בחזהו של ראש הממשלה נתניהו הושתל היום (ראשון) קוצב לב לאחר שמכשיר הניטור שהושתל בליבו בשבוע שעבר התריע על קצב איטי מהנורמה של פעולות הלב. המצב הזה חייב כאמור התערבות מהירה וב"ה ההשתלה עברה בהצלחה וללא סיבוכים.
כדי להבין מעט יותר על ההליך הרפואי אותו עבר ראש הממשלה, ננסה לצלול יותר לתוך הנתונים המקצועיים בנושא.
ההיסטוריה של קוצב הלב
הלב האנושי הוא משאבה שרירית הפועלת על ידי זרמים חשמליים, שבדרך כלל עוברים במסלול קבוע בתוך הלב. לפני כמאה שנה מדענים גילו לראשונה את המנגנון החשמלי של קצב הלב. בעשור האחרון התפתחו מאוד הטיפולים בהפרעות בקצב פעילות הלב וכיום ניתן מענה לרוב החולים הסובלים מהפרעות בקצב פעילות הלב או אי ספיקה.
במקרים של אי סדרים בפעילות הלב - מושתל קוצב מלאכותי שהוא מכשיר אלקטרוני קטן, שבדרך כלל ממוקם בבית החזה ומטרתו לסייע בוויסות הפרעות בהולכת החשמל בלב.
כאשר קוצב הלב מזהה דופק לא תקין ולרוב קצב איטי מהרגיל, הוא שולח באופן אוטומטי דחף חשמלי קטן דרך המוליכים אל שריר הלב. האות החשמלי הזה מגרה את הלב להתכווץ, ומשחזר דופק סדיר.
במהלך השנים, טכנולוגיית קוצבי הלב התקדמה משמעותית. קוצבי הלב המוקדמים היו גדולים, מגושמים ובעלי חיי סוללה מוגבלים. עם זאת, התקדמות במזעור טכנולוגיית הסוללות אפשרה פיתוח של מכשירים קטנים ומתוחכמים יותר. קוצבי לב עדכניים מאפשרים לאנשי מקצוע בתחום הבריאות להתאים אישית את הגדרות המכשיר כך שיתאימו אישית לצרכי המטופלים.
ההשתלה עצמה היא הליך רפואי פשוט יחסית, כאשר המכשיר - מושתל מתחת לעור, ליד עצם הבריח, בצד השמאלי של החזה.
האם יש כמה סוגים של קוצבי לב?
בהחלט, קיימים מספר סוגים של קוצבי לב, שכל הזמן מתחדשים ומתפתחים באופן טכנולוגי, הסוג הנפוץ והמוכר יותר עלותו נמוכה באופן יחסי אלא מול המכשיר המתקדם ביותר והוא גדול יותר, גם שיטת ההשתלה בחזה סמוך ללב נעשית בפרוצדורה יותר פולשנית עם אלקטרודות לתוך הווריד.
בחזהו של ראש הממשלה הושתל קוצב חדיש בשם MICRA, מהקטנים בעולם. גודלו 2.5 ס"מ, קטן ב-90% מקוצב רגיל, והוא ללא אלקטרודות ואף מצמצם את הצלקת בחזה. הטכנולוגיה אינה זמינה ונגישה באופן מיידי לכל החולים הזקוקים לקוצב, בשל מחירה הגבוה, והקוצב ניתן רק למי שאינו יכול לעבור השתלת קוצב עם אלקטרודות, כמו מטופלים עם חסימה ורידית, מטופלים עם סיכון גבוה לזיהום מהשתלה של קוצב רגיל כמו חולי דיאליזה או מדוכאי חיסון. עשרות ישראלים כבר עברו השתלה בקוצב החדש. מחקרים קליניים מהשנים האחרונות הראו ששיעור הסיבוכים לאחר השתלת הקוצב החדש היה נמוך ב-60% לעומת קוצבים אחרים, וגם שיעור הזיהומים היה נמוך משמעותית.
"סוג קוצב הלב מותאם לצורך הרפואי ולמצבו הרפואי של המטופל", נכתב בהודעת משרד הבריאות היום, "כאשר בית החולים והרופא המטפל בבית החולים מחליטים על סוג הקוצב. אין כל צורך בקבלת אישור ממשרד הבריאות להשתיל קוצב לב".
עם שחרורו, היום בצהריים, נתניהו פרסם קטע וידאו שלו מאשפוזו בבית הרפואה שיבא, ובו אמר "אני מבקש להודות לרבים רבים מכם שדרשתם לשלומי, ולהודות גם לצוות הרפואי בשיבא שמלווה אותי. כפי שאתם רואים שלומי מצוין", אמר נתניהו.