבינה. מפזרים מעליהם את התבלינים. חוזרים על הפעולה וממלאים הצנצנת בגבינה ותבלינים. ממלאים את הצנצנת בשמן זית ומכסים היטב. שומרים במקרר.
כעבור שבועים הגבינה המתובלת מוכנה למאכל. השמן המתובל נהדר לסלטים השונים ולמנות פסטה עשירות.
]]>