משבר האקלים וההתחממות הגלובלית מעסיקים לאחרונה רבות את העולם. בכנס לשכת רואי החשבון, שהתקיים היום (שני) באילת, עדכן מבקר המדינה מתניהו אנגלמן את המשתתפים כי כבר בחודשים הקרובים יפרסם משרדו דו"ח מיוחד ומקיף על התמודדות מדינת ישראל עם משבר האקלים.
במסגרת הדו"ח, בדק מבקר המדינה אנגלמן מספר נושאים מרכזיים, בין היתר את פעולות הממשלה להיערכות לשינויי האקלים והיעדים ארוכי הטווח שקבעה הממשלה להפחתת השימוש בדלקים, קצב התקדמות הממשלה ביישום ההערכות הדרושה, הפעולות להפחתת פליטות גזי החממה, סוגיית ההטלה של מס פחמן בישראל, חסמים בהשגת יעדי אנרגיות מתחדשות, היבטים כלכליים ופיננסיים של משבר האקלים ועוד.
מבקר המדינה אנגלמן אמר בכינוס: "משבר האקלים הוא אירוע גלובלי משמעותי, שכל מדינה צריכה לשים על סדר היום שלה ולהיערך להשפעות של שינויי האקלים. כבר כיום אנו עדים להשלכות משבר האקלים עם יותר גלי חום ושיטפונות רבים יותר".
הוא הוסיף: "מדינת ישראל חייבת לשים את הנושא על סדר העדיפויות. אנו בודקים היבטים רבים של היערכות המדינה למשבר האקלים – פעולות הממשלה להיערכות לשינויי האקלים, הפעולות להפחתת פליטות גזי חממה, ההיבטים הכלכליים – פיננסיים של משבר האקלים והדרך קדימה להתמודדות עם משבר האקלים".
המבקר ציין בדבריו כי הביקורת בנושא משבר האקלים היא בהמשך לדוח המיוחד שפורסם בשבוע שעבר בנושא "ההיערכות לשיטפונות וההגנה מפניהם". ביקורת זו הייתה מערכתית ועסקה בהערכות המדינתית לצד הערכות הרשויות בנושא. הביקורת העלתה כי בשל ריבוי התביעות המוגשות בגין נזקי שיטפונות, מספר חברות הביטוח המקומיות המוכנות לבטח את רשויות הניקוז מצומצם, הפרמיות שחלק מרשויות הניקוז משלמות גבוהות והן אף מתקשות להשיג את הביטוחים הנחוצים להן ונכון לשנת 2021 שלוש רשויות ניקוז כלל אינן מבוטחות.
כזכור וכפי שדווח ב'כיכר השבת', משבר האקלים מכה קשות בקנדה ובמערב ארצות הברית בגל חום כבד וקיצוני. בעיירה הקטנה לייטון שבקולומביה הבריטית הגיעו המעלות אף ל-49.4 מעלות חום. מדובר בשיא של מעלות שנמדד אי פעם בקנדה. אחת מתושבות העיר צוטטה בכלי התקשורת אומרת כי "כמעט בלתי אפשרי לצאת מהבית, המצב בלתי נסבל".
חוקר אקלים מקומי התבטא כי "בדובאי קר יותר מאשר מה שאנחנו חווים כעת. בדרך כלל אנחנו מבחינים בגלי קור וסופות שלגים אצלנו, לעיתים רחובות בלבד מדברים על כזה מזג אוויר". כדי להתמודד עם הטמפרטורות הקיצוניות העמידו הרשויות מזרקות מים ומרכזי קירור לתושבים. ברבים מן הבתים בעיר, שאינה רגילה להתמודד בחודשי הקיץ בחום כה קיצוני, אין מזגנים וכדומה.
עד כמה מתו 230 איש בקולומביה הבריטית בעקבות גל החום. רבים מהם מבוגרים שלדברי הרשויות הטמפרטורות הקיצוניות תרמו למותם. מזג האוויר הקיצוני הוביל לפריצת שריפות באזור קולומביה הבריטית. תושבים פונו מבתיהם. בשל החום הרב התנאים להשתלטות על האש קשים יותר.