כיכר השבת
חדלות יירוטים?

המחסור בטילי יירוט | הייחודיות של טילי הת’אאד האמריקנים

הנשק ההגנתי החזק ביותר של צבא ארה"ב נגד טילים בדרך לישראל | הת'אאד - THAAD, היא מערכת שמיירטת טילים בליסטיים לטווחים קצרים ובינוניים ומשלבת בין מערכות מכ"מ מתקדמות ומיירטים | בימים הקרובים היא צפויה לחבור לצוות ההגנה האווירי של ישראל לצד מערכת טילי החץ | החץ והת’אאד, היתרונות והחסרונות (חדשות)

| כיכר השבת |
מפגין יכולת | ה-THAAD בפעולה (צילום: מאת The U.S. ArmyRalph Scott/Missile Defense Agency/U.S. Department of Defense - Successful Mission)

התגבור בהגנה האווירת בארץ מקבל חיזוק משמעותי שלא לומר קריטי. עם הדיווח הבוקר (רביעי) על מחסור חמור בטיילי יירוט תוצרת כחול-לבן מתקבלים הדיווחים על כך שארה"ב שולחת לישראל את מערכת "הת'אאד" - THAAD, המקבילה של מערכת החץ הישראלית.

מלחמת המפרץ ב-1991, שוגרו ארצה טילי סקאד מעיראק של סאדם חוסיין, מולם נצבה מערכת הפטריוט שהייתה אמורה לספק מטריית הגנה אווירת אך כשלה כישלון חרוץ, בישראל ובארה"ב החל תהליך מואץ לפתח מערכות הגנה חלופיות, שתי המערכות פותחו במקביל, בעוד הפטריוט פותחה במקור כמערכת נגד מטוסים והוסבה ליירוט טילים באליסטיים, בארה"ב, כמו בישראל, התמקדו במערכת חדשנית וייעודית 'לטילים נגד טילים'.

את מערכת החץ פיתחה התעשייה האווירית וחברת לוקהיד מרטין פיתחה את הת'אאד. שתי המערכות סבלו מכשלים ומכשולים רבים, אך מערכת החץ סבלה מכך פחות והבשילה לכדי שימוש בשנת - 1998 ונכנסה לשירות בשנת 2000, לעומת הת'אאד שיציאה לשימוש רק ב-2008.

כחץ מקשת

הפיתוח הישראלי של החץ פועל באופן שהטיל פוגע 'בקרבת' המטרה ומשמיד אותה בזרם של רסיסי ברזל לוהטים, הצבא האמריקאי דבק בבול פגיעה, דהיינו, פגיעה ישירה במטרה, מה שמחייב דיוק רב יותר במעקב אחרי המטרה ובתמרון גמיש שיותר של הטיל, מה שאומנם שחוסך על הדרך את הצורך בראש קרבי.

רק בחץ-3 השתמשה התעשייה האווירית בפגיעה ישירה, המיירט טילים מחוץ לחלל, שם פיצוץ יכול להתוות רק מגע של מתכת במתכת ומשמיד את המטרה פיצוצי הדף לא רלוונטיים באזורים האלה. והכל תוך כדי תנועה ומהירות שיא של - 9,000-10,000 קמ"ש.

THAAD

המערכת האמריקנית מתאפיינת בקלילות ובניידות, ומאפשרת כדי שאפשר הובלה במטוסי תובלה לזירות הלחימה. החץ מסיבי וכבד יותר, ונועד להתמקם בבסיסים קבועים או בגרירה בידי משאית לאתרים ספציפיים. ארה"ב פיחתה גם מיירטים אחרים, שיכולים להתמודד עם טילים בין יבשתיים מרוסיה או מצפון קוריאה.

לא הוכיח את עצמו - טילי פטריוט משוגרים מעל תל אביב על מנת ליירט טיל "סקאד" עיראקי בעת מלחמת המפרץ, 1991 (מאת לשכת העיתונות הממשלתית, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22808539)

כמה שווה התענוג?

שתי המערכות שונות גם ברמה התקציבית, בעוד מיירט של חץ עולה 2-3 מיליון דולר, המיירט הת'אאד האמריקאי עולה כ-12-15 מיליון דולר. וזו אחת הסיבות שהת'אאד נרכש עד כה למדינות שיכולות לאפשר לעצמם כמו איחוד האמירויות וסעודיה, אפילו גרמניה, שבדקה את הת'אאד, העדיפה לבסוף את מערכת החץ הישראלית.

2, 3 שגר...

יירוט הבכורה של הת'אאד נעשה באיחוד האמירויות בינואר 2022, שעה שזו יירטה טיל ששיגרו לעברה החות'יים. הת'אאד לא יעזור לישראל במקום שאין לחץ יכולת, הוא בא ארצה רק תוספת למערכות היירוט הקיימות מול מטחים גדולים יותר מאיראן, שבוא יבוא כנראה לאחר התקיפה הישראלית המתוכננת, ושחלילה ישראל לא תהייה בחדלון מיירטים ישראל מכירה את מערכת הת'אאד וכבר שנים רבות עושה בו שימוש בתרגילים שונים.

הכתבה עניינה אותך?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות