בפרשת השבוע פרשת תולדות אנו קוראים את ברכת יצחק ליעקב, אבל לא רק. את פסוקי הברכה אנו משננים מדי שבוע במוצאי שבת, באמירת ה-"ויתן לך".
'ויתן לך' - היא תפילה ייחודית ומרגשת הנאמרת במוצאי שבת, מיד לאחר תפילת ערבית, או אחרי הבדלה. תפילה זו, מורכבת מלקט פסוקים מהתורה, נביאים וכתובים, כולם סובבים סביב נושאי ברכה, הצלחה, ושפע. מטרתה, לפתוח את השבוע החדש בסימן טוב, ולזכות לברכה בכל מעשי ידינו.
מקורה של תפילה זו עתיק יומין, ומנהג אמירתה מוזכר כבר בספרים "כל בו" ו"אבודרהם". רבי אברהם בן נתן, בספרו "המנהיג", אף כותב: "מנהג כל ישראל לומר 'ויתן לך', וכל הפסוקים של ברכות, כדי שיתברכו בשבת הבאה (בשבוע הבא), ומעתה ועד עולם".
סדר התפילה, על פי הנוסח האשכנזי המזרחי, מתחיל בברכתו של יצחק ליעקב: "ויתן לך האלוקים מטל השמים ומשמני הארץ ורוב דגן ותירוש". לאחר מכן, נאמרת ברכת יעקב למנשה ואפרים, וברכת משה לבני ישראל בתחילת פרשת דברים. בהמשך התפילה, מופיעים פסוקים נוספים.
בסידור "עבודת ישראל", מסביר את הסיבות להכנסת אגדת רבי יוחנן לתפילה: לחזק את התקווה בקב"ה, ולהדגיש שאין צורך לומר כיצד לבקש בקשות, שכן הקב"ה חפץ בתפילת שפל רוח ולב נדכא, וממלא משאלותיהם. לעורר התנהגות ישרה והוגנת בימי המעשה, שכן הקב"ה אבי יתומים ודיין אלמנות, עושה משפט העשוקים.
לאחר אמירת "ויתן לך", נהוג לומר תהילים קכ"ח, "שיר המעלות אשרי כל ירא ה'", ובחלק מקהילות אשכנז שרים מזמור זה בניגון.
"ויתן לך" - לפני ערבית או אחרי הבדלה?
מנהגי אמירת "ויתן לך" מגוונים: יש האומרים אותה בתוך תפילת ערבית, יש האומרים לאחר התפילה לפני הבדלה, ויש האומרים אחרי הבדלה. כמו כן, בקהילות אשכנז המערביות, נוהגים לומר נוסח מקוצר של התפילה. בקהילות יהודי איטליה ורומניה, נהוגים סדרי פסוקים אחרים.
מנהג חסידי הוא לומר את "ויתן לך" בזוגות, כאשר כל אחד מברך את חברו. מסופר כי האר"י הקדוש, למרות שנהג לומר את התפילה בביתו, כאשר התפלל בבית הכנסת האשכנזי, אמר אותה כמנהג המקום.
רבי יחיאל מאיר מגוסטינין, בספרו "צוף הרי"ם", מסביר את הסיבה לתיקון אמירת פסוקי ברכה במוצאי שבת. לדבריו, מיד לאחר השבת, מתגרה הסטרא אחרא באדם בניסיון לשלוט בו ולכן יש צורך בברכה משמים שלא יוכלו לשלוט בו כוחות חיצוניים.
"ויתן לך" - סגולה לפרנסה
רבי בנימין זאב מבאלטא שאל אדם שהתלונן על פרנסתו, האם אמר "ויתן לך" במוצאי שבת, וייחס את חוסר הצלחתו לכך שלא אמר את התפילה. רבי מנחם מענדיל מרימנוב אמר: "מי שאינו אומר 'ויתן לך' במוצאי שבת, איני יודע מאין לוקח פרנסתו במשך השבוע". רבי יחזקאל משינאווא אמר: "איני מבין איך יכול יהודי להמשיך פרנסה בכל השבוע אם לא אמר 'ויתן לך' במוצאי שבת". רבי ישראל מרוזין אמר: "איני יודע מנין יש ליהודי שפע בכל ימי השבוע אם הוא אינו אומר 'דרור יקרא' בסעודה שלישית ו'ויתן לך' במוצאי שבת".
אמירת "ויתן לך" מסמלת את המעבר משבת קודש, אל ימי החול. התפילה נועדה להעניק לנו כוחות וחיזוק, להתמודד עם אתגרי השבוע, ולזכות לברכה בכל מעשינו בנוסף למידע מהמקורות, קיימת אמונה עממית שמקשרת בין אמירת "ויתן לך" לבין קבלת שפע וברכה במשך השבוע.