ועדת העבודה והרווחה בראשות ח"כ ישראל אייכלר דנה בפרטי ההסכם בין משרד האוצר לביטוח הלאומי בדבר מענק חזרה ומענק חד-פעמי לתושבים מפונים ששבו לבתיהם.
על פי ההסכם, שהגיע לוועדה במסגרת חובת היוועצות טרם חתימתו, מענק חזרה יינתן למפונים ששבו לביתם, ביישובים שהוגדר כי אין מניעה ביטחונית לשוב אליהם. המענקים יינתנו בעבור כל יום החל מה-1 בינואר או מיום חזרת התושבים לביתם, המאוחר מבין השניים, ועד תום תקופת הזכאות ב-29 בפברואר.
סכום המענק יעמוד על 200 ש"ח ליום למבוגר ו-100 ש"ח ביום לילד, זאת בדומה למענקי האכלוס העצמאי שניתנו למפונים שלא שהו במלונות במימון המדינה בתקופת הפינוי.
עוד מגדיר ההסכם מענק חד פעמי למפונים ששבו או ישובו לביתם בתקופת הזכאות, שסכומו ייקבע על פי מועד החזרה: מפונים ששהייתם במתקני לינה במימון המדינה הופסקה עד ל- 17 במרץ, או לחילופין שהיו זכאים למענק חזרה או למענק אכלוס עצמאי בעד ה-29 בפברואר, יקבלו מענק על סך 15,360 ש"ח למבוגר ו- 7,680 ש"ח לילד.
מפונים ששהייתם הופסקה בין ה- 18 במרץ וה-1 באפריל יקבלו מענק של 7,680 ש"ח למבוגר ו- 3,840 ש"ח לילד. למפונים ששהייתם הופסקה בין ה- 2 באפריל ל-1 במאי יוענקו 3,840 ש"ח למבוגר ו- 1,920 ש"ח לילד ולמפונים ששהייתם הופסקה בין ה- 2 במאי עד ה- 1 ביוני 2024 יוענקו 1,920 ש"ח למבוגר ו- 960 ש"ח לילד.
יו"ר הוועדה ח"כ ישראל אייכלר קרא לצדדים להסכם לעשות מאמץ ולהעביר את המענקים למפונים עד ערב חג הפסח: "הביטוח הלאומי הוכיח את עצמו בחודשים האחרונים כמי שיודיע לתת מענה מהיר ויעיל להחלטות הממשלה ולצרכי האזרחים. אני סמוך ובטוח שתעשו זאת גם הפעם למען רווחת התושבים שחוזרים הבייתה ערב החג". נציגי האוצר והביטוח הלאומי התחייבו לעשות מאמץ להעביר את המענק החד פעמי לפני החג ואמרו שבמידה והדבר לא יתאפשר, יועברו לתושבים מקדמות על בסיס מידע הקיים בביטוח הלאומי.
דניאל פדון ממשרד האוצר הבהיר כי תושבי יישובים שלא הוכרזו כבטוחים לחזרה יוכלו להמשיך לשהות במלונות או לקבל מענקי אכלוס עצמי עד חודש יולי. תושבי יישובים שהוכרזו כבטוחים לחזרה יורשו גם הם להישאר במלונות, אולם סכום המענק יפחת כאמור ככל שיעבור הזמן. עוד הבהיר כי מענקי האכלוס העצמי לתושבי יישובים שהוגדרו כבטוחים לחזרה יסתיימו אולם המפונים לא יהיו חייבים לשוב לביתם כדי להיות זכאים למענק.
אליקו שליין, מייסד התארגנות נפגעי תאונות עבודה למיצוי זכויות ותושב הדרום הלין על הסכומים של ההסדר החדש שלדבריו פוגעים בתושבים: "המדינה אומרת כאן שכשאנחנו חוזרים לביתנו אנחנו שווים פחות, אבל הטראומה עדיין נשארה. אני מבקש לשקול שוב את הסכומים. המלחמה הזאת נכפתה עלינו. מגיע לנו לקבל את הכספים בזכות ולא בחסד". דניאל פדון ממשרד האוצר אישר כי המענקים אכן מפחיתים את המענה הכלכלי שניתן לתושבים שפונו ואמר שעל פי הערכות הם יעמדו על כ-60% מהסכום שהיו מקבלים המפונים אל מול מענקי האכלוס העצמי. בתגובה לדברים אמר שליין: "ביתרה תתנו לנו לפחות טיפולים נפשיים. אל תיקחו את הכסף לכיס".
בתום הדיון אישרה הוועדה את קיום חובת ההיוועצות עם הוועדה, מה שמאפשר לצדדים לחתום סופית על ההסכם.