מנהיגים בעולם הגיבו מאז אמש (שלישי) לדוקטרינת הגרעין החדשה של רוסיה, מדיניות המרחיבה את האפשרויות של הפדרצייה הרוסית לעשות שימוש בנשק אטומי כנגד אויביה.
כזכור, אמש חתם הנשיא פוטין על צו המורה כי ניתן לעשות שימוש בנשק גרעיני כאשר קיים איום על שלמותה הטריטוריאלית של המדינה, במקום איום על עצם קיומה של מדינת רוסיה לפי המדיניות הישנה.
המועצה לביטחון לאומי בבית הלבן מסרה כי "לא הופתענו מההודעה של רוסיה שהיא תעדכן את דוקטרינת הגרעין שלה; רוסיה אותתה על כוונתה לעדכן את הדוקטרינה שלה כבר כמה שבועות", נמסר.
שר החוץ של אירופה ג'וזף בורל אמר כי "זו לא הפעם הראשונה שהם איימו בהסלמה גרעינית, שהיא חסרת אחריות לחלוטין. רוסיה חתמה על העיקרון שאי אפשר לנצח במלחמה גרעינית, ולכן אסור להילחם בה לעולם".
גם נשיא טורקיה ארדואן העומד בראש מדינה השייכת לנאט"ו הגיב על ההחלטה של פוטין. "לרוסיה יש את הזכות וצריכה לקבל את הכוח והאמצעים להגן על עצמה. באופן דומה, כמדינת נאט"ו, עלינו להגן על עצמנו ולנקוט צעדים כדי להגן על עצמנו... הצעד הזה צריך להיבדק על ידי פקידי נאט"ו", אמר הנשיא הטורקי.
ראש הממשלה הבריטי קיר סטארמר אמר כי "יהיה הוגן לומר שזו הדוגמה האחרונה לחוסר אחריות שראינו מהממשלה הרוסית המושחתת ואנחנו נשארים איתנים בתמיכתנו באוקראינה".
שר החוץ הצרפתי ז'אן נואל בארו הגיב להחלטה של פוטין ואמר כי צרפת לא נבהלת מההחלטה. "החלטתו של הנשיא ולדימיר פוטין להוריד את הרף לתקיפה גרעינית היא "רטוריקה". "אנחנו לא נבהלים".
בתוך כך, אמש החליט הנשיא ביידן לעשות צעד נוסף נגד רוסיה ואישר שליחת מוקשים נגד אדם לאוקראינה.
שני פקידים אמריקנים ששוחחו עם CNN אישרו את הדברים, במה שנראה כצעד חריף נוסף כנגד הכיבוש הרוסי.
הפקידים האמריקנים אמרו עם זאת כי ארה"ב מצפה שאוקראינה תשתמש באותם מוקשים באוקראינה ולא ברוסיה ותמעיט את הסיכונים לפגיעה באזרחים.
אם עד כה סיפקה ארה"ב לאוקראינה מוקשים נגד טנקים כדי לפגוע בעליונות הצבאית של רוסיה בכמות המשוריינים שהיא מחזיקה, עד כה נמנע ממשל ביידן מלספק מוקשים נגד אדם בגלל הסכנה הגדולה שהם מהווים במשך שנים רבות עבור אזרחים.
גורמים רשמיים אומרים כי המוקשים שיסופקו לאוקראינה יהיו מוקשים "זמניים" שיכולים לפעול בין 4 שעות לשבועיים בלבד, עד להתרוקנות הסוללה המציתה את הנפץ.
ההחלטה לספק מוקשים נגד אדם באוקראינה מגיע בניגוד להחלטת ממשל ב-2022 להפסיק לחלוטין את הייצוא של מוקשי אדם למעט לדרום קוריאה.