המגעים עם חמאס בנוגע להפסקת האש המתעכבת בעזה מעוררים מחלוקת פוליטית עזה בממשלה. יו”ר הבית היהודי, שר החינוך נפתלי בנט, תקף אתמול (מוצאי שבת) את יו”ר ישראל ביתנו, שר הביטחון אביגדור ליברמן, ואמר ש”כניעתו תביא על כולנו מלחמה”. בסביבת ליברמן לא נשארו חייבים ואמרו בתגובה כי “בנט מוכן להקריב בקלות דעת את דם חיילינו”.
“ליברמן בחר בכניעה שתביא למלחמה”, אמר בנט ל”ידיעות אחרונות”. “ההססנות שלו והתפיסה ההזויה, שלפיה דיבורים עם תושבי עזה יפילו את חמאס ויביאו ביטחון לתושבי עוטף עזה, הם קשקוש מוחלט וחוסר אחריות".
“אותו ליברמן שהצהיר שימוטט את חמאס ויחסל את הנייה מעניק להם עכשיו פרסים על חשבון הביטחון של מדינת ישראל. המדיניות הרופסת שהוא מנהיג תחת מעטה של אחריות ופרגמטיות, מאפשרת לחמאס לשרוף את הדרום במשך 140 ימים ולהכתיב לתושבים שם מתי לרדת למקלטים ומתי לצאת מהם. מי שנכנע לטרור, מביא טרור – וליברמן נכנע. הגישה שלו מסכנת את מדינת ישראל ותביא לעימות בלתי נמנע בתנאים שחמאס יכתיב ובעיתוי שנוח לו”, תקף בחריפות רבה בנט.
בלשכת שר הביטחון העדיפו שלא להגיב לדברים, אולם דובר ישראל ביתנו מסר: “מדיניות ממשלת ישראל נקבעת על ידי הקבינט, לפחות על ידי אלו שנוכחים באותן ישיבות. מי שמוכן להקריב בקלות דעת את דם חיילינו על מזבח שיקולים פוליטיים אינו ראוי להתעסק בסוגיות ביטחון, ועדיף שיקדיש את זמנו לפתיחת שנת הלימודים שעליה הוא אחראי”.
בסביבתו של ליברמן ציינו, כי בנט בחר לתקוף את שר הביטחון ולא את ראש הממשלה נתניהו או את גופי הביטחון שתומכים בהסדרה. כך למשל, פתיחת מעבר כרם שלום נעשתה בהמלצה משותפת של כל גופי הביטחון. בסביבתו של ליברמן האשימו את בנט בשל כך בניהול מאבק פוליטי נגדו. “הוא לא תוקף את הקבינט, לא את ראש הממשלה, לא את צה”ל ולא אף אחד מגופי הבטחון”, אמרו, “זה נטו בחירות”.
במקביל, לא ברור אם בשל הביקורת הפנים ישראלית על פתיחת מעבר כרם שלום, ישראל סגרה חלקית את אחד המעברים לרצועת עזה, מעבר ארז, בעקבות ההפגנות האלימות ביום שישי במהלכן הושלכו בקבוקי תבערה ומטענים מאולתרים ונהרגו שני פלסטינים ועל רקע העיכוב בהגעה להפסקת אש. מעבר ארז ייסגר למעט מקרים הומניטריים.
הסגירה המצומצמת היא צעד סמלי יחסית כי פלסטינים מעטים חולפים במעבר ארז, ומרביתם עושים זאת בעקבות אישורים על רקע הומניטרי או שהם אנשי ארגונים הומניטריים. הלילה דווח גם בכלי תקשורת פלסטינים על הסגירה החלקית, שנעשתה ברקע המאמצים להגיע להסדר בין ישראל לחמאס.
במאמצי ההסדרה משתתפים אנשי חמאס שנועדים במצרים עם בכירי ממשל א-סיסי. סבב הדיונים של נציגי הפלגים הפלסטינים בנוגע לרגיעה מול ישראל ולחידוש הפיוס עם פתח הסתיים, אך בניגוד להערכות, ההבנות על הרגיעה לא סוכמו בסוף השבוע הנוכחי. גם בשבוע הבא לא צפויה התקדמות, בשל חג הקורבן שיחל ביום שלישי ויימשך לאורך כל השבוע הבא.
עם זאת למרות העיכובים, בחמאס הביעו אופטימיות: "אנחנו נמצאים בישורת האחרונה", אמר בכיר חמאס מעזה, חליל אל־חיה, שהשתתף בשיחות.
יו"ר הרשות הפלסטינית אבו־מאזן, שמתנגד לכל הסדרה שלא תעבור דרכו ובעצם תחזק את החמאס, אמר אתמול כי "כל סיוע לעזה צריך להגיע דרך הרשות הפלסטינית - והיא זו שתעניק אותו. אנחנו מודים למצרים על המאמצים שלהם, אך הפיוס עבורנו אינו רגיעה או סיוע הומניטרי. הפיוס משמעותו שתחזור האחדות כפי שהייתה. לא נסכים למדינה נפרדת בעזה ולשלטון עצמי בגדה. לא נסכים לפצל את עזה. העם הפלסטיני יהיה מאוחד, גם באדמה".