סגנית נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב, השופטת דבורה פלפל, מסיימת היום (חמישי) את תפקידה עם פסק דין היסטורי הקובע כי "ילדי טהרן" יפוצו. השופטת אמנם דחתה את תביעתם של "ילדי טהרן" ניצולי השואה, אך פסקה כי על המדינה לפצות כל אחד מהם ב-25 אלף שקל.
עו"ד גד ויספלד, שייצג את "ילדי טהרן", אמר כי "היום ניתן פסק דין חשוב ועקרוני נוסף בסוגיית ניצולי השואה. השופטת פלפל קבעה כי מטעמי שוויון ומניעת אפליה ישלמו 25 אלף שקלים. תמיד קיים סיכוי שהמדינה תערער, אך אין למדינה זכות מוסרית לעשות כן".
פרופ' זאב שוס, אחד מ"ילדי טהרן", אמר כי "נעשה קצת צדק לילדי טהרן, עשור אחרי ההכרעה הקודמת והפיכת ההחלטה בבית המשפט העליון, נגד כל היגיון. היום התקבלה החלטה אמיצה ומקורית". לדבריו, "ילדי טהרן חולקו בין המוסדות השונים והתגייסו לצבא, ויצאו ממערכות החינוך ללא השכלה ומקצוע. הם ניסו לשקם עצמם ללא עזרת המדינה והסכם השילומים".
מי הם ילדי טהרן?
"ילדי טהרן" הינם קבוצה של ילדים פליטים שהגיעו לבדם בשנת תש"ג לישראל, לאחר שעבר מסכת נדודים ארוכה במהלך בריחתם מאירופה בזמן השואה. עם הגעתם לישראל החלו דיונים ערים וסוערים איזה חינוך יש להעניק להם. כיון שהם הגיעו חסרי משפחות, המדינה היא זו שהייתה צריכה להכריע בשאלה המורכבת ולהחליט לאילו מוסדות הם יישלחו.
לבסוף, אחר וויכוחים קשים, חולקו הילדים בין שלל המוסדות. אילו שהיו להם קרובי משפחה נמסרו להם לאימוץ, אילו שהיו מעל גיל 14 החליטו בעצמם על גורלם. מבין הילדים שנותרו, רק 38 מהם שובצו במוסדות החינוך של אגודת ישראל. הזרמים החרדים זעמו על ההחלטה, כיוון שלטענתם מרביתם של הילדים באו ממשפחות חרדיות והוריהם, שנרצחו על ידי הנאצים, היו חפצים כי הם יקבלו חינוך חרדי.
באותם ימים קדומים, בהם התעצבה דמותה של המדינה החדשה, הפכה "סערת ילדי טהרן" לאחת מנקודות המחלוקת הראשונות בין העולם החרדי לרשויות המדינה. סערה ראשונה מבין סדרה של התנגשויות שהתרחשו מאז בין העולמות השונים. כעת, עם החלטתו של בית המשפט, תוקן העוול הגשמי שנעשה לאותם פליטים.