סדרת תצפיות של רחפנים במדינות שונות בארה"ב, בהן ניו ג'רזי, העלתה חששות לגבי פערים באבטחת המרחב האווירי האמריקאי, כך אמר ביום ראשון מייק וולץ, מיועדו של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ לתפקיד היועץ לביטחון לאומי שצוטט ברויטרס.
הממשל היוצא של הנשיא ג'ו ביידן ניסה להמעיט בחשיבות הדיווחים ההולכים וגוברים על רחפנים ומזל"טים שונים, והבהיר כי מרבית האירועים אינם מהווים איום ביטחוני לאומי. "אין ראיות למעורבות עוינת", מסרו גורמים רשמיים.
עם זאת, מחוקקים משני צדי המתרס, כולל כמה דמוקרטים, הביעו חוסר שביעות רצון מהטיפול בנושא ומהיעדר שקיפות.
המועמד לתפקיד היועץ לביטחון לאומי של הבית הלבן מייק וולץ, תקף את הממשל הנוכחי ואמר כי הציבור האמריקאי מתוסכל מחוסר הבהירות. "נושא הרחפנים מציף פערים בין הסוכנויות – בין משרד ההגנה, המחלקה לביטחון המולדת ורשויות אכיפת החוק המקומיות," אמר וולץ בראיון לתוכנית *Face the Nation* ברשת CBS.
וולץ הזכיר את חזונו של טראמפ: "הנשיא טראמפ דיבר על הקמת כיפת ברזל אמריקאית – מערכת שתגן לא רק מטילים היפרסוניים אלא גם מרחפנים," תוך התייחסות למערכת ההגנה הישראלית שהגנה על שמי הארץ בשנה האחרונה ובכלל.
לפי הדיווח, הגל הנוכחי של תצפיות רחפנים בשמי ארה"ב החל בניו ג'רזי באמצע נובמבר, אך מאז התרחב למרילנד, מסצ'וסטס ומדינות נוספות.
האירועים זכו לסיקור תקשורתי נרחב, והובילו להקמת קבוצת פייסבוק בשם "רחפנים מסתוריים של ניו ג'רזי – בואו נפתור את זה", שבה חברים כ-70 אלף גולשים, אומרים ב'רויטרס'.
השר לביטחון המולדת של הנשיא ביידן, אלחנדרו מאיורקס, הגן על תגובת הרשויות ואמר כי ארה"ב פועלת לאיתור מקורות התצפיות. "אם נזהה מעורבות זרה או פעילות פלילית, נעדכן את הציבור. נכון לעכשיו, לא קיימת אינדיקציה כזו," אמר מאיורקס בראיון ל-ABC.
חבר הקונגרס ג'ים הימס, בכיר דמוקרטי בוועדת המודיעין, ניסה להוריד את רמת החשש: "אם אויבי ארה"ב מעוניינים לאסוף מודיעין, לוויינים מהווים פתרון בטוח ויעיל הרבה יותר."
הימס קרא למנהל התעופה הפדרלי לפעול להגברת השקיפות מול הציבור: "כשיש ואקום של מידע, הציבור ממלא אותו בפחדים ובחששות."
הסנאטורית הדמוקרטית איימי קלובשר הצטרפה לקריאות לממשל ביידן להסביר את המצב ולתדרך את הקונגרס. "אנחנו זקוקים ליותר שקיפות. יש להסביר לנו מה קורה כאן," אמרה קלובשר.
בינתיים, פקידים בממשל מנסים להרגיע את הרוחות, אך השאלות בנוגע למקור הרחפנים והתגובה הראויה של ארה"ב עדיין נותרות ללא מענה ברור.