מדינת ישראל תהפוך בקרוב ליצואנית קנאביס רפואי ותהיה לאחת המדינות היחידות בעולם שתייצא באופן רשמי את הצמח האסור למדינות שבהן אושר השימוש בו לצרכים רפואיים - כך דווח הבוקר (ראשון) ב"ידיעות אחרונות".
על פי ההערכות המוקדמות מדובר בהחלטה משתלמת למדי עבור ישראל, ההכנסות מייצוא הקנאביס הישראלי עשויות להגיע לכמיליארד שקלים בשנה.
הוועדה הממשלתית שמונתה לבחון את הנושא על ידי שר האוצר משה כחלון ושר הבריאות יעקב ליצמן תמסור היום את הדו"ח שחיברה במהלך השנה האחרונה, אשר יכלול המלצה לאשר את ייצוא הקנאביס הרפואי. השרים כחלון וליצמן הבהירו מראש כי יאמצו את דו"ח הוועדה, אשר בראשה עמדו מנכ"ל משרד האוצר, שי באב"ד, ומנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב.
הצוות הבין־משרדי המיוחד לבחינת ההיתכנות של ייצוא קנאביס רפואי מישראל הוקם מכוח החלטת ממשלה ביוני 2016. מלבד מנכ"לי משרד האוצר והבריאות שעמדו בראשו, היו חברים בו נציגים ממשרדי החקלאות ופיתוח הכפר, ביטחון פנים, משרד המשפטים ומשרד הכלכלה והתעשייה.
על פי דוח הוועדה שהגיע לידי 'ידיעות אחרונות', הוועדה בחנה את ההיבטים הכלכליים, החוקיים והרגולטורים של ייצוא קנאביס רפואי והגיעה למסקנה כי אין שום מניעה שישראל תהיה אחת המדינות היחידות בעולם שבה לא רק מותר לגדל קנאביס לצרכים רפואיים — אלא גם יהיה מותר על פי חוק גם לייצאו למדינות אחרות.
עמדת הוועדה הינה כי מבחינת מצב השוק הבינ"ל, קיים פוטנציאל כלכלי משמעותי לייצוא קנאביס, וכי למדינת ישראל יתרונות רבים לביצוע היצוא, עם מחקר ופיתוח מתקדמים ביותר בתחום, ניסיון קליני ואקלים היכולים להיות מנוצלים על ידי חקלאים, חוקרים ויזמים ליצירת שווקים לתוצרת מוצרי קנאביס רפואי ישראליים. הוועדה מציינת כי "ייצוא מוצרים סטנדרטים ברמת איכות "קנאביס רפואי – Medical Grade" טומן בחובו את האפשרות לקבוע סטנדרט עולמי בנושא, להבטיח את בטיחות השימוש והאפקטיביות, ולהגדיל את יכולת הבקרה והפיקוח על מוצרי הקנאביס אשר ייצאו".
לפיכך, המלצת הצוות לממשלה היא להתיר כבר בחודשים הקרובים יצוא מוצרי קנאביס מגידול וייצור מקומי, שיעמדו בתקני האיכות שנקבעו על ידו לכל אחד מהמקטעים — גידול, ייצור, אחסון, הפצה ואבטחת שרשרת האספקה. עוד ממליץ הצוות לממשלה להתיר את היצוא על ידי העוסקים עצמם, בפיקוח הדוק של המדינה, בדומה למקובל באשר לייצוא של תרופות אשר נחשבות סמים מסוכנים, דוגמת משככי כאבים.
הצוות קובע כי כל גורם אשר יעמוד בכל הדרישות, יוכל לקבל רישיון לגידול, ייצור, אחסון או הפצה של קנאביס רפואי, גם בהיקפים גדולים. המשמעות הא שייצוא הקנאביס עשוי להיהפך לאחד מענפי היצוא המיוחדים המובילים של ישראל כבר בתוך שנים מעטות, לרבות מוצרי עישון, שמנים, טבליות ומוצרים מבוססי אידוי.
הצוות בחן באופן יסודי ומעמיק את פוטנציאל הייצוא של קנאביס רפואי, וסקר את המצב במדינות המערב האחרות. בנוסף, הופיעו בפני הצוות נציגי משטרת ישראל והרשות למלחמה בסמים, כמו גם חברות מסחריות, מגדלי קנאביס ברישיון ויזמים המעוניינים לגדל קנאביס, אשר שטחו את עמדותיהם לגבי פוטנציאל הייצוא של קנאביס רפואי והתועלת אשר יכולה לצמוח מכך למשק.
בישראל פועלים כיום שמונה מגדלים ברישיון באזורים שונים, מהערבה ועד לצפון הארץ. עד כה הגישו למעלה מ־500 יזמים בקשות לעיסוק בתחום הקנאביס, אשר נמצאות בימים אלה בשלבי בחינה.
מכיוון שהמחיר של קנאביס רפואי בעולם מוערך בכ־10 דולר לגרם, ערך היצוא מישראל כיום במחירים עולמיים עומד על 600 מיליון שקל בשנה. ככל שמגדלים נוספים יכנסו לשוק הסכומים כמובן יגדלו ויגיעו למיליארד שקל בשנה ומעלה.
כיום כבר קיימת התעניינות ערה מצד מדינות רבות בעולם להיתר הצפוי לייבוא קנאביס רפואי מישראל, כך כבר פנו בבקשות יבוא אוסטרליה, גרמניה, דנמרק, צ'כיה וקפריסין. היקף השוק של קנאביס רפואי רק במדינות שהביעו התעניינות בייבוא קנאביס רפואי מישראל עומד על בין 1 ל־4 מיליארד שקלים בשנה. הוועדה קובעת כי "לאור אישור יצוא מישראל ולאור המגמה הכללית הקיימת בענף, צפוי כי מדינות נוספות יהיו פוטנציאליות לייצוא הישראלי".
בנוסף, הוועדה קובעת כי על משטרת ישראל ומשרד הבריאות להיערך מיידית, בתוך שלושה חודשים לכל היותר, לייצוא קנאביס רפואי מישראל, וכי הייצוא יותר רשמית חצי שנה מיום אישור המלצות הוועדה על ידי הממשלה. הדו"ח יובא לאישור כבר באחת הישיבות הקרובות של הממשלה.