מה זה?
סוכרת Diabetes Mellitus היא מחלה כרונית מטבולית המתאפיינת בנוכחות סוכר גבוה בדם. כידוע, הלבלב (איבר פנימי) מפריש הורמון הנקרא אינסולין. האינסולין אחראי לסייע בניתוב הסוכר מהדם לתוך התאים בגוף כדי לאפשר את פעילותם הסדירה והתקינה.
סוכרת סוג 2 נגרמת כתוצאה מהפרעה בשני מנגנונים עיקריים, תופעה שנקראת "תנגודת לאינסולין": הפחתה ברגישות של רקמות הגוף השונות - כמו הכבד, השרירים ותאי שומן – לאינסולין או פגיעה בייצור ובהפרשה של אינסולין מתאי הלבלב.
כמה שחיכה המחלה?
סוכרת מסוג 2 הפכה בעשורים האחרונים למגיפה עולמית, ושכיחותה ממשיכה לגדול בקצב מהיר.
היא מופיעה בדרך כלל בקרב אנשים הסובלים מעודף משקל. יש לה קשר הדוק למחלות לב וכלי דם, וללחץ דם גבוה, שכן כל המחלות האלה מגבירות את ההתנגדות לאינסולין.
90% מחולי הסוכרת סובלים ממחלת סוכרת סוג 2. המחלה מופיעה לרב בגילאים 50 ומעלה, מופיעה כיום גם בקרב ילדים בשיעור הולך וגדל.
ישנם גורמי סיכון בהם לא ניתן לשלוט, כמו היסטוריה משפחתית, אך ישנם גורמים הניתנים לשליטה, הקשורים בעיקר לאורח חיים לא מוקפד. השמנת יתר, הרגלי אכילה וחוסר פעילות גופנית.
סוכרת סוג 2 עוברת מדור לדור ועלולה לגרום לסיבוכים בכלי הדם הגדולים והקטנים בגוף המספקים דם ללב, לעיניים, לכליות ולכפות הרגליים. \
שיעורי התחלואה בעולם גדלים בהתמדה משנה לשנה, והמחלה מהווה נטל כלכלי משמעותי על המשק.
איך מטפלים?
הטיפול בסוכרת סוג 2, והחשוב ביותר הוא שינוי באורח החיים. תזונה מאוזנת ומוקפדת, פעילות גופנית, ירידה במשקל.
הירידה במשקל נמצאת במקום הראשון כמסייעת לשפר את התנגודת של דופן התא לפעילות האינסולין ובכך מורידה את רמת הסוכר בדם. לעיתים עם גילוי ראשוני של מחלת סוכרת סוג 2, המטופל משנה את אורחות חייו עם תזונה מוקפדת ופעילות גופנית ובכך אינו נזקק אפילו לטיפול תרופתי נוסף.
לסוכרת סוג 2 יש כיום מגוון טיפולים הן בזריקות המסייעות לירידה במשקל ואיזון הסוכר והן בטיפול פומי של כדורים בשילובים שונים. במצבים מתקדמים של המחלה, המטופל יקבל זריקות אינסולין כחלק מהטיפול.
מה קורה למי שלא מטפל בסוכרת שלו?
סוכרת לא מטופלת תגרור אחריה שורה של בעיות, כגון: בעיות עור, זיהומים חיידקיים או פטרייתיים, נזק עצבי, כמו גם בעיות בעיכול, כגון הקאות, שלשולים ועצירות. פגיעה בשמיעה. נזק לעיניים ולרשתית, העלולים לגרום לירידה בראייה, גלאוקומה וקטרקט.
אנשים עם סוכרת לא מאוזנת עלולים לסבול ממחלות לב וכלי דם, לחץ דם גבוה, היצרות עורקים, תעוקת חזה, התקף לב ושבץ מוחי.
אחד הסיבוכים החמורים והנפוצים הקשורים לסוכרת הוא, זרימת דם לקויה של כפות הרגליים, המקשה על החלמת כפות הרגליים כאשר נוצר חתך או זיהום. סיבוך זה עלול גם להוביל למוות של הרקמה ואובדן כף הרגל.
ישראל היא מקום ראשון בעולם בקטיעת גפיים ולכן חשוב מאוד לשמור על היגיינה ולבדוק את כפות הרגליים כל הזמן, עקב ירידה בתחושה לא מרגישים פציעה, חתך העלולים להתפתח לזיהומים קשים עד מוות.
המלצות פרקטיות
להלן ההמלצות שלנו הן למניעה והן לטיפול: הקפדה על התזונה וביצוע פעילות גופנית. הפעילות הגופנית יכולה להיות הליכה לא מהירה 3 פעמים בשבוע במשך 30 דקות.
הפעילות הגופנית מאוד יעילה לחולי סוכרת. תאי השריר בגופינו אינם זקוקים להתערבות של האינסולין. תאי השריר שואבים אליהם את הסוכר מהדם באופן ישיר. לכן פעילות גופנית עשויה להוריד את רמות הסוכר ולסייע למטופל לשמור על איזון טוב יותר ובריא יותר.
מבחינת התזונה טוב לצרוך מזונות המכילים פחמימות מורכבות ולהוסיף להם מעט שומן. לדוגמא: כריך מלחם קמח מלא בתוספת טחינה על הכריך מסייע לאיזון ברמות הסוכר, כי השומן מאט את הספיגה של הסוכר ובכך מונע עליה חדה של הסוכר בדם.
שימו לב כי פירות עשירים בסוכר ולכן יש להימנע מצריכה מופרזת של פירות.
ככלל, חשוב מאוד להגיע למעקב מסודר אצל תזונאי.ת ולקבל הדרכה על תזונה נכונה. כיום, עם בדיקת סוכר ביתית, טיפול תרופתי יעיל ואורח חיים בריא, הסיכוי לחיים ארוכים וטובים - גבוה.
לאחר אבחנה בסוכרת חובה להיות במעקב רפואי מסודר הכולל בדיקות תקופתיות של העיניים, כפות הרגליים ומעקב של רמות הסוכר בדם. כל אלה יכולים לזהות מצבי קיצון בטרם שיגרמו לנזק בלתי הפיך.
בחולים סוכרתיים בדיקה יומית של כף הרגל מצילה מקטיעה, אין לזלזל בכל פצע ולו הכי קטן בחולים אילו שכן, העדר אספקת דם מונעת ריפוי תקין.
האתגר הוא בהתמדה ואיחולנו שלוחים למתמודדים לצלוח את האתגר, להתמיד ולחיות, בריא וטוב לאורך ימים ושנים טובות.
ד"ר אהובה שפיץ, ראש החוג לסיעוד המרכז האקדמי לב, בשיתוף עמותת כל ישראל אחים ואחיות.