בישראל, על פי נתוני משרד הבריאות, כ-20,000 איש לוקים בשבץ מוחי מדי שנה, כאשר כ-4,000 מתוכם נפטרים כתוצאה מכך. שבץ מוחי הוא גורם התחלואה השלישי בחומרתו בישראל והגורם השני לתמותה. ההערכות מצביעות על כך שכ-120,000 ישראלים חיים כיום עם השלכות של שבץ מוחי, כאשר כמחצית מהם סובלים ממוגבלות משמעותית. העלות הכלכלית השנתית למערכת הבריאות בישראל בגין טיפול בחולי שבץ מוחי מוערכת בכ-1.8 מיליארד שקל.
שבץ מוחי היה גם גורם המוות הרביעי בחשיבותו בארצות הברית בשנת 2023, כאשר יותר מחצי מיליון אמריקאים לוקים בשבץ מדי שנה. האיגוד האמריקאי לשבץ מוחי, שהוא חלק מאגודת הלב האמריקאית, פרסם לראשונה מזה עשור הנחיות חדשות למניעת שבץ, המשקפות הבנה טובה יותר של מי נמצא בסיכון ומדוע, לצד תרופות חדשות שיכולות לסייע בהפחתת הסיכון.
שבץ מוחי מתרחש כאשר זרימת הדם לחלק מהמוח נחסמת או כאשר כלי דם במוח מתפוצץ. מצב זה מונע חמצן מהמוח ועלול לגרום לנזק מוחי שיכול להוביל לקשיים בחשיבה, דיבור והליכה, ואף למוות. הדרך הטובה ביותר להפחית את הסיכון לשבץ היא גם הדרך הטובה ביותר להפחית את הסיכון לבעיות בריאות רבות אחרות: אכילת תזונה בריאה, פעילות גופנית והימנעות מעישון. ההנחיות החדשות ממליצות על אימוץ התזונה הים-תיכונית הכוללת פירות, ירקות, דגנים מלאים ושמן זית, הגבלת צריכת בשר אדום ומזונות עתירי שומן רווי, העדפת חלבון מקטניות, אגוזים, עוף, דגים והפחתת צריכת מזון מעובד ומזונות עתירי סוכר.
בנוגע לפעילות גופנית, לפחות 10 דקות הליכה ביום יכולות להפחית משמעותית את הסיכון, עם המלצה ל-150 דקות של פעילות אירובית מתונה או 75 דקות של פעילות נמרצת בשבוע. ההנחיות החדשות שפורסמו לאחרונה כוללות המלצה לשימוש בתרופות חדשות להפחתת משקל כמו Ozempic ו-Wegovy למטופלים הסובלים מהשמנה או סוכרת, ושמות דגש על זיהוי גורמי סיכון ייחודיים לנשים, כמו לחץ דם גבוה במהלך ההיריון או מנופאוזה מוקדמת.
חשוב לזכור את ראשי התיבות FAST לזיהוי סימני שבץ: F - חולשה בפנים (Face), A - חולשה בזרוע (Arm), S - קשיי דיבור (Speech), T - זמן הוא קריטי (Time). במקרה של חשד לשבץ מוחי, יש להתקשר מיד לשירותי החירום, שכן טיפול מהיר יכול למנוע נזק מוחי בלתי הפיך.