בכנסת

מנכ"ל 'עלה': "המצב במסגרות לבוגרים עם מוגבלויות, בלתי נסבל"

"אין אחות צמודה לדיירים החוסים בקרוואנים, התקציב להזנה פחות מ-20 שקל ליום, והמערכת קורסת" | הרב יהודה מרמורשטיין, מנכ"ל ומייסד 'עלה', חשף בדיון בוועדת העבודה והרווחה את המשבר העמוק במסגרות ההמשך לבוגרים מעל גיל 21: "בכל שנה ישנם בוגרים שנותרים ללא מענה" (בארץ)

יהודה מרמורשטיין, מנכ"ל ומייסד 'עלה', חשף בדיון בוועדת העבודה והרווחה את המשבר העמוק במסגרות ההמשך לבוגרים מעל גיל 21 (צילום: באדיבות המצלם)

בדיון מיוחד בוועדת העבודה והרווחה של הכנסת בנושא אוכלוסיות מוגבלות ומסגרות לימודיות ושיקומיות עבורן, הציג הרב יהודה מרמורשטיין, מייסד ומנכ"ל רשת 'עלה' לילדים ואנשים עם מוגבלויות, תמונת מצב קשה.

במוקד הדיון, שהתקיים לרגל היום הבינלאומי לשוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות, עמד המחסור החמור במסגרות המשך לבוגרים מעל גיל 21 עם נכויות קשות, והוא הוצג על ידי הרב מרמורשטיין, שציין כי רשת 'עלה' מפעילה מרכזים בכל רחבי הארץ המספקים שירותי טיפול, שיקום וחינוך מקיפים.

בפתח דבריו הודה הרב מרמורשטיין ליו"ר הוועדה, הרב ישראל אייכלר, על קיום הדיון, ושיתף כי לפני 22 שנה נאבק הארגון להכרה בחוק מעונות יום שיקומיים ולהחלתו גם על בוגרי החינוך המיוחד, מאבק שהוכתר בהצלחה והוביל להסדרת השירותים, כולל מערך הסעות. אולם בכל הקשור למרכזי יום – המצב שונה בתכלית.

במענה לשאלת היו"ר הרב אייכלר, הסביר הרב מרמורשטיין, כי "רשת 'עלה' חרטה על דגלה את הטיפול המסור בילדים ובוגרים עם מוגבלויות מורכבות. במרכזי 'עלה' מטופלים אנשים עם מוגבלויות פיזיות ושכליות קשות, אוטיזם בתפקוד נמוך, ומצבים רפואיים מורכבים. הרשת מספקת מעטפת טיפולית הכוללת חינוך מיוחד, טיפולים פרא-רפואיים, פעילויות העשרה, ומסגרות דיור לבוגרים בערים השונות", אמר הרב מרמורשטיין. הוא ציין עוד, כי מוסדות 'עלה' הינם חלוציים בתחומם, ומובילים חדשנות בשיטות הטיפול והשיקום השונות.

הרב מרמורשטיין הוסיף וחידד, כי במהלך השנים, 'עלה' הייתה שותפה משמעותית בקידום חקיקה וזכויות לאנשים עם מוגבלויות בישראל, כולל המאבק להכרה בחוק מעונות יום שיקומיים.

בתקופה האחרונה מתמקדת רשת 'עלה' בהעלאת המודעות סביב נושא הבוגרים, בגילאי 21 ומעלה, אשר אינם זכאים למסגרות של מרכזי יום טיפוליים, כמו לדוגמה - המרכז שמפעילה רשת 'עלה' בבני ברק, לאחר שקיבלה הקצאה לשם כך.

"שימו לב לאבסורד: הצפיפות במרכז היום הינו גדול ביותר ולא ניתן לשלב בו בוגרים – הן מבחינה טכנית והן מבחינה חוקית ותקציבית. אנשי הביטוח הלאומי אהובים וחביבים ושמעתי גם את דברי השר לשעבר במשרד הרווחה והשירותים החברתיים. אבל זו לא סיבה שלא לפעול", התריע הרב מרמורשטיין.

"המצב כיום איום ונורא", זעק הרב מרמורשטיין בכאב והציג את המשבר העמוק: "מדי שנה כעשרה בוגרים מסיימים את מסגרת החינוך המיוחד ונותרים ללא מענה. המסגרות הקיימות פועלות בצפיפות קשה, עם 22 אנשים בקרוואנים שהתקבלו מהביטוח הלאומי, אך ללא אחות צמודה שהם זקוקים לה - שכן אחות מאושרת רק למסגרות עם 30 דיירים ומעלה, וגם אז רק ב-75% משרה".

עוד חשף הרב מרמורשטיין, כי התקציב היומי עומד על 6,800 שקלים, המתורגמים להקצאה של פחות מ-20 שקל ליום לאדם עבור הזנה. בנוסף, השירותים הרפואיים מצומצמים ביותר, עם 1.3 שעות בלבד לטיפולי פיזיותרפיה וריפוי בעיסוק.

"ביוני 2022 הובטח שנושא האחות יטופל, אך דבר לא נעשה", ציין הרב מרמורשטיין בכאב וקרא לרשויות להקצות שטחים ולמשרד הרווחה להגדיל את המשאבים, תוך שהדגיש את מחויבותו להמשיך במאבק עד למציאת פתרון הולם. "זו לא תיאוריה", הצהיר, "אלו הם חיים של אנשים", אמר בכאב וביקש מהח"כים שלא להרפות מהנושא עד להשלמת הטיפול בו על הצד הטוב ביותר.

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות