בזמן שרבים מדברים על שילוב הציבור החרדי בשוק העבודה, תכנית השירות האזרחי מוכיחה כיצד חזון הופך למציאות. סיפור מרתק מהשטח חושף את הדרך בה השירות האזרחי משמש לא רק כמסגרת התנדבותית, אלא כמקפצה משמעותית לקריירה מקצועית מרשימה ולהשכלה גבוהה.
יהושע מרמור, כיום מנכ"ל המועצה המקומית יבנאל, מייצג סיפור הצלחה מובהק של המסלול. את דרכו המקצועית החל בשירות אזרחי בפרויקט "והדרת" בחיפה, שם גילה את כוחה של העשייה החברתית. "במסגרת השירות נחשפתי לקשישים עריריים שהיו מוכרים לרווחה", משחזר מרמור. "הייתי מבקר כל אחד מהם פעמיים-שלוש בשבוע. אלו היו אנשים גלמודים, ללא משפחה וללא תמיכה".
מרמור לא הסתפק בביקורי בית שגרתיים. "נלחמתי עבורם מול המערכת", הוא מספר. "היה לי מקרה של קשיש שנזקק לטיפול שיניים יקר אבל לא היה זכאי בגלל שלא היה לו ביטוח משלים. כתבתי מכתבים, אספתי המלצות מהרווחה, והצלחתי להביא את המקרה לוועדת חריגים שאישרה את הטיפול".
העבודה המסורה שלו לא נעלמה מעיני הגורמים המקצועיים. "העובדים הסוציאליים ברווחה לא רצו לשחרר אותי", הוא מספר בחיוך. "הם חיברו אותי למלגה שאפשרה לי להמשיך בעבודה עם הקשישים במשך שנתיים נוספות, במקביל ללימודי התואר הראשון". השילוב בין השירות ללימודים האקדמיים פתח בפני מרמור אופקים חדשים, והוביל אותו להמשיך לתואר שני ולתפקידים בכירים בשירות הציבורי.
"בכל ראיון עבודה", מציין מרמור, "השירות האזרחי היה נקודת זכות משמעותית. זה לא רק הניסיון המעשי, אלא בעיקר ההוכחה של מחויבות חברתית ויכולת להתמודד עם אתגרים מורכבים".
מנחם וינבך, רכז ארגון חברים במחוז צפון, רואה מקרוב את ההשפעה המתמשכת של השירות האזרחי. אחראי על אזור נרחב המשתרע מחדרה ועד בית שאן, וינבך מלווה עשרות בני שירות בתחומים מגוונים. "אני רואה דברים מדהימים בשטח", הוא אומר. "בכל בקרה שאני עורך אני מתרגש מחדש לראות את ההשפעה העצומה שיש לבני השירות".
וינבך מספר על הצלחה מרשימה במיוחד במוסד חינוכי גדול במגדל העמק: "לפני שהגיעו אלינו בני השירות, המוסד התמודד עם אחוזי נשירה של כ-20 אחוז. מאז שהתחלנו את התכנית, אחוזי הנשירה ירדו ל-10 אחוז. זה שינוי דרמטי שמשקף את ההשפעה העצומה של הליווי האישי והתמיכה שמעניקים בני השירות".
הסיפורים על השתלבות בוגרי השירות במערכות ציבוריות מרשימים במיוחד. "במשטרת ישראל", חושף וינבך, "יש לנו בן שירות שכבר שומרים לו תקן לאחר סיום השירות. הוא עובד עם ציוד צילום מתקדם, מתלווה לפשיטות, ורוכש ניסיון שאי אפשר להשיג בשום מקום אחר".
הנתונים מדברים בעד עצמם: למעלה מ-70% מבוגרי השירות האזרחי משתלבים במשרות מקצועיות בתחום בו שירתו, כאשר רבים מהם מגיעים לתפקידי ניהול בכירים. "זו תופעה שהולכת וגדלה", מציין וינבך, "יותר ויותר מוסדות וארגונים מבינים את הערך המוסף של בוגרי השירות האזרחי".
מרמור מסכם את המשמעות העמוקה של השירות האזרחי: "זה הרבה מעבר לשלוש שנים של התנדבות. אתה נחשף לעולם חדש, מפתח כישורים, ובעיקר מגלה את היכולת שלך להשפיע ולשנות. בשבילי, זו הייתה נקודת המפנה שהובילה אותי למסלול של שירות ציבורי ועשייה משמעותית. היום, כשאני מסתכל אחורה, אני יודע שהשירות האזרחי לא רק שינה את החיים שלי - הוא נתן לי את הכלים לשנות את החיים של אחרים".