ועדת החוקה של הכנסת דורשת מאלוף פיקוד המרכז לכתוב נוהל ובו קריטריונים, לפיהם יוצאו צווי הרחקה וצווים מנהליים ולקבל דווח בכל חצי שנה על מספר הצווים שהוצאו.
ועדת החוקה דנה הבוקר (ראשון) בדיון מהיר בנושא צווים מנהליים, הדיון התקיים לבקשת חברי הכנסת יריב לוין (הליכוד ביתנו) ואורית סטרוק (הבית היהודי).
בבקשה כתבו חברי הכנסת כי מליאת הכנסת החליטה כי "לא יעשה שימוש בצווי הגבלה, מעצרים מנהלים ואמצעים אחרים שבהם מתקיימת ענישה ללא משפט, אלא במקרים חריגים בהם יש חשש מובהק לפגיעה בביטחון המדינה".
בדיון שנערך היום, חברי הכנסת סטרוק ולוין הטיחו דברים קשים בנציגי משרד המשפטים, הצבא והשב"כ.
ח"כ אורית סטרוק אמרה, "האם ראוי שיוצא צו איסור מפגש עם עו"ד, לחשוד בציור גרפיטי? פגעו לי ברכוש כמה פעמים, ולא שמעתי מעולם, שהוציאו צו הרחקה כנגד מי שפגע ברכושי. למה אם עוקרים מזוזה במערת המכפלה, או עוקרים קברים בהר הזיתים, זה לא סיכון ממשי? אולם ציור גרפיטי, זה סיכון ממשי לבטחון האזור".
סטרוק הוסיפה ותקפה "אתם גוזרים גלות כנגד אנשים, נוקטים בצעדים שבהם אתם לא נוקטים כנגד משפחות פשע, הוצאתם 13 צווים לתושבי יוהודה והשומרון, מול 0 צווים בשאר הארץ. האם אדם שמורחק מיו"ש לטבריה, לא יכול לעשות פעולות תג מחיר בטובא זנגריה? או באבו גוש? מה טעם בצווים הללו? זה צעד של ענישה ולא צו הרחקה".
ח"כ יריב לוין אמר בדיון "אין חולק, שהצווים הללו הם דרקוניים, ואינם דרך המלך. מחויב, שהשימוש בהם, לא יהיה סובייקטיבי, אלא רוחבי וייעשה במידה ובזמן המינימאלי הנדרש".
לוין שאל את נציגי הצבא ומשרד המשפטים: "האם נעשה שימוש בצווים רק לאוכלוסייה מסוימת, מאזורים מסוימים? האם הצווים הוצאו לבקשת גורמים מסוימים? האם נעשה שימוש באמצעים הללו ליהודים שלא גרים ביו"ש?".
ח"כ אורי מקלב (יהדות התורה) אמר, "תג מחיר זה דבר חמור מאוד לא רק כנזק לרכוש, אלא גם פוגע במקומות קדושים, מה שעלול לגרום לתסיסה ולפשעים חמורים. ראש השב"כ כותב לוועדה, כי הצווים הוצאו בגין סיכון בטחוני חמור. אולם, הצו צריך להיות זמני. לא יכול להיות, שהוצא צו, ולאורך זמן לא יוגש נגד החשוד כתב אישום".
יו"ר הוועדה ח"כ דוד רותם (הליכוד ביתנו) אמר: "יש שתי אמות מידה, ולא יעזור אם כולם יכחישו את זה. אין לכם שום הצדקה משפטית שאתם יכולים לשים על השולחן, להוצאת הצווים הללו".
ראש מטה פיקוד המרכז תא"ל אילן מלכה הגיב במהלך הדיון כי: "בשנת 2013 הוצאו 13 צווים, לעומת 31 צווים שהוצאו בשנת 2012".
לדבריו: "הצווים מוצאים רק על בסיס ראיות. אנו עושים פעולות רבות כדי להביא תשתית ראייתית, אולם לא תמיד זה ניתן. יש זיקה ברורה בין פעולות פגיעה ברכוש ופגיעה בעצי זית - אירועי תג מחיר, לאירועי ירי-פעולות טרור. כל הוצאת צו, עוברת בדיקה מחמירה של כל גורמי הביטחון".
נציג משרד המשפטים עו"ד שלומי אברמסון השיב גם הוא לטענות ואמר: "אתם המחוקקים אם אתם חושבים שצו הרחקה לא צריך להיות, תוציאו אותו מהחוק. צו שמוצא ע"י אלוף הפיקוד, נבדק בכל הרמות, עד רמת ראש השב"כ. יש מקרים בהם צו ההרחקה לא מאושר או מקוצר בזמן".
יו"ר הוועדה ח"כ דוד רותם סיכם את הדיון בדרישה מאלוף פיקוד המרכז, לכתוב נוהל עם קריטריונים, לפיהם יוצאו צווי הרחקה וצווים מנהליים. באופן שוויוני כנגד כל האוכלוסיות בארץ. עוד דורשת הוועדה, לקבל דווח בכל חצי שנה על מספר הצווים שהוצאו.
יצוין, כי סמוך לתחילת הדיון, ביטל אלוף פיקוד המרכז, את השתתפותו בדיון.