לומדי הדף היומי עסקו השבוע במסכת בבא בתרא דף קעד - בדברי אביי שאומר: "היינו דאמרי אינשי: בתר עניא אזלא עניותא", אכן, כיום 'היינו דאמרי אינשי' מעט שונה ומוכר לנו יותר כ"כסף הולך לכסף" או "צרות באות בצרורות".
מקור דברי אביי הם כמובן בגמרא בבא קמא (צב, א) המביאה מקורות לאימרה זו מהמשנה המתארת כיצד עשירים מביאים ביכורים בקלתות של זהב וכסף, בעוד עניים מביאים בסלי נצרים פשוטים. העשירים היו לוקחים בחזרה את הכלים היקרים, אך העניים היו נותנים את סלי הנצרים לכהנים ולא היו מקבלים אותם חזרה.
הרבי מבעלזא, בהתייחסו למנהג זה של הבאת הביכורים, מציע פרשנות חדשה, הוא מסביר כי דווקא לקיחת סלי הנצרים מידי העניים היא מעשה של חסד, שנועדה לברך אותם שיזכו להביא בשנה הבאה ביכורים בכלים יקרים יותר.
אך מה גורם למציאות המתוארת "בתר עניא אזלא עניותא"?
במרחבי הש"ס אנו מוצאים התייחסות שונה לגורמים המביאים לאדם עוני.
מזל: במסכת מועד קטן (כח, א) נאמר כי חיים, בנים ומזונות תלויים במזל ולא בזכות. הגמרא מביאה ראיה לכך מחייהם השונים של רבה ורב חסדא, אשר שניהם היו צדיקים גדולים אך מזלם היה שונה.
חוסר אמונה: במסכת ברכות (ס, א) מסופר על יהודה בר נתן שראה את רב המנונא סבל יסורים ושאל האם אדם צריך להביא על עצמו יסורים. הגמרא מביאה פסוק מספר איוב המלמד כי פחד וחרדה יכולים להביא צרות על האדם. מכאן עולה שכאשר האדם מרגיש שהוא אינו מצליח הוא מאבד את בטחונו בה'.
מראה חיצוני: במסכת בבא בתרא (קלט, א) נאמר: "האי גדול אחי דלבש ואיכסי מביתא - מאי דעבד עבד". רשב"ם מפרש שמי שמשקיע במראהו ומתלבש יפה אנשים סומכים עליו יותר ועושים איתו עסקים, מה שעוזר לו להתעשר. וביומא (כב, ע"ב) נאמר כי אדם שנתמנה לפרנס על הציבור מתעשר - רק נקווה שמסיבות טובות.
מעגל העוני – בעולם הכלכלה
התבוננות מעמיקה יותר באימרה "בתר עניא אזלא עניותא" מגלה את זרעיה של תופעה חברתית המוכרת לנו– "מעגל העוני". תופעה זו מתארת את הקושי של אנשים עניים להיחלץ ממצבם עקב חסמים כלכליים וחברתיים. החוקרים מצביעים על גורם נוסף התורם למעגל העוני - 'מלכודת העוני הבין-דורית'
גורמים שונים תורמים להיווצרות מעגל העוני, כמו מחסור בהון להשקעה: עניים מתקשים להשקיע בחינוך, הכשרה מקצועית, דבר נוסף שהחוקרים מצביעים עליו כאשם תורם למעגל העוני הוא ‘מלכודת העוני’ בין-דורית’: ילדים הגדלים במשפחות עניות מקבלים השכלה פחות איכותית מה שמקשה עליהם להשתלב בחברה ולשפר את מצבם הכלכלי, הסטטיסטיקה מצביעה על שיעור נמוך משמעותית של השכלה גבוהה בקרב העשירון התחתון לעומת העשירון העליון.
עוד דוגמה מוכרת מציגים הכלכלנים והיא נעוצה בדוקטרינת "חבר מביא חבר" יוצר מעגל סגור בו עשירים מסייעים זה לזה, בעוד שעניים נותרים מחוץ למעגל ההזדמנויות.