היום, ב' בניסן, אנו מציינים 9 שנים לפטירתו של אלתר דוד יצחק בן ישראל אריה ורדיגר.
דוד ורדיגר – חזן, מלחין ומחלוצי המוזיקה החסידית במאה ה-20. הקליט 235 שירים, ב 22 אלבומי סולו, ועוד שירים רבים באלבומים נוספים.
את כישרונו גילה ר' יעקב תלמוד, מלחין חצר חסידות גור, שכבר בגיל 12 צירף אותו למקהלת החסידות, ששרה במניינו של האדמו"ר, בימים הנוראים.
על אף שפעל, בעיקר, כחזן - רבים מאלבומיו היו של חסידויות שונות, ובמיוחד של חסידות גור, בשיתוף עם מלחין החצר, ר' יעקב תלמוד. הפצת תקליטים אלה הייתה אחד מהגורמים של תפוצת המוזיקה החסידית מחוץ לחצרות החסידיות. בזכותה, המוזיקה החרדית קיבלה את הכינוי: "מוזיקה חסידית".
במסורת היהודית מוזכר "אליהו הנביא", במיוחד במוצאי שבתות, אך גם בליל הסדר הקרב ובא, ובברית המילה:
במוצאי שבת, אנו נוהגים לשיר מזמורים, שבהם נזכר "אליהו הנביא", מפני שעפ"י המדרש, במוצאי שבתות הוא יושב תחת עץ החיים ומונה את זכויותיהם של ישראל.
בעת ברית מילה נוהגים להכין כיסא לכבודו: "כיסא של אליהו", מאחר שהוא נקרא: "מלאך הברית". דעה נוספת היא, שהקב״ה שולח את אליהו לכל ברית, כדי שייווכח ויראה, שעם ישראל לא "עזבו בריתך".
ובליל הסדר, אנו נוהגים למלא כוס מיוחדת ביין "כוסו של אליהו", ולפתוח את דלת הבית לכבוד הגעתו.
המסורת רואה באליהו הנביא את המבשר לקראת בואו של המשיח. אליהו מזוהה כמחייה מתים, כפוסק הלכה ואף במקורות מסוימים, כמי שאחראי על בואו של המשיח. כנאמר בספר מלאכי: "הִנֵּה אָנֹכִי שֹׁלֵחַ לָכֶם אֵת אֵלִיָּה הַנָּבִיא לִפְנֵי בּוֹא יוֹם ה' הַגָּדוֹל וְהַנּוֹרָא".
השיר "אליהו הנביא" נכלל בתקליטו ה 5 של ורדיגר: "א-גערער מלווה מלכה", שיצא לאור בשנת 1963. תקליט הטורקיז המפורסם עם דמויות החסידים, המתנוססות על עטיפתו, היה נחשב בשעתו לתקליט חובה בכל בית יהודי. כמעט בכל עיזבון של תקליטים, שבו נתקלתי בשנים האחרונות, אני מוצא לפחות עותק אחד ממנו. זה מסביר את הנתון המדהים הבא, שבשנת 1963 הודפסו מתקליט זה יותר מ 30,000 עותקים. מספר מרשים מאוד גם במונחים עכשוויים. דרך תקליט זה פרסם ורדיגר, בין השאר, גם את השירים: "אמר ה' ליעקב" "המלאך הגואל" "וייתן לך" ועוד...
בשנות נעוריו החזן יוסף מלובני היה מקורב מאוד לר' יעקב תלמוד. תלמוד נעזר במלובני, כדי שירשום בעבורו את הניגונים, שנוצרו במוחו היצירתי - ניגונים רבים כל-כך בלי לדעת צורת תו מהי. כשבגר, ביקש תלמוד ממלובני לעבד מוזיקלית את תקליטו זה, כמו גם את השיר "אליהו הנביא".
בקונצרט "חסידים ברינה יגילו", שקיימנו בהיכל, בשנת 1997, היה זה טבעי כל כך שמלובני יבצע את "אליהו הנביא" בעיבוד חדש ומורחב משלו. אל מלובני, אבא צירף את ילד הפלא עמית ליסטוונד, שמאז עלה ופרח, וממוקם במקום של כבוד, בהיכל התהילה של ילדי הפלא היהודיים.
את סיפור הצלתו המצמרר של ר' דוד ורדיגר, כשעמד מול כיתת יורים במחנה ההשמדה פלאשוב, סיפרתי לפני שנתיים. אך בזה לא נגמרו תלאותיו: אחרי שחרורו ממחנה העבודה פלאשוב, הועבר לעבודה אצל אוסקר שינדלר. לאחר מכן הועבר שוב למחנה עבודה אכזרי - מחנה מאוטהאוזן באוסטריה בו ביצע עבודות כפייה בעיר לינץ. הוא שוחרר רק בשנת 1945 עם הגעת הכוחות האמריקנים בסיום המלחמה. עם שחרורו ניסה לאתר את הוריו ואת שבעת אחיו ואחיותיו, אך מכל אלה הוא הצליח למצוא רק עוד אח ואחות.
יהי זכרו ברוך!
שבת שלום, חודש טוב וצפייה מהנה!