ביקורת על רשות העתיקות: "פעלה באופן מכוער"

אזרח ישראל נתפס במעבר הגבול "אלנבי" בדרכו לשטח ישראל כשבידיו חפצים עתיקים. רשות העתיקות לקחה אותם בחשד שנגנבו, ובמשך 3 שנים ניסתה בכל דרך אפשרית למנוע ממנו לקבלם. באחרונה בימ"ש השלום בירושלים עשה לזה סוף (משפט)

| כיכר השבת |
האם החפצים העתיקים גנובים? אילוסטרציה (צילום: שאטרסטוק)

ביולי 2013 נתפס אזרח ישראלי בעת שנכנס לשטח ישראל דרך גשר "אלנבי" כשעליו ספרון עופרת עתיק וקלף של ספר תורה שומרוני קדום. רשויות המכס לקחו ממנו את חפצים ומספר חודשים לאחר מכן הגיש האיש בקשה להחזרתם.

המדינה ביקשה לאפשר לה להמשיך להחזיק בחפצים, שהועברו בינתיים לטיפול רשות העתיקות, עד שתחליט אם להגיש נגד המבקש כתב אישום על גניבה, ובימ"ש השלום בירושלים נעתר לבקשתה.

ביולי האחרון הגישה רשות העתיקות חוות דעת לפיה מדובר בעתיקות שצריכות להישאר בחזקתה. בתוך כך היא ציינה כי היא שוקלת לסגור את התיק נגד החשוד-המבקש, וזה הסכים לחילוט החפצים והותרתם אצלה.

אלא שבדיעבד התברר כי בניגוד לטענת הרשות, המבקש לא הסכים לחילוט החפצים אלא אפשר לרשות לרכוש אותם. בבקשה שהגיש לבית המשפט על מנת שיורה להחזירם, הוא טען כי חלף הזמן שהרשות יכולה להחזיק בחפציו, בהתחשב בכך שטרם הוגש נגדו כתב אישום.

ביוני 2016 החליט השופט דוד שאול גבאי ריכטר לעשות סוף לסאגה וקבע כי אם עד ספטמבר לא יוגש כתב אישום, הרשות תצטרך להחזיר למבקש את החפצים שנתפסו.

יום לפני המועד האחרון הגישה הרשות הודעה לפיה החליטה להעביר את הטיפול לקמ"ט ארכיאולוגיה. היא הסבירה שמדובר בחפצים שנתפסו במעבר אלנבי, שבשטחי יהודה ושומרון, כך שלבית המשפט כלל אין סמכות לדון בנושא. אולם בית המשפט דחה את בקשתה.

אך בכך לא הסתיים העניין, שכן למרות ההחלטה המפורשת של בית המשפט, הרשות פעלה על דעת עצמה והעבירה את החפצים לקמ"ט בטענה שהוציא צו להפקעת העתיקות. בתגובה לכך טען המבקש כי מדובר בהתנהלות שערורייתית ולא חוקית.

התעוררה ברגע האחרון

"לא ייתכן שרשות העתיקות תעביר לידי גורם אחר חפץ, שניתנה לגביו החלטה, תחת הטענה המיתממת והמקוממת, כי קיים צו מינהלי שהוצא על-ידי קמ"ט ארכיאולוגיה, וזאת מתוך ידיעה ברורה כי קיים צו של בית משפט הנוגע לאותו חפץ" כתב השופט ריכטר גבאי במורת רוח וביטל את צו ההפקעה.

השופט קבע כי הרשות פעלה באופן שערורייתי כשניסתה "לשנות את כללי המשחק" ולבחור את הסמכות הנוחה לה בהתאם לתוצאה שתיטיב עמה. זאת, בהתחשב בכך שהיא המתינה עם טענת הסמכות 3 שנים תמימות.

השופט התקומם כנגד התנהלות הרשות שלכל אורך ההליכים גררה רגליה ללא כל הצדקה ולא עשתה דבר. רק לאחר שהבינה כי לא תוכל עוד להחזיק בחפצים הרשות '"התעוררה" וכלשון השופט "פעלה באופן פסול ומכוער בניסיון להעביר את התפוסים לגורם, שלכאורה, בית משפט זה נעדר סמכות לגביו".

לבסוף, השופט חייב את רשות העתיקות ואת קמ"ט ארכיאולוגיה להשיב באופן מיידי את החפצים למבקש ולשלם לו הוצאות משפט גבוהות בסך 20,000 שקל.

  • ב"כ המבקש: עו"ד עלאא' זחאלקה ואח'
  • ב"כ המשיבה: עו"ד עמי שחר, עו"ד פראס באדחי ועו"ד אחוה ברמן

עורכי דין מנהלי • לפסק הדין לחץ כאן

הכותב: עו"ד אורי בן-עטיה עוסק/ת ב- חוקתי ומנהלי

אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

* הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

** המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

הכתבה עניינה אותך?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות