

במוזאון ניל"י השוכן בבית אהרונסון בזכרון יעקב, תשמעו את סיפורה של המחתרת העברית הראשונה בארץ הקודש. שמה של המחתרת האגדית לקוח מפסוק בספר שמואל 'נצח ישראל לא ישקר' ובראשי תיבות ניל"י.
בתקופת מלחמת העולם הראשונה הייתה ארץ ישראל חלק מהאימפריה העות'מנית, החיים תחת שלטון העריצות של הסולטן התורכי ומושליו היו קשיים ואיימו על קיומו של היישוב היהודי בארץ ישראל (כך למשל גורשו על ידי התורכים תושביה היהודיים של תל אביב-יפו).
במלחמת העולם הראשונה נוצרה הזדמנות להקלה על חייהם של היהודים בארץ ישראל – האנגלים הגיעו לאזור במטרה לכבוש את ארץ ישראל. החל מ – 1915 העבירה ניל"י לבריטים ידיעות, חומר מודיעיני רב ערך על הצבא התורכי.
מטרות העברת המידע של ניל"י לתורכים היו בעיקר בכדי לסייע לבריטים בכיבוש הארץ מתווך תקווה שהריגול יסייע לממש את חזון הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל, חזון שהתגשם בסופו של דבר.
ב-1917 נתפסה יונת דואר ששלחה שרה אהרונסון, על ידי התורכים, אך התופסים לא הצליחו לפענח את המסר המוצפן שנשאה היונה. מעט לאחר מכן נתפס נעמן בלקינד מחברי המחתרת עונה וחשף את הרשת.
הסוף של ניל"י היה טרגי, רוב חברי המחתרת נרצחו בדרך זו או אחרת, אך חלק גדול מהמטרות הושגו. בית משפחת האהרונסון שומר, הפך למוזאון ויחד עם מסמכים וחפצים רבים שאצורים בו היה אחד המוזאונים הראשונים בארץ. החוויה מביקור במוזאון עמוקה.
מעניין הוא שאנשי היישוב התייחסו לחברי ניל"י שנותרו בחיים בהסתייגות מפאת היותם 'מרגלים' דבר שהיה בזוי, מרגל שווה היה בוגד. פעולות רבות נעשו בכדי לשמר את שמה של המחתרת ואת פועלה הגדול, ספרים נכתבו והוקם המוזאון, עד שנחרתה ניל"י בזיכרון הקולקטיבי כפעולה הירואית ומוסרית.
מה באתר:
בבית אהרונסון אפשר לצפות בסרט אורקולי, וללמוד על פועלה של מחתרת ניל"י. לצד זאת הביקור בבתים משלהי המאה ה-19 מספק הצצה נדירה לסגנון חייהם של אנשי העלייה הראשונה. הבתים נשתמרו בצורתם המקורית, כולל הריהוט, ואפשר לראות את הסליק ששימש כמחבוא לנשק ואת פתח המילוט.
מוזאון ניל"י שעות פתיחה:
ימים א'-'ה' 15.00-09.00. יום ו' 9:00-12:00. בחודשי החופש (יולי, אוגוסט): א'-ה' 9:00-16:00 יום ו' 9:00-12:00.
פרטים נוספים:
טלפון: 04-6390120. נגישות לנכים: יש. הכניסה בתשלום.