

בשנים האחרונות אנו עדים להתגברות רעידות האדמה באזורינו. מידי פעם אנו שומעים על רעידה באיזור אחר בארץ, לפעמים אנו אף חשים אותה בעצמינו ושוב מפלס החרדה עולה ויחד איתו עולה גם המודעות לסכנות.
פרופסור צבי בן-אברהם מהמכון הלאומי למדעים טוען כי רעידת האדמה הנוכחית היא סימן רע המבשר לבאות, "יש לנו שבבי GPS שמודדים תנועות של מילמטרים באדמה, ואנחנו רואים כי ישנם רעידות כל הזמן, מה שאומר שנוצר לחץ תת קרקעי שיגרום במוקדם ובמאוחר לרעידה".
צריך להבין שאין שום כלי המאפשר לנו לדעת כי עומדת להתרחש רעידת אדמה, וכולנו נסמכים על השערות וסטטיסטיקות אך לדברי פרופסור בן-אברהם המדינה כולה בסיכון חמור לרעידה וצריך להערך בהתאם.
מדינת ישראל היושבת על הבקע הסורי אפריקני, הגורם לרוב רעידות האדמה שהתרחשו בסביבתו, אמורה הייתה להיערך כראוי לרעידת אדמה אך משום שלנו היסטוריה קצרה (שישים וכמה סך הכל) ואין מודעות היסטורית ליכולת ההרס של רעידות האדמה באזורנו, עד כה לא נעשו ההכנות הראויות.
הממשלה הנוכחית קיבלה החלטה כי יש להיערך לרעידה בעוצמה גבוהה (על פי המומחים פעם במאה שנה תתרחש בישראל רעידת אדמה בעוצמה הרסנית) לכן הקימה אתר אינטרנט מיוחד בו מפורטת הערכות הנדרשת לקראת רעידת אדמה. בדף הבית של האתר נכתב כי הקמת האתר "באה בעקבות סקרים ותחזיות של מוסדות מחקר מוסמכים הצופים רעידת אדמה חזקה בישראל", והרעידה הנוכחית רק מחזקת את ההשערה.
אך ישנם גם אנשים רבים היושבים שאננים "איש תחת גפנו ותאנתו", הם מסירים דאגה מלבם באומרם כי הם לא זוכרים רעידת אדמה בסדר גודל יפני, אך אם נביט בהיסטוריה של הזמן הקרוב של ארץ ישראל נמצא רעידות אדמה קשות. בשנת 1837 התרחשה רעידת אדמה קשה בצפת שהחריבה את העיר כולה וגבתה כ-5000 הרוגים! ואם תאמרו זה אירע לפני זמן רב, ב-1927 התרחשה רעידת אדמה שהחריבה מאות בתים בירושלים, שכם נחרבה כליל ופגיעות קשות היו גם ברמלה, טבריה ועוד ערים, אלפים נהרגו ברעידה (מה שאומר שעד 2027 אמורה להתרחש רעידת אדמה השווה לפחות בעוצמת לזו שהתרחשה ב-1927).
אז איך אנחנו מבטחים את עצמנו?
ראשית אם אתם גרים בבית שאינו ביטחותי, חזקו אותו, ישנם תוכניות ממשלתיות כמו תמ"א 38 וכדו' שיסיעו לכם לעשות זאת.
שנית, לא משנה היכן אתם מתגוררים, עשו לכם ביטוח דירה.
בפוליסת ביטוח דירה התקנית (הכוללת את המינימום הנדרש על פי חוק) קיימים כיסויים לנזקי טבע: סערה, לרבות גשם, שלג וברד שבאו בשעת סערה, שיטפון והצפה ממקור חיצוני. אולם הדברים אמורים לגבי פוליסות פרטיות.
בפוליסות עסקיות אין כיסוי לנזקי טבע באופן אוטומטי והוא אינו כלול בתעריף הבסיסי כמו בביטוח דירה, אלא ניתן על ידי תשלום פרמיה נוספת, או על ידי משא ומתן וסיכום כי נזקי טבע כלולים בתעריף הבסיסי.
עד עתה דיברנו על סוגים קלים של נזקי טבע הכלולים על פי חוק בפוליסות הפרטיות, אך מה עם רעידות אדמה?
המדינה תשלם?
לבד מאותם אנשים המסירים דאגה מלבם כאורח חיים, רבים וטובים החוששים מנזקי רעידות אדמה מאמינים כי מדינת ישראל תשלם ותפצה אותם במקרה של נזק מהסוג הזה, אולם מדינת ישראל אינה מחויבת על פי חוק לפצות את האזרחים במידה ותתרחש בארץ רעידת אדמה. זה אומנם דבר תמוה בפרט לנוכח דברי המומחים המעריכים כי תתרחש באזורינו רעידת אדמה רצינית עד סוף המאה.
יש חוק שהיה אפשר אולי להסתמך עליו והוא חוק פיצוי נפגעי אסון טבע, אך החוק שונה בשנת 2006 במסגרת חוק ההסדרים במשק, והאפשרות למתן פיצוי לנפגעי רעידות אדמה סורסה.
לכן הפתרון היחיד הוא הכללת סיכון רעידת אדמה במסגרת "סיכוני רכוש" בפוליסת ביטוח הדירה.
הביטוח לא יכסה נזקים קלים של רעידות אדמה, כי סכום ההשתתפות העצמית בפוליסה הוא, כ-10 אחוז מערך הנכס. אם תרצו תוכלו תמורת פרמיה נוספת לקצץ את סכום ההשתתפות העצמית עד ל-2% מסכום הביטוח.
חשוב לציין כי רק אם נזקי רעידת האדמה שייגרמו חלילה למבנה יהיו בסכום שגדול מההשתתפות העצמית, תוכלו לקבל פיצוי מחברת הביטוח על חלקו של הנזק שמעבר להשתתפות העצמית.
הביטוח המקיף לרכב, גם כן אינו כולל כיסוי מפני רעידות אדמה, וצריך להוסיף תשלום נוסף בכדי לבטח.
קחו את הדברים לתשומת לבכם ועשו את המתבקש בכדי להרגיש בטוחים יותר.