אחרי המכות הקשות שהנחית צה"ל בס"ד על ארגון הטרור חיזבאללה ברמה הצבאית - כעת מגיעה המכה הפוליטית.
נשיא לבנון, ג'וזף עאון, זימן את נוואף סלאם, ראש בית הדין הבינלאומי, להרכבת הממשלה החדשה, לאחר שזכה לתמיכת 84 מתוך 128 חברי הפרלמנט.
מינויו של סלאם, המהווה מכה לחיזבאללה, משקף שינוי משמעותי במאזן הכוחות בלבנון מאז הפסדו של הארגון במלחמתו עם ישראל בשנה שעברה והיחלשות בן בריתו, בשאר אל-אסד, בסוריה.
סלאם זכה לתמיכה רחבה מצד פלגים נוצריים, דרוזים וחברי פרלמנט סונים, כולל מתנגדי חיזבאללה שדורשים את פירוק נשקו. עם זאת, חיזבאללה ובת בריתו, תנועת אמל, המחזיקים בכל המושבים השיעיים בפרלמנט, נמנעו מלתמוך בו. מוחמד ראאד, בכיר בחיזבאללה, הצהיר: "לכל ממשלה שמתנגדת לדו-קיום אין לגיטימציה כלשהי. אנו נמשיך לפעול בשלווה ובתבונה מתוך דאגה לאינטרס הלאומי".
בחירתו של ג'וזף עאון לנשיא, שנהנה מתמיכת ארצות הברית וסעודיה, מהווה ביטוי להתחזקות השפעתה של סעודיה בלבנון לאחר תקופה ארוכה של שליטה איראנית באמצעות חיזבאללה. מדובר בצעד משמעותי לשיקום מוסדות המדינה, שהיו משותקים במשך יותר משנתיים.
הממשלה החדשה ניצבת בפני אתגרים משמעותיים, כולל שיקום אזורים שנפגעו קשות בתקיפות האוויריות הישראליות במהלך המלחמה, ויישום רפורמות כלכליות לטיפול במשבר הפיננסי של 2019. הנשיא עאון הביע אופטימיות באשר להרכבת ממשלה מהירה, וציין: "יש לנו הזדמנויות נהדרות בחו"ל".
חיזבאללה, שציפה להסכמה פוליטית על הארכת כהונתו של נג'יב מיקאתי כראש ממשלה, הופתע מתמיכתם הרחבה של מחוקקים בסלאם. נציגי הארגון איחרו לפגישות עם הנשיא עאון, כאשר לפי מקור בחיזבאללה, "הם הבחינו במומנטום הגובר לטובת סלאם".
סלאם, שהיה בעבר ראש בית הדין הבינלאומי בהאג, מוביל עתה את מאמצי הרפורמה בלבנון, כאשר מחוקקים מקומיים תיארו אותו כ"פנים של הרפורמה" ו"התקווה בשינוי". לנוכח המציאות החדשה, לבנון עומדת בפני מבחן משמעותי של אחדות לאומית ושיתוף פעולה עם הקהילה הבינלאומית.