"כי ברוך הוא"

לרגל יומא דהילולא | מתולדותיו של רבי ברוך מקוסוב זצ"ל 

היום היארצייט של הרבי שנלחם ללא מורא בתנועה השבתאית ונדד מעיר לעיר ומכפר לכפר להזהיר את ישראל מפניהם | תורתו הענפה מפארת את ארון הספרים היהודי בתורת הקבלה והדרוש | האם היה חסיד או שמא לא, יראה הרואה וישפוט | שמחו בה’ וגילו בצדיקים (יהדות)

| כיכר השבת |
האוהל על קברו בבית הקברות היהודי בקוסוב (מאת RenataHanynets - נוצר על־ידי מעלה היצירה, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=94582772)

רבי ברוך מקוסוב, היה דמות מרכזית בתקופתו, ובן בדורו של הבעל שם טוב. הוא נודע כרב ומקובל שהקדיש את חייו להפצת תורת הקבלה. רבי ברוך נולד למשפחה מכובדת בקוסוב, אביו, רבי אברהם, היה אחיו של רבי משה מקיטוב, דמות נודעת בעולם התורה. רבי ברוך למד תורה מאביו, והערכה רבה ניכרת מדבריו עליו בספרו "נחמד ונעים", שם הוא מתייחס אליו כ"דודי החסיד המפורסם".

הוא נישא לשרה, ותמיד דאג לשלומה ולרווחתה. לאחר פטירתו בגיל 61, בי"ג בחשוון תק"ם, נקבר רבי ברוך בעירו קוסוב. מצבתו, לצד מצבת אשתו, ניצבת עד היום ומהווה עדות אילמת לחייו ופועלו.

מעבר לפעילותו כרב, רבי ברוך היה פעיל נלהב במאבק נגד התנועה השבתאית. הוא נדד בין ערים וכפרים, נושא דרשות חוצבות להבות, ומזהיר את העם מפני השפעתם המזיקה של יעקב פרנק ותומכיו. הוא הגיע למקומות נידחים, כמו העיר סעלישט, שם הוזמן על ידי רבי מרדכי שטערן לעורר את לב העם ולחזק את הקשר לתורה ועבודה.

רבי ברוך חיבר שלושה ספרים מרכזיים: "יסוד האמונה" - המתמקד בהסברת יסודות תורת הקבלה באופן שווה לכל נפש. "עמוד העבודה", המכיל אוסף של מאמרים ודרושים על נושאים קבליים דרך נקודת מבט מעשית, ו"נחמד ונעים" - הכולל דרושים ופירושים על התנ"ך והתלמוד הבבלי. הוא השקיע מאמצים רבים בהכנת "יסוד האמונה" ו"עמוד העבודה" לדפוס, ואף קיבל הסכמות מגדולי דורו. אך למרבה הצער, הספרים ראו אור רק בשנת תרי"ד, שנים רבות לאחר פטירתו, וגרוע מכך, הודפסו בטעות כספר אחד תחת השם "עמוד העבודה". את "נחמד ונעים", לעומת זאת, לא הספיק רבי ברוך להכין לדפוס, והמשימה נפלה על כתפי בניו ונכדיו אשר ערכו את כתביו והוציאו לאור את הספר.

הקשר של רבי ברוך לחסידות הוא נושא מורכב. אמנם אין עדות חד משמעית לכך שהיה תלמידו של הבעל שם טוב, הקרבה המשפחתית לדודו, רבי משה מקיטוב, שהיה מקורב לבעש"ט, מרמזת על היכרות עמוקה עם תורתו. רעיונות רבים בספריו, ובמיוחד ב"יסוד האמונה", משקפים את עקרונותיה של החסידות, בעיקר בנוגע לפרשנות הצמצום. בנוסף, רבי ברוך ציטט בספריו דמויות מרכזיות בתנועה החסידית, כמו המגיד ממזריטש, רבי מנחם מנדל מפרמישלן, רבי ליב פיסטינער ורבי נחמן מקוסוב.

קיימים אף קווי דמיון רבים בין הדברים המובאים בספריו לבין תורתם של תלמידי המגיד ממזריטש, וציטוטים מדבריו מופיעים בספרי חסידות מאוחרים יותר, כגון "תולדות יעקב יוסף" ו"כתונת פסים" .

קיימת מחלוקת לגבי מוריו של רבי ברוך. ישנם מקורות הטוענים שהוא היה תלמידו של רבי מנחם מנדל מויטבסק, אך טענה זו הופרכה . מקורות אחרים קושרים אותו לרבי מנחם מנדל מפרמישלן, אך גם קביעה זו מוטלת בספק . ההשערה הרווחת היא שרבי ברוך למד מרבי מנדל מפרמישלן לתקופה מסויימת, אך לא היה תלמידו באופן רשמי.

רבי ברוך מקוסוב היה איש אשכולות. הוא שילב תורה ומעשה, פעל ללא לאות להפצת תורת הקבלה, והתנגד בתקיפות לתנועות שראה כמסוכנות לעם ישראל. ספריו, אשר זכו לתפוצה רחבה והשפיעו רבות על דורות של לומדים, מהווים עדות נצחית לחוכמתו, לדבקותו ולמסירותו לתורה.

זכותו תגן עלינו עול ישראל אכי"ר

הכתבה עניינה אותך?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות