ההיסטוריה מתחדשת

בין שומרון ללבנון: המסע אחר מיקומה האמיתי של צרדה העתיקה

לאחר שחשפנו כאן ב'מגזין כיכר' את  תל צרדה המקראי, ערש לידתם של ירבעם בן נבט ויוסי בן יועזר, שהונגש לאחרונה לרכבים פרטיים, מסתבר, שבעבר היו שהאמינו שהוא נמצא בצפונה של ארץ ישראל - היכן שבימינו ממוקמת דרום לבנון בקרבת מטולה (היסטוריה)

| כיכר השבת |
"תל צרדה" המקראית (צילום: באדיבות ערוץ היוטיוב "ישראל שפירא")

חשפנו כאן ב'מגזין כיכר' לפני מספר חודשים על תל צרדה המקראי, ערש לידתם של ירבעם בן נבט ויוסי בן יועזר, שהונגש לאחרונה לרכבים פרטיים. האתר, המשקיף על נופי השומרון המרהיבים, מציע למבקרים מסע בזמן אל שורשי ההיסטוריה היהודית. המקום מספר את סיפורם המנוגד של שני אישים מרכזיים - ירבעם שהפך למלך, ויוסי בן יועזר שהיה לנשיא הסנהדרין הראשון.

צרדה בצפון: מסורת עתיקה

מסתבר, שפרט זה של מיקומה של צרדה המקראית, שכיום רבים סבורים כי הוא נמצא בתל צרדה היכן שביקרתי, בעבר היו שהאמינו שהוא נמצא בצפונה של ארץ ישראל, היכן שבימינו ממוקמת דרום לבנון בקרבת מטולה.

>> למגזין המלא - לחצו כאן

בעל יחוס אבות משנת רצ"ז (1537) אחד מהראשונים שמספר זאת, וכך דבריו: "כפר חמאם ויש אומרים סרדה שם קבורת רבי יוסי בן יועזר, בתוך בית קטם והוא לצד ההדסים". כפר זה מצוי על מורד בהר חרמון.

בעל היחוס ממשיך ומזהה בקרבתו את קבר רבי אלעזר איש ברתותא: "ברתותא היא חריבה, שם קבורת רבי אליעזר איש ברתותא, עליו השלום". קבר זה היה על הדרך מצידון אל קברי אהליאב ובצלאל בהר הלבנון.

"תל צרדה" המקראית, פה התגוררו ירבעם בן נבט, ויוסי בן יועזר | סרטו של ישראל שפירא (צילום: באדיבות ערוץ היוטיוב "ישראל שפירא")

כתב יד המצוי בספרית אוקספורד בשנת תס"ז (1707) כותב תיאור על צידון וקבריה הקדושים: "וכמו שמונה שעות קבורים שם אהליאב וגם נקבר בזה תנא אחד ושמו ר אליעזר ושכחתי איזה ר' אליעזר הוא ובע"ה לא השגנו לילך על קברם".

ר' יוסף סופר כותב בשנת תקכ"ב (1762): "ומצידון כמו ב' שעות נקברים ד' צדיקים גמורים המפורסמים שם... ובמערה אחת ר' אלעזר איש ברתותא".

עדויות מהמאה ה-19

רבי יהוסף שוורץ תלמיד חכם וחוקר ארץ ישראל. בספרו 'תבואות הארץ' (יצא לאור בשנת תר"ד -1844), מזכיר את צרדה בדרום לבנון, ובה אף נקבר יוסי איש צרדה, לצידו של ר"א איש ברתותא, וכך דבריו בספרו 'תבואות הארץ': "לצפון "אבל קמח" ולדרום "אביל" (בית המעכה) הכפר צרדה ושם קבר יוסי איש צרדה, גם קוראים כפר זה "כפר חמאם". וסמוך להכפר הנזכר כפר ברתותא וכעת חרב ושם קבר ר"א איש ברתותא. ואולי היא עיר ברותי שהזכיר יוסיפון שזכרתי לעיל".

בכתב העת "חבצלת" בעריכת ישראל דב פרומקין במאמר שפורסם בתאריך 3 ינואר 1890 שנשא כותרת "עוד בהפעם בהרי הגליל" מאת המו"ל, סוקר אתר צרדה המקראית לצד הכפר הלבנוני אביל:

"לדרום הכפר אביל הנזכרה, כפר חמאם הנקרא בשפת ערבית העתיקה צרידה, ואומרים כי זה הכפר צרדה הנזכר בתלמוד ושם קבר המקובל כי הוא קבר יוסי איש צרידה. סמוך לכפר הנזכר חרבות כפר הנקרא מאת הערבים חרבת ברותותא, וגם קבר עתיק המקובל כי הוא קבר ר' אליעזר איש ברתותא".

מבט מ"תל צרדה" המקראית (צילום: באדיבות ערוץ היוטיוב "ישראל שפירא")

יוסי בן יועזר איש צרדה היה כהן מהעיר צרדה ונשיא הסנהדרין הראשון בתקופת הזוגות. רבי אלעזר בן יהודה איש ברתותא היה תנא בן הדור השלישי לתנאים. היה תלמידו של רבי יהושע בן חנניה וחברו של רבי עקיבא.

זאב וילנאי בספרו 'מצבות קודש בארץ ישראל' מסביר שברתותא בארמית היא באר התותים, אתר יודע בקרבת העיר עזה והוא אף רשום במפת מידבא. "קשה לדעת", כותב וילנאי "אם זה מזדהה עם ברתותא הנזכר".

ברם, האר"י הקדוש ציין את קברו ליד צפת, ותלמידו המובהק רח"ו כותב בשנת של"ב (1572) "למטה בדרך הזה לצד מזרח, יש פתח אחר של המערה בגגה למעלה. ובצד המערה, למטה יש ג' בקיעות ושם בפנים קבורים יוסי בן יועזר, יוסי בן יוחנן, כנגד ג' בקיעות ממנו".

>> למגזין המלא - לחצו כאן

כאמור בימינו צרדה המקראית מזוהה בקרבת ההתיישבות פדואל, דבר שלא מנע מהמסורות השונות לזהות את קברו בצפונה של ארץ ישראל בכפר חמאם במורד החרמון, או בקרבת העיר צפת כדברי האריז"ל. המחלוקת על מיקומה האמיתי של צרדה ממשיכה לעורר עניין בקרב חוקרים וארכיאולוגים, ומדגישה את מורכבות המחקר ההיסטורי והארכיאולוגי באזורנו.

סיקור צרדה הלבנונית בעיתון חבצלת (צילום: עיתונות יהודית היסטורית)
  • לתגובות, הערות, הארות, וכן לשליחת חומרים, מסמכים, ורעיונות למאמרים העוסקים בתחום היסטוריה יהודית, נא לפנות לכתובת אימייל: sisraerl@gmail.com

הכתבה עניינה אותך?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות