מחקר חדש שפורסם בכתב העת "Nutrients" מאיר באור מעניין את הקשר בין העדפות השתייה האלכוהולית של אנשים לבין הרגלי התזונה והבריאות שלהם. המחקר, שיוצג בכנס השנתי של האגודה האמריקאית לחקר מחלות הכבד, מצביע על מגמות מדאיגות, במיוחד בקרב שותי הבירה. החוקרים ניתחו נתונים של 1,900 מבוגרים אמריקאים, וגילו כי 39% מהם שותים בירה בלבד, 22% מעדיפים יין, 18% צורכים משקאות חריפים בלבד, ו-21% משלבים בין סוגי האלכוהול השונים. הממצאים נבחנו באמצעות מדד התזונה הבריאה (Healthy Eating Index), בו ציון 100 מייצג תזונה מושלמת וציון 80 נחשב לבריא.
התוצאות מעלות תמונה מטרידה: שותי הבירה קיבלו את הציון הנמוך ביותר - 49 נקודות בלבד. שותי היין הובילו עם ציון של 55, בעוד ששותי המשקאות החריפים ואלו המשלבים בין סוגי האלכוהול השונים קיבלו ציון של 53. להשוואה, הממוצע הארצי בארה"ב עבור גילאי 19-59 עומד על 57 נקודות.
ד"ר מדלין נובאק, מובילת המחקר מבית הספר לרפואה בטולן, מסבירה: "צריכת אלכוהול מופרזת היא הגורם המוביל לשחמת הכבד בארה"ב, ומחלות כבד הקשורות למטבוליזם נמצאות במגמת עלייה מהירה. שני סוגי מחלות אלו לעתים קרובות מתקיימים במקביל, ושינויי אורח חיים הם המפתח לניהול ומניעה של מצבים אלה."
המחקר מצא כי שותי הבירה נוטים להיות גברים צעירים, בעלי הכנסה נמוכה יותר, מעשנים יותר, פחות פעילים גופנית וצורכים יותר קלוריות, ללא קשר למשקל גופם. החוקרים מציינים כי למחקר מגבלות מסוימות, כולל העובדה שהנתונים נאספו בין 2017 למרץ 2020, לפני מגפת הקורונה, ודפוסי צריכת האלכוהול עשויים היו להשתנות מאז. עם זאת, הממצאים מדגישים את החשיבות של הבנת הקשר בין הרגלי שתייה לתזונה, במיוחד לאור העובדה שמחלות כבד כרוניות הפכו לגורם התמותה העשירי בחשיבותו בארה"ב, עם כ-4.5 מיליון חולים.