מזל חודש חשוון הוא ‘עקרב’ בספרות התורנית מוצאים הסברים רבים המקשרים את מזל עקרב דווקא עם חודש חשוון, הרמ"ע מפאנו כותב שישמעאל נולד בחודש חשוון, שבו התחיל מהבול, וכידוע, ארס העקרב קר ושהוא מיסוד המים. העקרב מייצג את שורש הקור בבריאה. וגם במילה "עקרב" מרומזת למילה "אב קר", המעידות על מהותו כמקור לקור.
בספרי היראה כתבו שטבע ומזל העקרב מושך לקרירות, היינו שיעשה את כל מצוות עבודת ה’ מתוך קרירות רוח ובהעדר חום וחמימות. וכפי שמצאנו את מידת ה’קור’ עם מידת עמלק, המייצג את הרוע המתנגד לקדושה. עמלק מביא קור לעולם, המתבטא באדישות לעבדות האדם מול בוראו. ובפרט בעונת הגשמים והקור על האדם לעזור חיל והתגבר לעבודת בוראו.
תופעת טבע
תופעת הזוהר של עקרבים תחת אור אולטרה סגול (UV) ידועה לחובבי טבע זה שנים רבות. כל מי שהאיר פנס UV על עקרב בלילה, ראה כיצד הוא זוהר בצבע ירקרק או צהבהב. תופעה זו, המכונה פלואורסנציה, מתרחשת כאשר תרכובות אורגניות מיוחדות, הנקראות פלואורופורים, קולטות אור UV ופולטות אור בתחום הנראה.
למרות שהתופעה ידועה, הסיבה האמיתית לתופעה עדיין לא ברורה. מדענים הציעו מגוון השערות, אך אף אחת מהן אינה מספקת הסבר מלא.
השערה אחת היא שעקרבים משתמשים בפלואורסנציה (היא פליטה של אור מחומר שנחשף לאור, לרוב בצבע שונה) כדי לזהות זה את זה. עם זאת, עקרבים אינם רואים צבעים בצורה טובה ורגישותם לאור UV מוגבלת. יתרה מכך, בלילה, כאשר עקרבים פעילים, אין מקור משמעותי לאור UV מלבד אור ירח חלש.
אפשרות נוספת היא שהעקרבים משתמשים בפלואורסנציה כדי לחוש את עוצמת האור בסביבתם.
מחקרים הראו שעקרבים פעילים פחות בלילות ירח מלא, כאשר עוצמת אור ה-UV גבוהה יותר. ייתכן שהם חשים את האור דרך הפלואורסנציה של גופם ומשתמשים במידע זה כדי להחליט מתי לצאת ממחבואם.
למרות כל ההשערות, ייתכן גם שלפלואורסנציה אין תפקיד ביולוגי כלל, וזוהי פשוט תופעת לוואי של תרכובות כימיות בקוטיקולה (שכבה שומנית בלתי חדירה) של העקרב.