

בעוד שאירופה תוקפת את מדיניות ההגירה בישראל, שוויץ סוגרת את שעריה למהגרים: ברוב זעום, קבע משאל העם בשוויץ כי ההגירה ההמונית למדינה תופסק.
אתמול (ראשון) הצביעו אזרחי שוויץ במשאל עם על השאלה האם להפחית את מכסת המהגרים מהאיחוד האירופי למדינה. תוצאות המשאל היו בעד הצעת החוק שהעלתה מפלגת הימין "העם השוויצרי", אך אלו נקבעו ברוב של 50.3 אחוזים בלבד.
מאז ומתמיד שמרה שוויץ על עצמאותה ולא הפכה לחלק מהאיחוד האירופי, למרות שהיא אימצה את רוב חוקי האיחוד ונמצאת בקשר מסחרי עם 28 ממדינותיו. משנת 2007, לכל אזרחי האיחוד האירופי ניתנה זכות שווה לעסוק בשוק העבודה של שוויץ, במסגרת ההסכמים שנחתמו ב-1999 ואושרו במשאל עם בשנת 2000.
מאחורי הצעת החוק להגבלת ההגירה לתוך המדינה, עומדת טענת הרוב בפרלמנט השוויץרי, לפיה פתיחת דלתות נרחבת לכל אזרחי האיחוד האירופי היא טעות גדולה. לאחר שאושרה ההצעה במשאל עם, על ממשלת שוויץ לדון מחדש בהסכמי העבודה עם מדינות האיחוד תוך שלוש שנים.
לעומת תומכי ההצעה, הממשלה, רוב מפלגות הפרלמנט ונציגי התעשייה בשוויץ לא מרוצים מהמהלך, בלשון המעטה, ומזהירים כי צעד זה ימיט אסון על ההסכמים הכלכליים ואמינותה של שוויץ בפני האיחוד האירופי. דבריהם התייחסו בעיקר לכוח העבודה הזר, המסייע לשוויץ להתמודד עם כלכלת אוכלוסיה מתבגרת.
לטענת מקדמי הצעת החוק, בכל שנה מגיעים לשוויץ 80 אלף תושבים חדשים ולדבריהם, זהו "אסון כלכלי וחברתי", הן בשל העובדה שהם לוקחים לתושבי המדינה את העבודה, גורמים לצפיפות אוכלוסין המביאה לזינוק במחירי השכירות ולעומס על מערכות החינוך, הבריאות והתחבורה הציבורית ואף הורסת את הנוף באמצעות בניית בתים רבים.
על אף הרוב הזעום בו עברה הצעת החוק, משאלי העם הם גרעין בסיסי במערכת הדמוקרטית של שוויץ. המשאל הנוכחי התבצע לאחר שהמפלגה הימנית השיגו למעלה מ-135 אלף חתימות שאילצו את הפרלמנט לקיים את ההצבעה.
לשוויץ יש היסטוריה ארוכה בהתמודדות עם מהגרים זרים, ולכן קיימים בה החוקים הנוקשים ביותר באירופה לקבלת אזרחות.
למרות זאת, בשנים האחרונות שיעור האזרחים הזרים גדל לרבע מאוכלוסיית שוויץ מחמישית. רובם של המהגרים מגיעים ממדינות גרמניה, איטליה, צרפת ופורטוגל.