בהתפתחות דרמטית בעקבות פסיקת בית המשפט מלפני כחודשיים לפיה גוגל נחשבת למונופול בתחומה, הודיע לאחרונה משרד המשפטים האמריקאי כי הוא שוקל לדרוש את פירוק חברת גוגל. ההודעה מגיעה כשלב הבא לאחר פסיקתו המשמעותית של השופט אמיט מהטא מחודש אוגוסט, בתביעת ההגבלים העסקיים של משרד המשפטים נגד גוגל.
בפסיקתו, קבע השופט מהטא כי "אחרי שנבחנו ונשקלו כל העדויות והראיות, בית המשפט קובע כי גוגל היא מונופול, ופעלה כמונופול כדי לשמור על המעמד שלה". השופט הדגיש את העובדה שגוגל אינה חוששת מעזיבת משתמשים, אפילו אם תפגע באיכות מנוע החיפוש שלה. הוא ציטט מחקר פנימי של גוגל מ-2020 שהראה כי הכנסותיה לא ייפגעו משמעותית גם אם תפגע באיכות החיפוש, דבר המעיד על כוחה המונופוליסטי.
כעת, בשלב הסעדים (Remedies), מציג משרד המשפטים האמריקאי שורת צעדים אפשריים:
1. פירוק החברה - הפרדת שירותים כמו כרום, אנדרואיד וגוגל פליי מפעילות החיפוש, אופציה ממנה גוגל חוששת ביותר.
2. ביטול חוזים אסטרטגיים, כולל ההסכם השנתי עם אפל בשווי כ-20 מיליארד דולר.
3. מניעת אפליה של מוצרים מתחרים, לאפשר להם קידום זהה למוצרי גוגל.
4. דרישה ליצירת "מסכי בחירה" למנועי חיפוש במקום הגדרת גוגל כברירת מחדל.
5. מתן גישה למתחרים דרך API למידע, אינדקסים, ומודלים של מנוע החיפוש, כולל גישה לתוצאות חיפוש, פיצ'רים ומערכת הפרסום, במיוחד בתחום המובייל.
גוגל הגיבה במהירות להצעות אלו. בפוסט בבלוג החברה, טענה לי-אן מאלהולנד, סגנית נשיא לענייני רגולציה, כי ההצעות "חורגות משמעותית מהחלטת בית המשפט" וכי "לאכיפת יתר מטעם הממשל עלולות להיות השפעות שליליות על החדשנות ועל המשתמשים". החברה הגדירה את ההצעות כ"קיצוניות ומרחיקות לכת" שפוגעות בעסקים, צרכנים ומפתחים.
התפתחות זו מתווספת למכה נוספת שספגה גוגל לאחרונה, כאשר נקבע כי היא מונופול גם בתחום חנויות האפליקציות ושירותי התשלום בתביעה שהגישה Epic Games. גוגל כבר הודיעה כי תערער על החלטה זו. בנוסף, החברה נמצאת במשפט שלישי העשוי להכריז עליה כמונופול בתחום הפרסום, עם טיעוני סיכום הצפויים בחודש הבא.
חשוב לציין כי זהו רק השלב הראשון בדיון על הסעדים, וצפויים דיונים רבים נוספים בהם יציגו שני הצדדים את טיעוניהם. ההחלטה הסופית תהיה בידי השופט מהטא. התהליך צפוי להימשך חודשים ארוכים, במיוחד אם גוגל תצליח להשיג דחייה כלשהי באמצעות ערעורים.