נושא בפרשה

עוד יוסף חי | דמותה של שרח בת אשר ואריכות ימיה המפולגת

דמותה של שרח בת אשר, שזורה בתולדות עם ישראל מימי האבות ועד לימי דוד המלך | מסיפורה, ניתן ללמוד רבות על כוחה של אישה צדקנית שתבונתה הייתה תמיד לעזר | על אריכות ימיה והאם חייה בזמנו של רבי יוחנן? | "בינה יתירה" (יהדות, פרשת השבוע)

|
לירה - נבל קטן (צילום: shutterstock)

שרח מוזכרת בתורה כ"בת אשר", דעות רבות מציינות שהיא לא הייתה בתו הביולוגית של אשר, אלא בת אשתו מנישואין קודמים. התרגום אונקלוס, הרמב"ן וראשונים נוספים, מסבירים ששרח נולדה לאשתו של אשר מנישואיה הקודמים, ואשר גידל אותה כבתו. המלבי"ם אף מביא פרטים נוספים מספר הישר, ומציין ששמה של האם היה הדורם בת אבימאל, ושרח נולדה לה מעבר לנהר פרת.

בתורה מוזכרת שרח כמבשרת הבשורה ליעקב אבינו על כך שיוסף בנו, שנחשב למת, עדיין חי. מדרשים שונים מתארים כיצד שמעה שרח על יוסף, ומיהרה לבשר את הבשורה ליעקב. חכמינו מדגישים את רגישותה וחכמתה של שרח, שהבינה את חשיבותה של העברת הבשורה בצורה עדינה, שתמנע פגיעה ביעקב. בזכות מעשה זה, זכתה שרח, לפי תרגום יונתן, להיכנס בחייה לגן עדן, ולפי הזוהר, להיכל מיוחד בשמים, המוקדש לה ולנשים צדקניות נוספות.

שרח בת אשר לא הסתפקה בבשורתה ליעקב, והמשיכה לפעול ולעשות למען עם ישראל, גם בתקופות קשות. בזמן שעבוד מצרים, היא נודעה כחכמה ומנהיגה, ואף ידעה את סוד הגאולה, שנמסר מדור לדור, מאברהם אבינו ועד אליה. כאשר משה רבינו הגיע להוציא את בני ישראל ממצרים, פנו אליה זקני ישראל, כדי לוודא שאכן הגיעה השעה לגאולה. שרח, שהכירה את סוד הגאולה, אישרה את דברי משה, וסייעה בכך ליציאת מצרים. יתרה מזאת, שרח היא זו שגילתה למשה את מקום מחבואו של ארונו של יוסף, שאותו נדרשו בני ישראל לקחת עימם בצאתם ממצרים.

שרח בימי דוד המלך

המפגש האחרון שלנו עם שרח בת אשר מתרחש מאות שנים לאחר תקופתה, בימי דוד המלך. אז, כאשר שבע בן בכרי, המורד במלכות, ממריד את העם נגד דוד המלך, יואב שר הצבא יוצא לדכא את המרד. הוא מגיע לעיר מרכזית בנחלת נפתלי בצפון הארץ, בשם אבל בית מעכה, שם שבע בן בכרי מתחבא. יואב מתכנן להשמיד את העיר כולה, אך שרח, הנזכרת בספר שמואל כ"אשה חכמה", מצילה את העיר בעזרת חכמתה.

שרח בת אשר זכתה לאריכות ימים יוצאת דופן. לפי המדרש, היא חיה מעל 686 שנה - מימי ירידת יעקב למצרים ועד ימי דוד המלך. חז"ל מונים אותה בין אלו שנכנסו לגן עדן בחייהם.

שרח ורבי יוחנן

יתרה מזאת הובא בפסיקתא דרב כהנא (פסקא יא אות יג) רבי יוחנן הוה יתיב דרש כיצד המים היו עשויין לישראל כחומה? דרש רבי יוחנן: כאילין קנקילייא [כמו השבכות האלו] אדיקת [השקיפה] שרח בת אשר ואמרת: תמן הוינא ולא הוון אלא כאילין אמפומטא [שם הייתי ולא היו עשויים אלא כמו חלונות מאירים]. לפי זה עולה שחייתה יותר מאלפיים שנה, שהרי מיעקב אבינו עד רבי יוחנן יש יותר מאלפיים שנה. ורק אחרי כן נכנסה לגן עדן.

הכתבה עניינה אותך?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות