בשבוע הבא נסב כולנו בע"ה סביב שולחן הסדר, ונקרא את ההגדה.
ההגדה, כפי שנתגבשה במהלך הדורות, היא סדר ברכות ותפילות, וגם מדרש חכמים.
האבודרהם כותב, כי קביעת הנוסח שלפנינו נעשתה אחרי תקופת אביי ורבא, שחיו בשנות ה-300 לספה"נ. בתחילה היו שני נוסחים, ומהם הרכיבו נוסח שלישי - זה שבידינו.
בימי האמוראים כבר היה קיים סדר מגובש של הגדת הפסח. ספר זה, שנקרא מתחילתו ועד סופו – בעל פה ולא מן הכתב, הסתיים ב״הלל״. לספר קראו "הגדה".
הרבי מליובאוויטש זצ"ל בחיבורו על ההגדה קובע, שהקטעים בארמית החלו להיכתב רק לאחר חורבן הבית השני. זאת, בעקבות 'עמי הארץ' הרבים, שלא ידעו את לשון הקודש. נוסח ההגדה הראשון, שכתוב באופן המוכר לנו – הוא הנוסח של רב עמרם גאון. אחרי תקופת הגאונים "טיפלו" בהגדה רש"י והאסכולה שלו.
מתקופת המצאת הדפוס אין ספר בספרות היהודית, שזכה למהדורות רבות יותר מההגדה: בספרייה הלאומית, בירושלים, נמצא אוסף ההגדות, שנחשב למקיף ביותר בעולם. יש בו יותר מ 8,500 הגדות מרהיבות מתקופות שונות ומכל רחבי העולם. אלפי ההגדות כוללות הגדות, שנכתבו ביותר מ 50 שפות! הגדות אלו נכתבו בכתב יד, בלשון דיבורם של היהודים המקומיים, ברחבי העולם. כך תורגמה ההגדה, בין השאר, לשפות: אידיש, פרסית, איטלקית, לדינו, ספרדית, אנגלית, יוונית ולעשרות שפות נוספות.
בשנת 2008 הגיח מקיסריה לחנו החדש של יונתן רזאל ל "והיא שעמדה" מתוך ההגדה. הדואט של יונתן רזאל ויעקב שוואקי הצליח במה שלא הצליחו עשרות מלחינים קודם לכן, שכתבו גם הם לחנים ל "והיא שעמדה". השיר זכה תוך זמן קצר לעשרות גרסאות שונות, הצליח לגרוף תארים, כמו "שיר השנה" ו"שיר העשור", ומעל הכול - הצליח לחדור ולרגש את המסובים, הקוראים את ההגדה בעולם כולו. בשנים האחרונות, רבים אף מעדיפים את לחנו של רזאל על פני הלחן העתיק, ואלה המתלבטים - פשוט שרים את שניהם...
בחוה"מ פסח 2023, ארגן חוג ידידי בית החולים "סורוקה", בשיתוף עם "יובל", קונצרט "בוטיק" של חזנות ומוזיקה יהודית, באולם "צוקר", בהיכל התרבות בת"א. יש לי הנאה מיוחדת ממופעי הבוטיק הללו: מופעים עם קהל מצומצם, באווירה קלילה ופחות "מעונבת". קונצרטים עם הרכב תזמורתי קטן יותר, ולרוב גם ללא מקהלה. קונצרטים, שיש לי ולאומנים המשתתפים דינמיקה מיוחדת עם הקהל. זו בדיוק האווירה, שהייתה לנו באותו הקונצרט.
בקונצרט השתתפו החזנים שי אברמסון ונתנאל הרשטיק, שנוסף על היותם חזנים ומוזיקאים נפלאים, הם גם חברי אמת במשך שנים רבות. בקונצרט ביצענו את מיטב להיטי החג, וכמובן, שלא יכולנו לפסוח על ה-להיט: "והיא שעמדה".
רזאל נהג לספר שהשיר הולחן, למעשה, עוד בשנת 2004, כאשר המילים "בכל דור ודור עומדים עלינו לכלותינו והקב"ה מצילנו מידם" הן אלו שהביאו אותו לשבת ליד הפסנתר. "עוד כילד הרגשתי, שהמילים הללו לא מודגשות מספיק בלחן העממי, ולכן החלטתי להביא את גרסתי שלי".
ערב חג הפסח תשפ"ה ועדיין, בכל יום ויום, נחשפות עדויות נוספות, כמה עמי ערב "עומדים עלינו לכלותינו". נישא תפילה גם השנה: "שהקב"ה יצילנו מידם".
צפייה מהנה ושבת שלום!