יוקר המחיה המאמיר והמדד העולה משפיעים לא רק על משקי הבית הישראלים, אלא על כלל בעלי העסקים, שבתורם מעלים מחירים. מי שנמנעו מעליית המחירים בשנים האחרונות היו מפעילי המעונות שספגו את עליית מחירי המזון והשכר במשק. רבים ממפעילי המעונות העצמאיים (ביניהם מאות מפעילים חרדים) משלמים גם שכירות עבור המעון, מה שלא מצוי אצל הרשתות הגדולות שמפעילות מעונות יום לאחר קבלת הקצאת מבנים.
ועדת סל התעריפים שהתכנסה בשנת 2022 נתנה דעתה על המצוקה והמליצה על העלאת תעריף התקצוב לילד בכ-300 שקלים בחודש. העלאה שמטרתה הצלת מעונות היום שפועלים כיום מתוך מצוקה כלכלית.
הוועדה המליצה להעלות את התקצוב החל משנת הלימודים האחרונה, אך בינתיים ההמלצות נותרו בגדר המלצות בלבד והיישום מצריך חתימה של שר האוצר על צו המסדיר את העניין.
ארגון חלמי"ש שמאגד תחתיו חלק מבעלי המעונות, פנו במכתב בהול לשר האוצר הנכנס, בצלאל סמוטריץ'. במכתב מפרט עורך הדין מאיר אברהם ממשרד עורכי הדין וינרוט שמייצג את הארגון, את כרוניקת ההתעלמות מהקושי הקיומי של המעונות שיוצרת קריסה הענף דה פקטו. "משמעות הדברים היא אחת – כל יום בו ממשיכים מעונות היום לפעול מבלי שקיבלו את התוספת המגיעה להם בדין, לפי קביעותיה של הוועדה, כל יום שחולף מבלי ששר האוצר ממלא את חובתו ליישום החלטות הוועדה – הוא עוד יום של פגיעה בלתי נסבלת במפעילי המעונות", כותב עורך הדין אברהם במכתב לשר האוצר.
מיותר לציין שקריסה של מעונות היום בישראל לא תשפיע רק על מפעילי המעונות, אלא עשויה ליצור קריסה אמיתית של המשק הישראלי כולו כשבאין סידור לפעוטות, לפחות מחצית מכוח העבודה יאלץ להישאר בבית לשמור על הילדים.