נחל פרת (ואדי קלט), מעיין בלב מדבר

נחל פרת לא צריך סנגורים שיהללוהו. זהו אחד הנחלים המתחרים על התואר "היפה והמרתק ביותר מבין נחלי מדבר יהודה" (קיץ בכיכר)

| כיכר השבת |
ילדים משתכשים במי הבריכה. (פלאש 90)

נחל פרת (ואדי קלט) לא צריך סנגורים שיהללו את יופיו.

זהו אחד הנחלים המתחרים על התואר "היפה והמרתק ביותר מבין הנחלים החוצים את מדבר יהודה".

דומה כי בורא עולם חנן את הנחל הזה בכל. בדרך מאזור ירושלים ליריחו הנחל מתחתר בשכבות הגיר שיוצרות את הקמרים של מדבר יהודה ועל כן הוא יוצר בדרכו קניונים וצוקים זקופים בנופי מדבר יפהפיים. יש בו מעיינות שופעים, שרידי מבנים קדומים, רועי צאן בדווים ומערות שהפכו למקומות מסתור לאורך שנים רבות. אין פלא שהנחל הוכרז זה מכבר כשמורת טבע.

רשות הטבע והגנים, בסיוע קרן קימת לישראל, שיקמו את הטרסות החקלאיות הקדומות שמסביב ושיפצו את מבנה המשאבות המנדטורי, ששאב את מי המעיין בדרך לירושלים המזרחית. צינור המים החלוד, שבו זרמו המים משנת 1927 עד 1969, עודו ניצב באתרו, זכר לימים עברו, שכן כיום המים זורמים בנחל למען הטבע לבדו. אנחנו, המטיילים, רק יכולים לברך על כך. כאן, במבנה המשאבות, שוכנים חנות ומשרדי השמורה. בריכת האגירה הגדולה של מפעל המים המנדטורי שופצה גם היא.

מידע שימושי: גישה: מצומת הגבעה הצרפתית בירושלים נוסעים לכיוון פסגת זאב. עוברים את מחסום חיזמה וממשיכים בכביש 437 לכיוון ים המלח מזרחה המוביל לעלמון (ענתות). פונים שמאלה אל תוך היישוב עלמון – וממשיכים בתוך היישוב על פי השילוט עד הדרך שיורדת אל האתר.

הכניסה לשמורה בתשלום ובשעות הפעילות בלבד.

המים בנחל: מעיינות נחל פרת שופעים כמויות מים מרשימות הרבה יותר ממה ש"מגיע להם" באזור המדברי שבו הם נובעים. הסיבה לכך היא המבנה הגיאולוגי של הרי יהודה. קו פרשת המים הגיאולוגי נמצא באזור נוה אילן - רמת רזיאל), כלומר, המים שמחלחלים בהרי יהודה הגשומים משם ומזרחה, זורמים בשכבות הסלע שבתת הקרקע והם פורצים בכל מקום שבו רצף השכבות הזה נקטע. הקניון של נחל פרת הוא אחד המקומות במדבר יהודה שבו נקטע רצף השכבות הזה ועל כן פורצים בו כמה מעיינות שיוצרים פלג נאה הזורם ללא הפסקה במשך כל השנה.

כל מי שצועד מרחבת החניה של עין פרת במעלה השביל "הכחול", רואה את הזרימה בנחל. המים יוצרים בריכות טבעיות קטנות ובקיץ אין טוב יותר מאשר לעצור ולטבול במים הקרירים. מקור המים נמצא כ-500 מטרים מכאן, ליד החורשה היפה של עצי האקליפטוס. המעיין נובע בערוץ ממש מתוך בריכה צלולה, והוא מזרים כמויות נכבדות למדי של מים, כ-1,500 מ"ק ביממה.

הצוק התלול שמימין לשביל משמש את חובבי גלישת הסלעים והטיפוס עליהם. קצת לפני רואים שביל מדרגות שיורד לנחל. בשביל הזה השתמשו בעבר, כאשר הדרך לעין פרת עברה דרך היישוב עלמון.

ביקור במקום מחזיר את המבקר להווי החיים של מתבודדי מדבר יהודה בתקופה הביזנטית. לא מעט מן המערות שלאורך מסלולנו בנחל שימשו עוד את היהודים כמערות מסתור בתקופת המרד הגדול, עוד הרבה לפני התקופה הביזנטית.

מעיין שופע במדבר, עולם חי וצומח עשיר בלב המדבר, נופי צוקים, אמת מים קדומה ומערות מגורים עתיקות ששבו לחיים - מה עוד אפשר לבקש בטיול לאורך שביל קצר אחד, שאורכו כמה מאות מטרים?

נשמח לקבל מכם הערות או המלצות על מקומות ואתרים שיכולים לעניין את ציבור הגולשים. את הפניות יש לשלוח למיייל: ik@kikar.net

הכתבה עניינה אותך?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות