"מצאתי את עצמי יושב בכלא עם מחבלי אל-קאעידה בגלל חוב של 4,000 פאונד", אומר בריאן גלנדינינג לעיתון 'סקיי ניוז'. בראיון, הבריטי מתאר תנאי כליאה נוראיים בעיראק בה נעצר, בהם חור ברצפה בפינת התא ששימש כשירותים ו-42 עבריינים מאיימים - חלק מהם טרוריסטים של אל-קאעידה. וכל זה עבור חוב כספי שלא שילם בקטאר בה עבד.
>> למגזין המלא - כנסו
סיפורו של בריאן בן ה-44 מתחיל בתקופה בה עבד במדינת המפרץ כמהנדס נפט ולקח הלוואה שגרתית שאושרה לו על ידי בנק במדינה. הוא עבד ופרע חלק מהחוב - עד שחלה ופוטר מעבודתו.
לאחר פיטוריו החליט לעזוב את קטאר ושב למולדתו בריטניה, משם יצר קשר עם הבנק הקטארי כדי לבדוק אופציות לפירעון ההלוואה. מכיוון שרוב ההלוואה שולמה, החוב המזערי של 4000 פאונד שנותרו לתשלום לא העסיק אותו במיוחד והיה סבור שהבנק ייצור עימו קשר בחזרה על מנת להגיע להסדר בנידון.
אלא שבמקום ליצור קשר טלפוני עם בריאן, הבנק הקטארי יצר קשר עם הרשויות והוציא צו מעצר בינלאומי כנגד בריאן - מה שנקרא בשפה המקצועית "הודעה אדומה".
בריאן, שדבר הצו לא נודע לו מהסיבה הפשוטה שאף אחד לא טרח לעדכן אותו, נסע לצורכי עבודה לעיראק ונחת בנמל התעופה הבינלאומי שבבצרה, עיראק. כאשר הגיע לביקורת הגבולות נעצר על ידי השוטרים העיראקים בלי שיש לו מושג באותו רגע על מה ולמה הוא נעצר.
לאחר זמן מה הבין את הטעות שעשה כאשר התברר לו שבית משפט בקטאר הוציא עליו צו מעצר והודעה אדומה, בעקבותיהם נעצר ונשלח לבית כלא בבגדאד.
אחיו של בריאן - ג'ון, מתאר לסקיי ניוז את שעבר על אח שלו אחרי המעצר: "במילים שלו, הם היו טרוריסטים של אל-קאעידה. אנשים שרצחו את אביהם. ולבריאן היה חוב של בערך 4,000 עד 5,000 פאונד אחרונים שנותרו מההלוואה. זה לא הגיוני".
בנוסף לעובדה שחברי החדר שלו היו מפוקפקים ומסוכנים, בריאן מתאר גם צפיפות נוראה. לפי עדותו של הבריטי, בתא אחד שהו ביחד 42 בני אדם. בפינת התא היה חור ניקוז ששימש כשירותים לכולם. "הייתי צריך לשלם לחלק מהם דמי חסות בשביל להציל את חיי", תיאר הבריטי.
בסופו של דבר הצליח בריאן להגיע לעסקה עם הבנק הקטארי ונאלץ לשלם לאחרון כ-30,000 פאונד - פי שישה מהסכום המקורי. סכום אותו הצליח לגייס על ידי בריטים בסיוע ממשלתי.
כיום הוא מתאר טראומה וחרדה עמוקה שמלווה אותו בכל טיסה עליה עולה, גם אם יוצא לחופשה משפחתית: "תמיד מלווה אותי ההרגשה שמשהו נורא עומד להתרחש", מספר בריאן.
המצב ההזוי שבו אדם מערבי יושב במאסר במדינת עולם שלישי ביחד עם טרוריסטים, נוצר כתוצאה מכך שחברות בארגון מדינות כמו עיראק שאינן מכבדות זכויות אדם, או עומדות בתנאי הכליאה הבינלאומיים המינימליים ביותר. בפועל, החברות בארגון מקנה לאותם משטרים סמכות בלתי מוגבלת לעצור מבוקשים ולהחזיקם בתנאים המקומיים, גם אם על עבירות מינוריות.
בעיה נוספת ומשמעותית לא פחות היא חברותן בארגון של מדינות עם מערכת משפט מפוקפקת ואצבע קלה על ההדק בהוצאת צווי מעצר בינלאומיים, דבר שיכול להביא למעצר בכל מדינה אחרת החברה גם היא בארגון, על כל פשע שמצדיק מעצר בעיניה של מנפיקת ה"הודעה האדומה".
פרשת "דודי אשכנזי"
פרשת דודי אשכנזי שאירעה לפני כשנה, היא סיפור של ישראלי שנעצר על לא עוול בכפו בגלל טעויות של המערכת הבינלאומית. וכאן זה באמת סיוט, כי להתנהל עם מדינה אחת, עוד ניחא. מנגד, חוסר האונים הוא מוחלט כאשר מעורבים בתהליך שתי מדינות שונות מולן צריך להתנהל ועל עורכי הדין ומשרד החוץ הישראלי לשכנע את כולן כי הכול טעות אחת גדולה.
הסיפור התרחש בחודש יוני 2022, כאשר ישראלי בן 52 בשם דודי אשכנזי, נסע לחופשה ביוון באי 'קוס' ומצא את עצמו במעצר היווני במשך 38 ימים, לאחר שנעצר מיד עם נחיתתו.
בשלב מסוים הוסבר לישראלי התמים שהוא עצור על סחר בסמים וכי הוא מבוקש במדינת פרו בגלל ה'פשע' אותו מעולם לא ביצע.
עורך דינו של אשכנזי ניר יסלוביץ' ניסה בכל דרך אפשרית להסביר לרשויות שמדובר בטעות בזיהוי, וכי מדובר ב'דודי אשכנזי' אחר. כל זה כמובן לא הועיל למול הרשויות היווניות שהיו משוכנעות כי הם מחזיקים בפושע המבוקש בפרו, וסירבו לשחרר אותו עד שנאלץ עורך הדין יסלוביץ' להפעיל את משרד החוץ.
מתברר, שדודי אשכנזי הנמלט האמיתי השתמש בתמונתו של דודי אשכנזי העצור על ידי גניבת דרכונו של האחרון. אובדן דרכון שאכן דווח בעבר על ידי ה'דודי' שנעצר ביוון.
לאחר שלושים ושמונה ימי מעצר בכלא היווני, שוחרר לבסוף אשכנזי בפעילות אינטנסיבית של משרד החוץ מול הרשויות היווניות.
לאחר ששוחרר הוא תיאר לאתר 'וואלה!' את שעבר עליו במעצר היווני: "זו הייתה הפעם הראשונה בחיים שלי שראיתי תא מעצר", מספר דודי.
הוא מתאר את תנאי הכליאה ביוון: "היו שם תנאים מזעזעים ולא אנושיים. אתה נכנס ודורך עם הרגל על הרצפה, והרגל לא מתרוממת כי הכפכף נדבק לרצפה מרוב לכלוך. ואז אתה רואה שג'וקים הולכים לך בין הרגליים ועכברים שרצים, יתושים שמתעופפים ומציקים כל הזמן ובאוויר ריח צחנה של ביוב של שתן וצואה".
הוא תיאר איך היה נראה התא שבו שהה: "אתה נמצא במסדרון של שלושה מטרים על מטר, ושם אתה אמור לשהות שלושה ימים. בצד ימין יש שני כוכים עם תקרה בגובה של מטר שבעים עם מזרונים שגם הם מסריחים משתן. היו שם מלא פליטים שכנראה השתינו מרוב פחד. ועכשיו בתוך זה אני מנסה לחשוב איפה אני ישן עכשיו. הצלחתי להירדם ואני רואה ג'וקים לידי. וככה כל יום, כולל ג'וק אחד שזיהיתי אותו כבר שחסר לו מחוש אחד".
אשכנזי מתאר שהות במעצר עם גורמים מפוקפקים ופושעים מכל העולם, "גם איראני אחד", הוא מתאר.
סיפורו של דודי הוא סיפור של ישראלי ממוצע שבגלל טעות של אינטרפול מצא את עצמו בסיוט שלא נגמר. האינטרפול הוא גוף נחוץ מאוד בעולם של היום שמדינות מקושרות אחת לשנייה און ליין, ופושעים רבים מנצלים את הקלות של התקשורת בין אזורים שונים בעולם לצורך סיוע בבריחתם ממדינת האם.
עם זאת הקלות שבה אדם מוצא את עצמו מואשם על לא עוול בכפו היא מטרידה, וגם אם ביצע עבירה, עדיין זה לא מצדיק ישיבה בכלא עם מחבלי אל קאעידה או דאע"ש.
כאמור, בעיה נוספת עימה מתמודד משרד החוץ היא העובדה שכאשר ישנה בקשת הסגרה כנגד אחד מאזרחיה, הטיפול הדיפלומטי בבעיה צריך להתנהל מול שתי מדינות ולא אחת, ופעמים שאחת מהמדינות עוינות לישראל או אינן מקיימות עימם יחסים דיפלומטיים.
כשטסים לחוץ לארץ, חשוב לנקוט במשנה זהירות: לנהוג לפי החוק הקיים באותה מדינה ולברר היטב את החוקים המקומיים. בוודאי ובוודאי שלא לעשות דברים שאסורים רשמית לפי החוק המקומי, גם אם בישראל הדבר מותר. כי אף אחד לא רוצה פרשה בינלאומית שתישא את שמו.