הוועדה לביקורת המדינה בראשות ח"כ מיקי לוי קיימה היום (שני) דיון רחב היקף בנושא "טיפול המדינה בשבים לישראל לאחר שנחטפו ע"י ארגון הטרור חמאס".
הדיון כלל עדויות אישיות של מירב טל שהייתה בשבי 53 יום ונציגי משפחות שהציגו את מאמצי השיקום. משפחות חטופים ונציגי המטה ביקשו בדיון להקים מרכז טיפולי יייעודי עבורם.
ח"כ לוי אמר: "משרד הבריאות פרסם לאחרונה דו"ח מקיף המיועד להעברה לאו"ם, המתאר את ההשלכות הקשות של השהייה בשבי והעינויים שעוברים החטופים, ואת מצבם כיום, כשנה לאחר שחרורם. הדו"ח מעלה תמונה עגומה של התמודדות החטופים עם טראומות פיזיות ונפשיות, ומשפחותיהם הנאלצות להתמודד עם ההשלכות הקשות. התלבטתי האם לקיים דיון בנושא זה. למרות הקושי העצום, זו חובתי להביא את הנושא לידיעת הציבור, חברי הכנסת וכל מי שישמע – כפי שהמשפחות זועקות יום יום בכל פינה במדינה – אין עוד דקה לבזבז".
"יש צורך במתן מעטפת מקצועית ומקיפה לחטופים המשוחררים, תוך שמירה על פרטיותם. המטרה המרכזית של הדיון היא לראות את החטופים והחטופות חוזרים בשלום ולקבל את הטיפול המקצועי ביותר. הרשויות עושות כל מאמץ, אך חשוב לשמוע מנציגי המשרדים כיצד הדבר נעשה והאם הם ערוכים לליווי יסודי וממושך".
ד"ר הגר מזרחי, ראש חטיבת הרפואה במשרד הבריאות התנצלה בדיון על פגיעה אפשרית במשפחות השבים בשל פרסום הדוח רפואי שהוגש לאו"ם: "כוונתנו הייתה להעביר תמונה מלאה של הסבל הפיזי והנפשי לאו"ם, אך לא עדכנו את המשפחות מראש וזה היה שגוי. היה נכון לספר את הדו"ח למשפחות לפני שפרסמנו אותו. המשרד בודק ובשיח מתמיד עם מינהלת החטופים שיהו שותפים ומנגד לא לפגוע בפרטיותם".
פרופ' חגי לוין, ראש מערך הבריאות במטה המשפחות, הדגיש את החובה המקצועית לטפל בנפגעי השבי: "נדרש להקים מרכז בריאותי ייעודי לטיפול בנפגעי הטבח ומשפחותיהם, ולחקור את ההשפעות הנפשיות, הפיזיות והסוציאליות.אנחנו צריכים להיות אקטיביים ולגשת אליהם בלי שהם מבקשים ולא להיות באיורע של מיצוי זכויות".
יעל גורן חזקיה, ראש אגף במשרד ראה"מ ממינהלת החטופים אמרה בדיון כי המינהלת יודעת לתת מעטפת לכל משפחות החטופים ללא הבדל אם יודעים הוא בן החיים או לא. כמו"כ ציינה כי קיימת תכנית מקיפה לטיפול בחטופים, נעדרים ושבים: מענקים, שיקום ותמיכה רב-תחומית.
התכנית כוללת ליווי צמוד, שיקום כלכלי, פיזי ונפשי, והובלת מהלכי הסברה לאומיים ובינלאומיים. גורן חזקיה הציגה כי נכון להיום, שוחררו 105 ישראלים ו-24 זרים במסגרת פעימות שונות, מתוכם 35 ילדים ו-43 נשים. במסגרת התכנית, מוענק מענק התארגנות על סך 50,000 ש"ח לכל שב וחטוף ששוחרר, תגמול חודשי לפדויי שבי יעמוד על 3,300 ש"ח, בנוסף לקצבת נכות איבה ללא צורך בעמידה מול ועדה רפואית.
זכויות נוספות כוללות סיוע בדיור, רכב, לימודים וטיפול רפואי, עם זכאות לנכות בשיעור של 50% ומעלה. כמו כן יש שיקום תעסוקתי ופיזי - צוותים מיוחדים שיספקו ליווי אישי לשבים בכל הנוגע לשיקום תעסוקתי, פיזי ונפשי. דגש יושם על מתן מענים רפואיים ונפשיים מעבר לסל הבריאות. כמו כן, 33 תלמידים שחזרו מהשבי מקבלים ליווי צמוד במסגרות החינוכיות, כולל התאמות בדרכי היבחנות, שעות תגבור וטיפול רגשי פרטני או קבוצתי. תמיכה משפטית וכלכלית: השבים ובני משפחותיהם מקבלים סיוע משפטי הכולל ייצוג בערכאות, מיצוי זכויות והסרת חסמים. תכנית זו כוללת גם מענקים כספיים, כגון מענק חגים והטבות נוספות.
היא הציגה לוועדה את ועדת ההיגוי בראשות מומחים בתחום הטראומה והשיקום שבוחנת את הצרכים הייחודיים של השבים ותפעל לגיבוש תכנית פעולה ארוכת טווח. המחקר השוטף ישמש בסיס ללמידה והפקת לקחים לשיפור מתמיד של המענים. תכנית זו נועדה לספק מענה כולל, החל משלב השיבה הביתה ועד לשיקום מלא בכל תחומי החיים.
"התכנית החדשה מדגישה את מחויבות המדינה להחזיר את החטופים והנעדרים ולהעניק להם ולמשפחותיהם את כל הסיוע הנדרש לשיקום והשתלבות מחדש בחברה, אנו פועלים ללא לאות כדי להבטיח שכל שב יקבל את המענה המקיף והמלא שמגיע לו."
נציגי מערכת הבריאות, משרד החינוך ומשרד הרווחה הציגו גם הם את המאמצים והאתגרים המתמשכים בטיפול בנפגעי השבי ומשפחותיהם. נציגי משרד החוץ הדגישו את המאמץ המיוחד שנעשה לשילוב זכויותיהם של שבים לא-ישראלים, כמו תאילנדים ופליפינים.