הכנסת אישרה השבוע בקריאה שנייה ושלישית, חוק היסטורי הקובע יום מיוחד לציון עליית יהודי תימן לישראל ולהנצחת זכרם של הנספים בדרך.
החוק, אותו יזם יו"ר ועדת הבריאות, ח"כ יונתן משריקי, קובע כי מדי שנה, בתאריך ט"ו בכסלו, יוקדש יום לציון המורשת המפוארת של יהדות תימן ולסיפור העלייה ההיסטורי, במטרה לחבר את החברה הישראלית לערכים ולתרבות של קהילה ייחודית זו.
"היום אנו מציינים רגע משמעותי ועמוק במשכן הזה, רגע שמחבר בין עבר, הווה ועתיד", אמר ח"כ משריקי בנאומו במליאה. "זוהי עדות לרוח העם היהודי, לסיפורם של עולי תימן שהגשימו חלום ולמורשתם המפוארת שממשיכה להעשיר את החברה הישראלית עד היום."
סיפור העלייה של יהודי תימן החל עוד בשנת 1881, במבצע שכונה "אעלה בתמר" – מונח שלקוח משיר השירים, שמשמעותו היא הבאת גאולה דרך נחישות ואמונה. קבוצות ראשונות של יהודים עזבו את בתיהם בתימן במסע רגלי מפרך לעבר ארץ ישראל, מתוך שאיפה עמוקה לקיים את מצוות יישוב הארץ ולהשתחרר מהתנאים הקשים בהם חיו. אולם שיאה של העלייה היה במבצע "על כנפי נשרים" עם קום המדינה, במהלכו הועלו כ-50,000 יהודים מתימן למדינת ישראל הצעירה.
על פי החוק החדש, היום המיוחד יצוין בשלושה מישורים מרכזיים: דיון מיוחד במליאת הכנסת; כנס עיוני של משרד המורשת שיעסוק בעליית יהודי תימן ובהנצחת זכר הנספים, תוך הדגשת ערכי המסורת והמורשת של יהדות תימן; פעילות חינוכית-ערכית במוסדות החינוך, בהתאם להחלטת שר החינוך.
בנאומו, חשף ח"כ משריקי את הקשיים העצומים שליוו את העלייה. במחנה המעבר חאשד, שנועד להכיל 500 איש בלבד, שהו בשיא התקופה כ-13,000 עולים בתנאים קשים במיוחד. על פי ההערכות, בין 650 ל-900 עולים נספו במהלך המסע או בשהותם במחנה המעבר.
"התאריך ט"ו בכסלו נבחר בקפידה", הסביר משריקי, "זהו היום בו המריא המטוס הראשון ממחנה העולים חאשד בעדן למדינת ישראל במסגרת מבצע 'על כנפי נשרים'. המעמד שבו אנו קובעים יום לציון עלייתם, לזכר הנספים ולחיזוק מורשתם, הוא הזדמנות עבורנו להעניק להם את הכבוד הראוי."
החוק קובע כי במקרה שט"ו בכסלו יחול ביום חג, מנוחה, שבתון או יום זיכרון ממלכתי, או ביום שלפני אחד מימים אלה, יצוין היום המיוחד ביום ראשון שלאחר מכן.
"חוק זה הוא הרבה יותר מאשר ציון יום בלוח השנה," הדגיש משריקי, "זוהי הכרה רשמית של מדינת ישראל בתרומתה המשמעותית של יהדות תימן לבניין הארץ ובמסירות הנפש של העולים בדרכם לישראל. באמצעות הפעילות החינוכית והכנסים השנתיים, נוכל להעביר את המורשת המפוארת הזו לדורות הבאים."
בסיום דבריו, הודה ח"כ משריקי לשותפים להובלת החוק, ביניהם השר היוצא עמיחי אליהו על מחויבותו העמוקה לשימור מורשת ישראל, שר החינוך יואב קיש, ויו"ר ועדת החינוך ח"כ יוסי טייב על הובלת הדיונים המקצועיים שהביאו להשלמת הליך החקיקה.