סיפורו של מתקן טיהור השפכים בעפרה הוא דוגמה מצערת לאבסורד בירוקרטי ולמחיר הכבד שמשלם הסביבה. המתקן, שנבנה בשנת 2009 במימון המדינה, עומד שומם כבר 16 שנים, בעוד מיליוני קוב של ביוב גולמי זורמים לטבע ומזהמים את הקרקע, החקלאות ומי התהום באזור. רק לאחרונה, ולאחר שנים של מאבקים משפטיים ועתירות, פורסם מכרז להפעלת המתקן, מה שמצית תקווה לסיום הסאגה המטרידה.
המתקן נבנה על ידי מועצת בנימין, אך מיד לאחר סיום הבנייה התברר כי הוא ממוקם על קרקע פרטית. בשנת 2011, ארגוני שמאל עתרו לבג"ץ נגד הפעלתו, ובג"ץ הורה שההפעלה תתבצע רק לאחר הליך הפקעת קרקע. למרות שהליך ההפקעה הסתיים בשנת 2019, המתקן לא הופעל. בשנת 2021, מועצת בנימין ועמותת "ירוק עכשיו" עתרו שוב לבג"ץ בדרישה לחייב את המדינה להפעיל את המתקן. השופטים, שהביעו זעזוע מהתמשכות ההליכים, נזפו במדינה.
לאחר מאבק ממושך, נראה כי ישנה התקדמות. המינהל האזרחי פרסם מכרז להפעלת המתקן. ברק וורקר, מנכ"ל עמותת ירוק עכשיו אמר: "בשורה חשובה ותקווה להפסקת הזיהום הקשה בלב בנימין: שנים ארוכות שאנחנו מלווים את תושבי עפרה במאבק לסיים סוף-סוף את הקמת המט"ש ולעצור את הזיהום הנורא. אנחנו כמובן נמשיך לעקוב, לעדכן ולוודא שהפרויקט מתקדם כמתוכנן – כל יום שעובר הנזק הולך ומחריף ופוגע הרבה מעבר לאזור הזה."