ניצחונו המחודש של דונלד טראמפ לנשיאות ארצות הברית עשוי לאותת על שינוי כיוון משמעותי לשוק הרכבים החשמליים במדינה. לאורך מסע הבחירות, טראמפ הביע ביקורת כלפי מדיניות שתומכת בהאצת מכירות רכבים חשמליים והתחייב לבטל רגולציות סביבתיות שמכבידות לדעתו על הכלכלה. כל זאת לצד תרומות משמעותיות שקיבל, מעל ל-100 מיליון דולר, מאילון מאסק.
ביקורת על תקני הפליטות
אחד מהיעדים המרכזיים שממשל טראמפ עשוי לשים על הכוונת הוא תקני הפליטות של הסוכנות להגנת הסביבה (EPA) שנועדו לצמצם פליטות מזהמים מרכבים. תקנות אלו מחייבות למעשה את יצרני הרכבים לשלב רכבים חשמליים ופלאג-אין כדי לעמוד בתקנים. ייתכן שכבר באמצעות צו נשיאותי, טראמפ יפעל לשחרר את יצרני הרכב מההכרח לעמוד ביעדים אלו, מה שיוריד את הלחץ לעבור לייצור חשמלי.
סיכון לאוטונומיה של מדינות כמו קליפורניה
היועצים של טראמפ הכינו כבר טיוטות שמטרתן לבחון מחדש את הפטורים שמעניק חוק אוויר נקי למדינות כמו קליפורניה, המאפשרים לה לאכוף תקני זיהום מחמירים יותר. קליפורניה, המדינה המובילה בארצות הברית באימוץ רכבים חשמליים, אף קבעה שמכירת רכבים חדשים בשטחה תהיה מחויבת להגיע ל-100% אפס פליטות עד שנת 2035. ביטול הפטור עלול להחליש את יכולתה להוביל את תעשיית הרכב המקומית ואת האג'נדה הירוקה במדינות נוספות.
צמצום במענקי מס לרכבים חשמליים
שינוי נוסף הצפוי בממשל טראמפ נוגע למענקי המס לרכבים חשמליים. תחת נשיאותו של ביידן, חוק הפחתת האינפלציה (IRA) העניק קרדיטים נדיבים כדי להנגיש את עלות הרכבים החשמליים עבור הציבור. טראמפ עשוי לצמצם את הזכאות למענקים אלו, ובמיוחד את ה-"פרצה הליסינגית", שמאפשרת לחברות מסחריות ליהנות מהמענק ללא דרישות מחמירות לגבי מקורות החומרים.
שימוש בדלקי מאובנים
בתוך התחום האנרגטי, מדיניות טראמפ צפויה לתמוך בהגדלת תפוקת הדלקים המאובנים, כולל קידוחי נפט ימיים ובניית צינורות חדשים, במטרה לחזק את ארצות הברית כיצואנית גז טבעי. גישה זו עשויה להעמיד את תחום הרכב החשמלי במצב קשה, עם פחות יוזמות פדרליות לבניית תשתית טעינה או עידוד נוסף של ייצור רכבים חשמליים.
לסיכום שלטונו המחודש של טראמפ אינו מבטל בהכרח את עתיד הרכבים החשמליים בארצות הברית, אך צפוי להציג מכשולים משמעותיים. יצרניות הרכב, במיוחד אלו שהשקיעו רבות בחשמל ובמעבר לאנרגיה ירוקה, עשויות להיתקל בתנאים קשים יותר בשוק וצמצום בתמריצים. מדינות כמו קליפורניה, שתומכות באימוץ רכבים חשמליים, עשויות להיאבק בבתי המשפט מול הממשלה כדי לשמור על הסטנדרטים הסביבתיים שהציבו.
בהינתן המגמות המסתמנות בממשל טראמפ, עתיד תחום הרכב החשמלי בארצות הברית יושפע מהאופן שבו ייושמו שינויים אלה.