למעלה ממיליארד בני נוער ומבוגרים צעירים נמצאים בסכנת איבוד חלקי או מלא של השמיעה, כך על פי ארגון הבריאות העולמי - WHO.
מסתבר שלא רק זקנים עלולים לאבד את השמיעה, גם אנשים צעירים ובריאים מסתכנים בנזק בלתי הפיך לשמיעה כשהם מאזינים למוזיקה בטונים גבוהים ונוכחים באירועים רועשים.
הארגון ניתח את הרגלי ההאזנה של 12-35 בני נוער במדינות מערביות, ונמצא כי כמעט 50% מאזינים לרמות לא בטוחות של מוזיקה באוזניות וכ-40% נחשפים לרמות מזיקות של מוזיקה באירועי רועשים.
למעשה, לא לוקח הרבה זמן לפגוע בשמיעה. על פי ארגון הבריאות העולמי, "חשיפה לרמות רעש של 100 דציבלים, פוגעת בבריאות אחרי 15 דקות של האזנה רצופה".
בנוסף, חשוב לזכור כי ברגע שמאבדים אחוזים מסוימים מהשמיעה, לעולם לא ניתן לקבל אותם בחזרה.
לפי סוכנות הבריאות של האו"ם, כ-360 מיליון מאוכלוסיית העולם סובלים מאובדן שמיעה בינוני עד חמור, מחציתם בשל גורמים טבעיים כמו הזדקנות, גנטיקה, מומים מולדים, זיהומים או מחלות, אך מחצית מכל המקרים היה ניתן למנוע.
בעקבות זאת, השיק הארגון קמפיין הקורא להאזנה בטוחה באמצעות עידוד יצרנים ליצור תכונות שמע בטוחות במכשירים ופנייה לממשלות לאכוף הגבלת כמות הרעש במקומות ציבוריים.
"הורים, מורים ורופאים יכולים לחנך את הצעירים להאזין באופן בטוח, ומנהלי אולמות ומופעים יקפידו על רמות הרעש בטוחות כפי שנקבעו בחוק, להשתמש במגבילי קול ולהציע אטמי אוזניים" אומרים בארגון.
החדשות הטובות? בסופו של דבר, כל אחד מאתנו יכול לעשות מספר צעדים פשוטים כדי להגן על השמיעה:
- הנמיכו את עוצמת הקול בטלפון הנייד, לא יותר מ-60% עוצמת שמע.
- השתמשו באוזניות עם רצועת ראש (אוזניות גדולות) ולא באוזניות כפתור קטנות.
- קחו הפסקה מידי פעם ואל תאזינו למוזיקה ברצף, או קבעו זמן מוגדר למוזיקה ביום.